Buturuga de Crăciun

Desigur, când ne gândim la masa de Crăciun, ne vin imediat în minte sarmalele, piftiile.

Pentru seara de Crăciun, cozonacii, turta dulce, biscuiţii cu scorţişoară. Totuşi, copiii au fost angrenaţi în multe activităţi şi aşteaptă un desert special. Ciocolata sau crema de ciocolată nu poate lipsi.

Am ales astfel, o reţetă din bucătăria franceză, cea mai vestită pentru produse de patiserie şi cofetărie. Este un desert care face deliciul copiilor, propusă de bucătăraşul.  Buturuga de Crăciun sau Trunchi de copac sau Bûche de Noël, cum este originar în franceză, este un desert tradițional franțuzesc servit de Crăciun.

Este constituit dintr-o ruladă umplută cu cremă și învelită în cremă de ciocolată sau glazură de ciocolată, decorată astfel încât să semene cu un buștean. Pentru umplut eu am folosit o cremă de cafea, iar pentru decorat un ganache cu whisky.

Ingredientepentru 12 porţii

  • Rulada:
  • 6 ouă mici,
  • 5 g praf de copt Dr. Oetker,
  • 6 linguri ulei,
  • 150 g făină,
  • 100 ml suc portocale,
  • 1 praf sare,
  • În plus: Zahăr pudră cu aromă de rom Dr. Oetker, după gust,
  •  
  • Cremele:
  • 100 g ciocolată neagră,
  • 270 ml frișcă lichidă,
  • 1 plic ness,
  • 4 linguri cafea preparată,
  • 20 ml whiskey,
  • 250 g cremă mascarpone,
  • Decor:
  • Cacao pudră, după gust,
  • Dropsuri,
  • 3 frunzulițe de Busuioc
  • se mai poate orna cu fructe de sezon, de preferinţă roşii dar şi cu conuri şi crenguţe de brad. 

Mod de preparare, sub 90 de minute

Rulada

Se separa ouăle și se bat albușurile cu un praf sare, până se obține o bezea, apoi se adaugă gălbenușurile, uleiul, sucul de la două portocale (100 ml) și praful de copt, amestecând tot cu mixerul. Se adaugă și făina și se omogenizează cu o spatulă. Se toarnă într-o tavă pregătită cu hârtie de copt și se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru 20 minute, având grijă să rămână ușor aurie.

Când se scoate din cuptor, se pudrează repede cu zahăr un șervet de bucătărie, se răstoarnă cu grijă rulada, se desprinde hârtia de copt și se pudrează din nou, apoi se rulează fierbinte. Se lasă la răcit.

Cremele

Se topește pe baie de abur sau la chocolate fondue o tabletă de ciocolată ruptă bucățele și se lasă la răcit cât să nu mai frigă la deget. Frișca lichidă se bate cu mixerul până devine moale, însă nu consistentă.

Pentru umplut, se pregătește crema de cafea. Astfel, se bate cu mixerul crema mascarpone, se adaugă 120 g din frișca bătută anterior, 2 linguri din ciocolata topită, 4 linguri de cafea preparată și nessul, omogenziând.

Pentru decor, se pregătește o cremă ganache cu whiskey, astfel: se adaugă 4 linguri din frișca rămasă în castronul cu ciocolata topită rămasă, pentru a amesteca bine și a nu se întări ciocolata și apoi se răstoarnă în bolul cu frișcă rămasă și se bate cu mixerul până devine cremoasă. La această cremă, ne va trebui 150 g.

Montare și decor: după ce s-a răcit rulada, se desface, se umple cu crema de cafea, se rulează la loc, se taie o bucată din ea și se așază pe un platou, astfel încât să-i dăm formă de buștean. Se îmbracă în crema ganache cu whiskey, se face un model astfel încât să semene cu textura lemnului și se decorează după inspirație. Timp coacere: aprox 20 minute.