Indiferent cum sunt vremurile, de Crăciun trebuie să ne bucurăm de magia acestei sărbători, chiar dacă nu cu mare fast şi exagerări.
Sunt şi copiii iar aceste bucurii şi atmosfera Crăciunului care rămân întipărite în memorie nu trebuie să li se ia. Să nu uităm că în primul rând este vorba despre ceva spiritual.
Decorarea de Crăciun şi împodobirea bradului
Întotdeauna apropierea spiritului Crăciunului ne invită să ne oprim din agitația vieții contemporane și să ne bucurăm de câteva momente de pace și liniște. Anul acesta, sărbătoarea se anunță liniştită și delicată dar magia nu trebuie să lipsească. Casa curată, ghirlande luminoase, coroniţele, Crăciuniţele (pot fi oricât de multe), lumânările, aromele şi, bineînţeles, bradul împodobit, vor completa atmosfera Crăciunului.
Este totuși important să avem indicii legate de cum să realizăm ambientarea întregii case, cu ce decorații să împodobim bradul, ce paletă de culori să folosim, cum să organizăm sărbătoarea, ce cadouri să facem atât copiilor cât şi celor dragi.
În preajma sărbătorilor de iarnă, ca printr-o magie, toţi redevenim copii, iar locuinţele noastre prind viaţă.
Decoraţiunile colorate, ornamentele strălucitoare, focul jucăuş din şemineu, lumina feerică a lumânărilor şi aroma irezistibilă de portocale ne transformă casele în locuri de poveste.
Deşi creativitatea nu are limite, ne place ceea ce ne este familiar şi, de aceea, Crăciunul din acest an nu va face excepţie, în ciuda vremurilor grele. Sărbătoarea nu va fi doar tradiţională făcând apel la moştenirile vii ci, deasemenea, va fi, în acelaşi timp romantică şi nostalgică.
Angrenaţi copiii în activităţi
Am mai recomandat pentru perioada pandemiei, când se recomandă statul în casă, activităţi DO-IT-YOURSELF care sunt frumoase şi, în acelaşi timp, destresante. Mai mult, decoraţii speciale şi originale de Crăciun se pot realiza pe cont propriu fără a fi cumpărate din comerţ.
Iată că sărbătoarea Crăciunului este un moment excelent pentru acest lucru, atât ca activităţi de decorare a casei şi realizarea de aranjamente festive, cât şi împodobirea şi ornarea bradului de Crăciun.
Nu uitaţi că lucrurile şi decoraţiile de mână sunt foarte moderne. Deasemenea, o activitate interesantă este de a da un refresh obiectelor vechi, vintage pe care le mai găsiţi în casă. De multe ori, acestea sunt mai autentice şi extreme de frumoase.
În orice situaţie, nu uitaţi să angrenaţi în activităţile de decorare şi aranjare precum şi în cele de bricolaj şi copiii. Inclusiv în realizarea unor preparate speciale pentru astfel de ocazii. Îşi vor aminti totdeauna cu mare plăcere şi bucurie de aceste momente iar frumoasele tradiţii trebuiesc păstrate.
Amintiri…momente de neuitat
Personal, îmi aduc aminte de câteva decoraţii pentru bradul de Crăciun, pe care ni le-a învăţat bunica pe vremea când eram copii. Este vorba de ornamente făcute din conuri de brad pictate dar şi de spectaculoase ornamente numite arici. Poleala colorată se înfăşura pe vârful unui creion pentru realizarea ţepilor de arici şi aceştia erau prinşi cu sârmă subţire pentru ca tot ansamblu să ia o formă rotunda şi se atârna în brad.
Colinde, colinde
Muzica este şi ea importantă, face parte din ambianţa Crăciunului. Este foarte frumos şi în tradiţie ca în această perioadă să cântăm colinde şi alte cântece de Crăciun împreună cu întreaga familie.
Să cântăm bradului împodobit. Şi lui Moş Crăciun. Sunt superbe cântece adecvate numai acestei perioade.
Angrenarea copiilor se poate face şi în activităţile de preparare în bucătărie. Stelele, inimioare şi alte forme, cum sunt cele de animale din turtă dulce preparate în casă, se pot atârna în brad. Se pot cumpăra şi din comerţ astfel de biscuiţi iar copii le pot picta înainte de a le atârna în brad.
Pentru cei care nu ştiu, iată şi o reţetă pentru prepararea biscuiţilor cu scorţişoară, propusă de bucatarasul.ro
Biscuiţi cu scorţişoară
Aroma puternică de scorţisoara, forme specifice Sarbatorilor de iarnă şi o atmosferă caldă alături de cei dragi.
Ingrediente
- 250 gr unt sau margarina
- 1 ou
- 150 gr zahar
- 1 ling praf de copt
- un varf de cutit sare
- 1 esenta de vanilie
- 2 lingurite scortisoara
- aprox 500 gr faina
- Glazura:
- aprox 20 lingurite zahar pudra
- aprox 1/4 zeama de lamaie
- 2 lingurite scortisoara
- bombonele colorate pentru ornat
Preparare sub 60 minute
Punem într-un bol untul, zahărul şi oul şi amestecăm cu un tel. Adaugăm apoi pe rând sarea, esenţa, praful de copt şi praful de scorţişoara. La final încorporăm treptat făina, cam trei sferturi după care turnăm pe masa tapetata cu făina şi încorporăm şi restul de făiăa
Lăsam aluatul pe masa de lucru aprox 20 min.
Întindem aluatul pe masa tapetată cu făina şi decupăm steluţe şi clopoţei pe care îi aşezam în tăvi tapetată cu hârtie de copt. Le coacem în cuptorul preînăalzit la 175 de grade timp de 10-12 minute.
Atmosferă clasică de Crăciun
Se poate propune pentru Crăciun mai multe decoruri superbe, fiecare cu personalitatea şi stilul său, pentru ca să-l puteţi alege pe cel care vi se potriveşte cel mai bine.
Cu siguranţă, cel mai mare atu al unui aranjament tradiţional este echilibrul. Are din toate câte ceva – şi eleganţă, şi căldură, şi culoare, şi strălucire –, ceea ce îl face atemporal. Tocmai de aceea, este preferat de majoritatea dintre noi.
Pentru a crea o astfel de amenajare, trebuie să pornim de la deja celebra combinaţie de culori roşu-verde, în jurul căreia vor gravita toate elementele: bradul natural, decoraţiunile, ciorăpeii agăţaţi de şemineu în aşteptarea Moşului, lumânările aprinse şi accesoriile festive.
Crăciun…neconvenţional
În ultimii ani a început să aibă un succes din ce în ce mai mare tendinţa de a sărbători Crăciunul într-un ambient neconvenţional, minimalist, redus la esenţă.
Un asemenea decor se pretează perfect spaţiilor mici, în care nu avem loc pentru un brad tradiţional. Dar în care putem integra fără probleme un brăduţ altfel, aşa cum este cel din imagine. Acesta poate fi realizat din lemn, crenguţe, hârtie, carton, sârmă sau din orice alt material care ne inspiră. Ori care concordă cu ideea noastră de sărbătoare.
Idee
Un brad alternativ, original, este în acelaşi timp la modă şi eco. Îl putem construi chiar noi, din bucăţi de lemn pe care să le fixăm astfel încât să obţinem forma unui brad, sau îl putem cumpăra de-a gata din magazinele de decoraţiuni.
Rustic-Natural
În primplan sunt decorurile naturale, care au ca puncte forte farmecul aparte, simplitatea şi căldura. Bradul ce răspândeşte în toată casa un parfum proaspăt, conurile, batoanele de scorţişoară, steluţele de anason, nucile şi merele folosite pe post de decoraţiuni, alături de ornamentele simple, dar fermecătoare, realizate din lemn, sfoară şi dantelă, sunt elementele-cheie la care trebuie să apelăm dacă ne-am propus să ne îmbrăcăm locuinţa în straie naturale, inspirate din mediul exterior.
Idee
O crenguţă uscată, de care sunt atârnate câteva decoraţiuni argintii, şi o scoarţă de copac transformată în suport pentru lumânări.
Poate fi foarte simplu de realizat, depinde şi de abilităţi şi imaginaţie. În plus, costurile sunt mai nimic, având în vedere că aproape tot este folosit provine din natură.
Alb ca zăpada
Dacă suntem fascinaţi de acest anotimp, putem transpune puritatea zăpezii, florile de gheaţă şi ţurţurii de diamant într-un cadru de vis. Evident, protagonistul aranjamentului va fi albul. Acesta poate fi secondat însă de griuri, bejuri şi accente de auriu, menite să încălzească un pic atmosfera.
Pentru ca rezultatul să fie încântător, ne putem juca cu materialele calde şi reci, prin utilizarea accesoriilor textile. Pe de altă parte, a obiectelor şi decoraţiunilor din sticlă, oglindă şi cristal.
Idee
Obiectele hand made şi vintage sunt la mare preţ. Aşa că frumuseţea unică şi delicată a fulgilor de nea poate fi reprodusă prin intermediul accesoriilor decorate cu dantelă şi al ornamentelor imaculate, cu lucrătură fină, asemănătoare unor bijuterii.
Note vibrante
În cazul în care preferăm un aranjament clasic, dar vrem să evităm formula roşu-verde, se poate opta pentru altă combinaţie cromatică. Aşa cum este, de exemplu, albastru/turcoaz-gri. Deşi transmite multă prospeţime, acest mix de culori este unul rece. De aceea, trebuie încălzit prin folosirea unor obiecte din lemn natur: piese de mobilier, accesorii şi cadouri.
Notă
Masa de Crăciun este un moment mult aşteptat de toţi. Aşa că aranjarea ei reprezintă o operaţiune căreia trebuie să-i acordăm toată atenţia. Ideal ar fi ca aranjamentul pe care îl alegem pentru ea să se înscrie în decorul festiv general. Aerisit, elegant, atrăgător, memorabil
De la veselă şi tacâmuri până la accesorii şi decoraţiuni, totul trebuie să fi e la superlativ. Impecabil coordonat şi asortat.
Foto: Pinterest, Unsplash, Pexels, Shutterstock
1 thought on “Să intrăm în atmosfera Crăciunului: decoruri de poveste şi câteva idei noi”
Comments are closed.