Noutate mobilier multifuncţional: patru într-unul

Unul dintre cel mai bine vândut sistem convertibil multifuncțional este Penelope, o soluţie proiectată de compania de mobilier italiană Clei.

Penelope: pat, canapea, masă și loc de muncă într-un singur sistem

Sistemul combină un pat pliant cu o canapea, masă şi birou. Permite utilizatorilor să își modifice spațiul în funcție de ora și nevoile zilei. Limitează suprafața ocupată de un pat dublu, care este închis atunci când nu este utilizat. Acesta este un lucru extrem de util astăzi, în special pentru cei care lucrează de la domiciliu și studenții care învaţă la distanță şi care au nevoie de spațiu utilizabil în timpul zilei.

Sistemul poate fi utilizat cu succes pentru mobilarea garsonierelor, spațiilor deschise și numeroaselor proiecte rezidențiale la cheie, condensând toate funcțiile unei case spațioase în doar câțiva metri pătrați. Această poveste de succes depinde de abilitatea de a interpreta noile nevoi și stiluri de viață cu ideea de casă flexibilă și dinamică care trece dincolo de conceptele tradiționale de spațiu de locuit și dormitor.

Penelope a fost soluţia aleasă în proiectul rezidenţial Carmel Place din Manhattan.

Studiourile de mici dimensiuni din Manhattan

Se ştie că în Manhattan preţul terenului este enorm de scump şi de aceea se construieşte mult pe verticală. Dar şi în aceste condiţii aşa-numitele studiouri, apartament foarte mic de două camere sau garsonieră dublă, au o suprafaţă de circa 30 mp. Ideea de antreu, vestibul sau hol dispare complet. Este o încăpere ceva mai mare, living şi chicinetă iar în dormitor nu încape decât strict patul şi un dulap. În această situaţie, ideea clasică de împărţire a spaţiului poate fi abandonată prin soluţia unor astfel de sisteme de mobilier multifuncţional, cum este Penelope.

Facilităţile sistemului

Datorită sistemului Penelope cu canapea și pat dublu pliabil, locuinţele conțin tot confortul unei case normale în doar 30 de metri pătrați. Bucătăria, masa, dulapul, unitatea de depozitare și canapeaua definesc spațiul. Cu o mișcare simplă, zona de zi devine un spațiu de dormit pentru un adevărat pat dublu cu o bază cu lamele, întotdeauna gata de utilizare. Pe lângă canapea și masă, Penelope include un birou retractabil, un dispozitiv deosebit de util pentru concentrarea zonelor de dormit/studiu/lucru într-un spațiu compact.

Un spațiu de lucru casnic necesită în mod normal cel puțin 5 metri pătrați, cu posibilitatea izolării camerei prin închiderea ușii. Aceasta face dificilă introducerea mobilierului suplimentar într-un aspect predefinit. Din acest motiv, sistemul prezintă un birou care se poate mişca pentru a se poziționa orizontal sub pat, fără a deranja obiectele de pe partea superioară și fără a mișca alte mobile.

Inovaţii şi tehnologii

Sistemul Penelope nu este doar pentru micro-apartamente, ci și o soluție ideală pentru alte contexte. De exemplu, camera de oaspeți folosită ocazional într-o locuinţă mai mare. O canapea sau o masă lasă loc pentru un pat temporar confortabil, care revine la poziția inițială cu câteva gesturi ușoare.

Sistemul oferă numeroase posibilități, dar este simplu și sigur de utilizat datorită multor tehnologii înglobate. Toate paturile sunt echipate cu un dispozitiv de siguranță care previne deschiderea și închiderea accidentală. Un sistem blochează baza cu un știft de conectare automat, activ în pozițiile verticale și orizontale ale patului.

Deschiderea și închiderea se efectuează cu un gest simplu, atât în versiunea manuală, cât și în versiunea motorizată. Aceasta prezintă un mecanism automat pe panoul cu butoane. Îmbinările complet ascunse conferă sistemului o estetică curată și liniară. Un mecanism special pe partea laterală a dulapului are arcuri cu gaz și un dispozitiv care amortizează mișcările de deschidere și închidere.  

Toate produsele înglobate utilizează panouri ecologice certificate, cu margini sudate cu laser, fără adezivi. În procesul de producţie sunt folosite vopsele pe bază de apă care reduc emisiile de substanțe nocive.