O casă de munte modernă în Pirinei dintr-un vechi hambar

Proiectul urmărește să recupereze valorile constructive ale unui vechi hambar dărăpănat având o structură de rezistenţă din piatră.

Sunt multe construcţii în mediul rural, anexe gospodăreşti, cu structuri de rezistenţă încă solide, din lemn sau piatră, care, cu ajutorul unor proiecte de arhitectură profesionale, pot reprezenta o bază bună pentru realizarea unei case noi. Combinarea unor tehnici tradiţionale cu elemente de arhitectură şi soluţii de construcţii moderne, este o premiză excelentă  pentru constituirea unor reşedinţe deosebite. În plus, acestea sunt de cele mai multe ori plasate în mijlocul naturii şi au marele avantaj al unor împrejurimi spectaculoase.

Reconversia unui hambar vechi

Datorită plasamentului său bun care oferea vederi splendide ale împrejurimilor Văii Aran din Munţii Pirinei, precum şi a structurii sale solide din piatră, proprietarii terenului s-au gândit să transforme vechiul hambar într-o casă de vacanţă. O casă de munte modernă, unde ar putea să se mute definitiv la pensie.

Construcţia este realizată într-o tehnică tradițională valoroasă. din zona muntoasă a Spaniei, caracterizată de terenuri pietroase. Cu toate acestea, caracteristicile inerente ale acestei construcții – soliditate, deschideri minime, interior întunecos, greutate – anulau mediul spectaculos în care este construită. Şi anume, pe panta unui vârf, cu vedere la două văi care se deschid pe singurele fațade ale construcţiei. În această situaţie, s-au adresat unui birou de arhitectură, care mai realizase proiecte de case în zonele muntoase şi abrubte din munţii Spaniei.

Soluţii arhitecturale şi constructive moderne

Propunerea biroului de arhitecţi Cadaval & Sola-Morales a fost de a construi o serie de planuri interioare susținute de pereţii din piatră. Aceştia acționează atât ca o structură, cât și ca o împărțire a spațiilor.

Ajutându-se de structura puternică existentă, a fost înălţată o structură nouă modernă, realizându-se astfel şi etajul casei

Proiectul a propus în subsidiar o posibilă continuare pentru viitor. Şi anume, casa poate fi întreruptă într-un punct de inflexiune pentru a fi transformată în două case independente. Aceastan situaţia în care fiul proprietarilor ar dori să se mute aici sau să vină cu întreaga familie în vacanţe.

Acoperişul şi deschidere vitrată mare

Dar, mai presus de toate, proiectul intervine prin amplasarea pe placa superioară a unui acoperiș mare în două ape. La munte, astfel de acoperişuri foarte înclinate sunt recomandate datorită precipitaţiilor abundente. La intersecția acestora,  este generată o primă despărţitură care permite vederea muntelui din spate, din interiorul casei. Acoperișul nu se oprește pe peretele de piatră actual, ci formează o a doua tăietură longitudinală care permite o vedere largă asupra văii.

Definiția secțiunii acoperișului configurează caracterul spațiului principal al casei care acre acum o suprafaţă locuibilă de 350 de metri pătraţi.

Păstrând structura originală și făcând o intervenție minimă, dar contrastantă, propunerea generează şi alte spații adaptate noilor utilizări. Răspunzând la un punct structural mai slab al peretelui din piatră, este poziţionată o deschidere mare vitrată. Aceasta dă caracterul complet nou şi modern întregii construcţii. Ea permite vederea și iluminatul natural atât la parter cât şi la cel de-al doilea living și sufrageriei de la etaj.

Restul camerelor conținute în vechiul plic al hambarului respiră tectonica și greutatea arhitecturii tradiționale. Deși acestea sunt distribuite și configurate conform noilor realități de utilizare: dormitoare, băi, bucătării.

Casa a fost ridicată după nivelarea terenului şi obţinerea unei zone plane, pe care a fost săpată fundația și amenajată curtea. Astfel, s-a evitat proiectarea unei construcții în pantă, care ar fi generat cheltuieli mult mai mari.

Interior minimalist

Proiectul propune pentru casă de munte modernă un interior ultraminimalist, lăsând deschisă opţiunea de viitor pentru dezvoltarea acestuia. Minimul necesar se referă la finisaje naturale, pardoseală de duşumele din lemn şi gresie, pereţi vopsiţi în alb.

Ca decoraţiuni, 2 – 3 fotolii, folosite mai mult pentru observarea frumoaselor privelişti şi o canapea. Şemineul, deşi într-o formă şi tehnologie modernă, nu putea lipsi din acest context. Mai ales că în zonă nopţile de vară sunt reci iar iarna este grea şi cu multă zăpadă.

Material realizat cu sprijinul Kecho Quenke Cadaval & Sola-Morales

Foto: Santiago Garcés