Renovarea unei vile neoromânești din Bucureşti

Terenul aceastei vile neoromânești se află într-o zonă protejată a Bucureștiului. Face parte dintr-o parcelare interbelică extrem de coerentă și valoroasă, cu exemple de arhitectură modernistă, Art Deco, neoromânească, academistă etc.

Casa a fost construită în jurul anilor ’30. Realizarea proiectului a fost făcută de Tașcu Ciulli – un arhitect relativ obscur, însă destul de prolific, reprezentant al curentului neoromânesc.

Proiectul de renovare

Proiectul de renovare al acestei vile neoromânești a fost realizat de arh. Mihai Duțescu. Acesta a fost prezentat la Anuala de Arhitectură a Ordinului Arhitecţilor Bucureşti, fiind cu această ocazie nominalizat la Secţiunea Patrimoniu.


“Proiectul încearcă recuperarea acestui imobil printr-un impact minim asupra exteriorului, păstrând majoritatea elementelor de fațadă. Logica interioarelor a fost complet regândită – mai ales că înainte de demararea proiectului de renovare casa era compusă din două apartamente. Ambele erau destul de nefuncţionale și prost întreținute”, spune arhitectul Mihai Duțescu, cel care a conceput proiectul de renovare.

Noua propunere păstrează anvelopanta intactă. În acelaşi timp, partiurile au fost complet regândite. Aceasta pentru a se concentra pe un unic scenariu spațial, dezvoltat pe 4 niveluri: demisol, parter, etaj și mansardă.

Tehnicile constructive și materialele folosite au fost pe cât posibil cele tradiționale. Aceasta în încercarea de a conserva cât mai mult din caracterul original al casei.

Foto: Radu Malaşincu