Ocupând întregul etaj I al unui bloc din anii ’90 situat într-o zonă liniştită a Bucureştiului, Apartament PS60 având o suprafaţă de 100 metri pătraţi, combină trăsături contrastante precum întuneric şi lumină, rece şi cald, texturat şi fin, sau simplu şi banal într-o compoziţie echilibrată, dezvoltată în stransă relaţie cu contextul şi croită pe personalitatea clientului.
Proiectul de renovare a fost realizat de biroul de arhitectură VATRAA, autori fiind arh. Bogdan Rusu, arh. Andrei Patriche, arh. Anamaria Pircu. Mobilierul din lemn masiv a fost proiectat chiar de către arhitecţi şi realizat la fabrica SilvaArtis. Lămpile au avut ca designeri tot arhitecţii de la VATRAA , care le-au şi fabricat.
Echipa a finalizat proiectul în anul 2019 iar cu acesta a câştigat Premiul secțiunii „Arhitectura amenajărilor interioare/amenajări rezidențiale” la Anuala de Arhitectură a Ordinului Arhitecţilor Bucureşti, ediţia 2020.
Compartimentare interioară
Primele idei de design au venit ca o reacție naturală la constrângerile și calitățile identificate în apartamentul vechi. La interior, apartamentul prezenta o zonificare radicală.
Separarea deja existentă între zonele de zi și de noapte, situate în părți opuse și la niveluri diferite, a lăsat loc unui hol lung, întunecat și îngust, dar cu o atmosferă aparte datorită luminii naturale captată pe capete.
La nivel de compartimentare s-a propus deschiderea completă a bucătăriei către hol, pentru a lărgi spațiul de circulație și a invita lumina naturală să pătrundă în centrul apartamentului. Astfel, bucătăriei îi revine un loc special, în inima spațiului de locuit. Bucătăria devine o reflecție a modului în care clientul preferă să combine activitatea de gătit cu cea de socializare.
Materiale şi finisaje
Materialele folosite au rezultat din dorința de a aduce specificitate proiectului, prin ancorarea acestuia în contextul real din care face parte. Astfel, structura originală pe cadre de beton și pereții de cărămidă a fost complet decopertată. A fost lăsată astfel efectiv materialele structurale ale blocului să se dezvăluie.
Pentru a pune în valoare caracterul betonului și al cărămizii, restul materialelor alese au fost în mod deliberat contrastante. Pereții albi în linii minimaliste crează un fundal neutru pentru evidențierea structurii originale. În acelaşi timp, pardoseala din lemn natural readuce căldura în întreaga compoziție.
Piese de mobilier unicat
Realizate de meșteri locali după un design VATRAA, o serie de obiecte de mobilier din lemn masiv completează proiectul la scară de detaliu. Acestea devin uneori elementul principal al spațiului atunci când sunt percepute pe un fundal minimalist. În timp ce alteori aduc tensiune în design, atunci când se confruntă cu personalitatea puternică a betonului.
Mobilierul utilizează linii simple care stau în contrast cu textura naturală a lemnului. La o privire mai atentă, piesele sunt detaliate cu grijă, testând posibilitățile tehnice ale materialului. Aceasta pe de o parte și, pe de alta. evidențiindu-i imperfecțiunile.
Alte obiecte de decor şi accesorii au fost achiziţionate de la BoConcept şi Askia
Corpuri de iluminat unicat
Din pricina sensibilității clientului la lumina directă, iluminatul interior constă în linii LED simple, ascunse în spatele finisajelor. Excepție fac o serie de lămpi unice, meşteşugărite din piele naturală și lemn. Acestea au fost concepute să aducă personalitate spațiului prin detalii subtile, realizate cu materiale calde și expresive.
Concluzie
Apartament PS60 este definit printr-un joc de contraste atent controlate precum rece și cald, texturat și fin, simplu și detaliat. Acestea evidențiază calitățile unor materiale expresive precum betonul, cărămida, lemnul sau pielea. Această strategie este utilizată de la scară mare până la detaliu. De la finisaje până la piesele de mobilier, oferind vizitatorului o experiență constantă de descoperire. Printr-o ierarhie a materialelor atent controlată, atenția îți este mereu concentrată pe un element dominant. Cu fiecare pas, centrul atenției se schimbă treptat, lăsând locul altor obiecte să intre în scenă pentru a-și etala calitățile.
Comentariul juriului OARB
Proiectul Apartament PS60 a fost apreciat pentru iscusința cu care a fost tratat contextul pre-existent amenajării. Deasemenea pentru sensibilitatea de care autorii au dat dovadă în transformarea spațiilor. Acordând atenție întregului spațiu, de la scară largă, și până la nivel de detaliu – prin proiectarea inclusiv a mobilierului – soluția devine coerentă, atemporală. Diferitele texturi, culori și materiale sunt armonios echilibrate și puse în valoare printr-un poetic control al luminii, fie ea naturală sau artificială
Foto: Laurian Ghinițoiu
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei
-
Întâlnire de gradul 3 în standul Sophia
2 thoughts on “Apartament PS60, premiul la Anuala de Arhitectură OARB 2020”
Comments are closed.