Conac în Ineu – design interior în stil tradiţional

Conacul este situat în localitatea Ineu, are demisol, parter, etaj şi mansardă  în  suprafaţă totală  de  263,16 mp. Coordonatorul proiectului a fost arhitect de interior Alessandro Lusito.

Este un proiect cu totul special la care arhitecţii de interior Studio inSIGN au lucrat cu pasiune pentru a reda printr-un concept reuşit un design inconfundabil. Cel al conacelor boiereşti de altădată create prin utilizarea unui melanj de stiluri precum cel tradiţional şi rustic, îmbinate cu motive autentice româneşti sau religioase.

Stilul este eclectic, o combinaţie între tradiţionalul românesc şi cel austriac, între motivele religioase şi cele rustice româneşti.

Conacul cuprinde mai multe tipuri de spaţii şi funcţiuni. Restaurant, apartament cu baie aferentă, camere cu băi aferente şi mansardă. Nota comună a acestor spaţii sunt finisajele tipice de conac boieresc precum şi elementele de arhitectură traditţonala şi rustică.

Design interior apartament

Acest spaţiu continuă linia de amenajare folosită la restaurant, care a fost prezentat dar, în acelaşi timp conţine câteva elemente de originalitate. Un exemplu este tratarea spaţiilor de depozitare de deasupra băii şi în living, acest lucru fiind inspirat de “prispele” caselor tradiţionale. Soba din living oferă încăperii un uşor aspect retro. Arhitecţii au propus o duşumea antică, accesorizată de covoare ce prezintă motive tradiţionale româneşti, iar pentru tavan au ales grinzi din lemn. Pentru pereţi au folosit caramida şi tencuiala albă, urmând conceptul de design din restaurant.

Aceasta încăpere dobandeşte o notă mai caldă şi relaxantă prin folosirea unei boiserii din lemn antichizat la capătul patului. Motivele româneşti pictate sunt pe cornişa care face legătura între tavan şi pereţi.

Frescele antichizate reprezintă accentul propus pentru a introduce clienţii în povestea si atmosfera acestor camere.

Baia continuă stilul de amenajare al camerei, astfel vom regăsi motive româneşti pe finisajele pereţilor, care integrează acest spaţiu în designul general.

Camerele

Conceptul de amenajare al camerelor se axează pe finisaje din caramidă şi lemn, decorate cu fresce şi corpuri de iluminat.

Mobilierul din lemn de esenţă închisa, tipic conacelor boiereşti aduce o notă de autenticitate spaţiului. La capitolul decoraţiuni, s-a ales ca piesă principală (şi implicit ca element decorativ principal) o icoană antichizată amplasată deasupra patului.

La mansardă, un detaliu interesant al amenajarii îl reprezintă culoarea vernil introdusă în tapiţeria scaunelor şi a fotoliului, utilizată ca accent.

Pentru băi,  sunt îmbinate materiale precum caramida si tencuiala antichizata. In partea superioara a blatului de la chiuvete, a fost inserată o portiune de ceramica pentru a proteja pereţii. Pentru pardoseala a fost ales un finisaj din ceramică de tip antichizat.

Restaurantul, tot în stil tradiţional

Materialele de finisaj, mobilierul şi toate accesoriile au fost alese astfel încât să redea fidel acele decoruri pe care şi în prezent le mai putem admira în conace restaurate, case monument istoric sau în locuinţe tradiţionale.

Conceptul de design interior gândit şi creat de arhitecţii de interior Studio inSIGN se axează pe materiale precum ţiglă, caramidă, tencuială sau lemn. De exemplu, pentru pardoseală a fost folosită ţigla tăiată dreptunghiular, dispusă în stil herringbone (la 45 de grade).

Arhitecţii au propus caramidă aparentă şi tencuială antichizată pentru tratarea pereţilor, tipice conacelor boiereşti. Trecerea de la un material la altul este graduală, astfel încât finisajul final să pară o decojire naturală a tencuielii.

Detalii speciale

Totodată, această trecere graduală le-a oferit designerilor posibilitatea de a pune în relief cărămida şi arcadele. Tencuiala se îmbină perfect cu tâmplaria din lemn de esenţă închisă.

Pereţii prezintă detalii deosebite. Brâul în zona dintre tavan şi peretele cu ferestre sau detaliile pictate (frescele) sunt de inspiraţie religioasă. Aceste detalii decorative au fost realizate la solicitarea clientului care a oferit imagini ca model.

Arhitectţii de interior au pus în lumină anumite elemente care fuseseră înainte un inconvenient. De exemplu, cei doi stâlpi pe care i-au transformat în puncte de atracţie prin “îmbrăcarea” acestora cu piatră naturală sau cu ipsos cu marmorino. De asemenea, au adaugat câteva grinzi aparente din lemn pentru a crea o atmosferă autentică.

O combinaţie reuşită o reprezintă tâmplăria cu aspect semi auster. Geamurile sunt infrumuseţate cu vitralii pictate (în zona neacoperită cu textile) precum şi perdelele semitransparente brodate.

Soluţiile de iluminat propuse subliniază aspectul boieresc al încăperii. Acestea sunt inspirate de vechile candelabre din lemn cu lumânări. Echipa de arhitectţ a ales două tipuri de aplice. Cele realizate din sticlă transparentă pun in relief volumetria cărămizilor.

În conceptul de design interior a fost inclus mobilier din lemn de esenţă închisă în stilul celui din conacele boiereşti, completat cu textile. Motivele tradiţionale româneşti se regăsesc în covoarele din zona de trafic şi şemineu.

Introducerea şemineului şi a celor două fotolii a fost realizată în scopul creării unui aspect primitor şi cald. În zona celei de a doua mese, designerii au creat o ambianţă mai intimă cu ajutorul unui mobilier uşor diferit.

Arhitecţii au tratat întreg spaţiul ca pe un muzeu. Aici se găsesc rafturi cu veselă tipica, elemente artizanale precum o maşină de cusut şi articole tradiţionale de îmbrăcăminte amplasate în vitrine şi îmbogăţite cu un finisaj de catifea roşie şi lumină LED perimetrală care le pun în relief.