Cum a “evadat” o familie americană pe insula Patmos

Orăşelul de pe insula Patmos atrage în primul rând prin catedrala sa bizantină, veche de aproape un mileniu. Un exemplu relevant de folosire a marmurei în construcţii. Este acelaşi material folosit şi la realizarea renumitei sculpturi Venus din Milo, expusă la muzeul Luvru din Paris.

O insula în Marea Egee

Micul port ascuns se află pe litoralul de vest.

În afară de centru, care oferă diverse experienţe sportive şi culturale, aici se întâlnesc şi mirificele străduţe lăturalnice, în lungul cărora se înşiruie căsuţe cicladice tradiţionale văruite, cu curţi pline de flori.

Se spune că demult, aici era locul în care se întâlneau pirații Mării Mediterane. Chiar și acum, locul și-a păstrat atmosfera de petrecere, muzica fiind aici, ca în mai toată Grecia, omniprezentă, la fel cum sunt băuturile și petrecerile care țin până dimineața.

O familie californiană

Nu aceasta a atras însă o familie din California să se mute aic, o adevărată escapadă ci, mai degrabă, legăturile culturale cu această insulă.

Familia i-a propus designerului John Stefanidis, cu experienţă privind caselor greceşti, să realizeze un proiect de extindere, renovare şi redecorare a unei case vechi de pe insulă. Acesta a reuşit să confere vechii construcţii, odinioară neutră, o prezență policromă vibrantă.

O atracţie

“Insula Patmos a fost în mintea mea de când eram copil ”, spune Kevin Brine, afacerist de pe Wall Street dar şi artist și scriitor, actualul proprietar. Unul dintre prietenii săi de familie a fost un pasionat elenofil. Acesta a lucrat cu mama lui la o revistă despre Grecia. Un alt coleg de la revistă se stabilise deja pe insulă la începutul anilor ‘60. Acesta a anunțat că își va vinde casa din  Patmos, mobilată și situată chiar sub mănăstirea bizantină Sf. Ioan Teologul,

“Am spus că o voi cumpăra”, a spus Brine, adăugând că nu văzuse decât fotografii ale locului. Era o vilă pe înălţimea ţărmului, pe mai multe niveluri, creată prin combinarea a două modeste cabane cu două etaje. Una fusese construită la începutul secolului al XVII-lea și cealaltă în anii 1850. Când Brine s-a dus în Patmos în 2005, pentru a intra în posesia noii sale proprietăţi, a văzut şi apartamentul unde locuise fostul proprietar. Dacă acesta locuise singur, acum familia era compusă din soţ, soţie (pictor), plus cei patru copii ai lor. Era deci nevoie de mai mult spaţiu.

În această situaţie, au cumpărat o căsuță adiacentă, într-o stare jalnică, ocupată de un păstor și măgarul său, cu intenția de a o încorpora în casa mare. Un prieten de pe insulă a menționat că unul dintre vecinii săi ar putea face acest lucru. Din fericire, vecinul s-a dovedit a fi chiar John Stefanidis, cunoscut arhitect, care mai realizase numeroase proiecte în stil grecesc. Având deplină încredere, l-au lăsat pe acesta să ducă proiectul exact aşa cum l-a conceput. “Nu îi spui lui Picasso cum să facă o pictură.”

Un decor grecesc

Prin abilitatea arhitectului, mica colibă adăugată a adus cu sine încă patru dormitoare, astfel încât noua casă a devenit funcţională pentru întreaga familie. De asemenea, le-a dat posibilitatea să ridice construcţia și să realizeze încă o terasă care a fost adăugată la cele cinci existente, unele cu vedere direct spre mare. În această situaţie au apelat la un arhitect peisagist care a plantat aici superbe bougainvillea portocalii

Interiorul

Casa renovată inteligent și mărită cu pricepere este acum la fel de plină de viață, cromatic vorbind, ca și familia care locuiește aici. Au fost adăugate băi iar bucătăria lărgită substanţial şi finisată cu marmură răcoroasă este plină de soare. Interiorul este tot zugrăvit în alb iar grinzile originare din sufragerie de pe tavan din lemn  realizează un frumos contrast, mai ales că au fost renovate într-o culoare stacojie lucioasă.

Au fost schimbate în întregime ușile, ramele de fereastră, chiar și balustrada scării exterioare care leagă un nivel al casei de altul. Acestea au fost vopsite cu o nuanță fragedă de albastru egeean, combinaţia alb-albastru fiind un must al caselor greceşti.

Sofaua antică din  salon este flancată de fotolii și de o masă galbenă  procurată de designer de pe insulă. Două felinare turcești imprimă o ambianţă orientală, alături de covoarele, ţesăturile şi pernele în aceeaşi tradiţie.

În hol, o bibliotecă albastră strălucitoare se întinde pe întregul perete până la tavan, rafturile sale găzduind cărţi din lumea antică care au fost traduse în engleză. 500 de volume legate în roșu și verde. “Este un lucru frumos să ai aceste cărţi pe o insulă grecească”, spune Stefanidis.

În sala de mic dejun mobilierul este uşor, din trestie. În timp ce paturile cu baldachin sunt accesorizate cu țesătură albe, care se agită cu fiecare briză marină. Designul clasic al lui  Stefanidis abundă, de la țesături imprimate la un scaun iconic şi o bancă sculptată și pictată. Pe terase sunt scaune de campanie iar pe una este o canapea de aproximativ 6 metri.

Lifestyle

“Poți trăi pe terase toată ziua cu un laptop, o carte și o cafea sau doar cu un pui de somn”, spune Stefanidis. De fapt, activitățile de bază ale familiei sunt cele ale unei familii de aici. Navigatul, înotul, învățarea limbii grecești, cititul, olăritul tradiţional, prânzul la micul port de agrement și masa acasă cu prietenii

“Apoi mergem duminică la biserică. Nu suntem greci ortodocși dar mama a visat că băieții au fost botezați în biserica locală”. De atunci, toți copii familiei americane au nași greci din Patmos. “Suntem cu adevărat conectați la insulă”.

Foto: Miguel Flores-Vianna