De inspiraţie etnică sau aparţinând unor stiluri ce au traversat istoria, modern cu asocieri inedite de materiale, covorul este un accesoriu care reprezintă un capitol important în amenajarea unei locuinţe.
Tendinţele actuale readuc în prim-plan valenţele estetice şi funcţionale ale acestuia, companiile producătoare acoperind o paletă largă de orientări stilistice.
O nouă viziune
La fel ca şi în cazul pereţilor şi tavanului, pardoseala ocupă cea mai mare suprafaţă din orice locuinţă şi de aceea soluţiile pentru acoperirea ei afectează în cel mai înalt grad designul întregii amenajări de interior, atât prin textura materialelor cât şi a jocurilor cromatice.
O perioadă de timp destul de lungă au fost la modă casele high tech în care pardoselile din gresie, marmură sau piatră lăsate libere dădeau una dintre principalele caracteristici ale acestui stil. Deasemenea în cazul stilului minimalist era de preferat ca suprafeţele de parchet să fie lăsate libere. Covoarele păreau astfel ieşite din tendinţe şi mulţi au început să le privească ca un accesoriu inutil, atât din punct de vedere funcţional cât şi estetic.
Lucrurile s-au schimbat radical când interioarele au început să se “încălzească” iar covorul a început să devină una dintre piesele importante ale unui cămin. Tendinţa este în creştere iar pandemia nu a făcut altceva decât să o accetueze. Este de altfel şi normal. Stând mai mult în case, locatarii simt nevoia unui decor mai elaborat şi în plus de şi mai multă căldură.
Astăzi, covorul nu mai reprezintă doar un obiect ce acoperă podeaua, ci are capacitatea de a-şi impune stilul în moda amenajărilor interioare. Acum covoarele sunt obiecte de referinţă, complemente de design şi nu rareori chiar piese de rezistenţă într-o amenajare.
Poate fi piesa de rezistenţă a încăperii
În funcţie de caracteristicile lor, covoarele se pretează oricărui stil de interior. De cel clasic nu mai vorbim, dar nu de puţine ori un decor minimalist sau industrial, caracterizat de suprafeţe mari şi monotone, este îndulcit de culorile şi motivele unui covor bine plasat. Nu mai punem la socoteală că şi spaţii care în trecut nimeni nu se gândea să le asocieze cu covoare, prezenţa acestora nu mai miră pe nimeni. Vorbim despre terasă, balcon şi chiar baie.
Deasemenea, covoarele sunt nelipsite de la orice manifestare expoziţională din domeniul home&deco iar în cazul unor târguri dedicate acoperirilor de pardoseală, cum este Domotex (Hanovra) sau materialelor textile, cum este Heimtextil (Frankfurt), covoarele ocupă una dintre cele mai importante ponderi.
La ediţiile German Design Award, covoarele lucrate cu tehnici tradiţionale indiene cu design modern asimetric sunt în ultima perioadă de timp printre vedetele concursului, nu o dată obţinând marele premiu.
Covoarele şi stiluri de amenajare
În funcţie de caracteristicile lor, covoarele se pretează oricărui stil de interior. De cel clasic nu mai vorbim, dar nu de puţine ori un decor minimalist sau industrial, caracterizat de suprafeţe mari şi monotone, este îndulcit de culorile şi motivele unui covor bine plasat.
Nu mai punem la socoteală că şi spaţii care în trecut nimeni nu se gândea să le asocieze cu covoare, prezenţa acestora nu mai miră pe nimeni. Vorbim despre terasă, balcon şi chiar baie.
Un avantaj al covoarelor este faptul că amenajările eclectice sunt, în momentul de faţă, cele mai răspândite.
Formele dreptunghiulare sunt cele mai folosite pentru covoare, întrucât astfel rimează foarte bine cu forma încăperii. Oricum este recomandat să nu acopere întreaga suprafaţă a pardoselii. A fost chiar o modă prin care în încăperile mari se folosea câte un mic covoraş, lăsând astfel la iveală frumoase suprafeţe de parchet, duşumea sau gresie.
Sunt şi forme circulare ale covorului dar ponderea acestora este mult mai mică.
Prin varietatea lor de modele, motive şi culori, covorul poate reprezenta piesa care aduce un plus în mixul de stiluri şi elemente ale unui decor de interior.
Avantaje
Deşi este esenţial, nu trebuie să privim covorul numai prin prisma esteticului. Avantajele funcţionale, care au fost la baza apariţiei covoarelor în istorie, nu sunt de loc de neglijat. În primul rând este voeba de izolare termică şi finică. În Asia, covoarele erau urcate pe pereţi pentru a proteja contra frigului. O parte importantă de căldură este pierdută prin pardoseală, în special în cazul caselor “pe pământ” iar un ajutor venit din partea covorului nu este chiar de lepădat. Mulţi doctori recomandă mersul desculţ în casă. Nu este însă chiar plăcut mersul desculţ pe gresie în sezonul rece şi chiar pe parchetul neacoperit.
Dintre avantajele covoarelor moderne putem enumera: durabilitate, reciclabile, biodegradabile, hipoalergice şi uşor de întreţinut.
Alt aspect este legat de faptul că foarte apreciate sunt obiectele plăcute la atingere care ne creează sentimente de bunăstare. Iar covorul este unul dintre aceste obiecte şi care are în componenţă materiale naturale.
Poate mai mult ca oricare altă decoraţie sau accesoriu din casă, covoarele spun poveşti şi deseori sunt amintite ca şi personaje în cadrul unor basme, în special al celor care provin din Orient. Uneori poveştile sunt chiar “conţinute” în covor. Oricum, covoarele au şi o mare putere de transmitere: sentimente, tradiţii, frumosul.
Obiect de design
Stilurile clasice, modele care au traversat istoria, din Orientul Extrem până în Europa și America, sau creativitatea de ultimă oră, sunt opțiuni demne de discutat, în funcție de fiecare interior în parte. Oferta este foarte variată, fiecare companie propune modele pentru spații publice sau private, cu puternic impact vizual.
Sunt reconsiderate modele clasice, covoare moi și pufoase, plăcute la atingere, cu modele enigmatice, realizate de artizani ai triburilor nomade din sudul Iranului..
Deasemenea covoarele cu culori vibrante, executate manual din mătase şi lână. Altele fac apologia unor geometrii spectaculoase, cu linii care se construiesc jocuri din cele mai inedite și dau viață printr-o textură brută, ce evocă asprimea scoarței de copac, simbol al vieții și al trecerii timpului. În sfârşit, este evocată puterea de sugestie a pietrei, cu modele și culori construite inspirat din universul bogat al mineralelor, cu nervuri și îngemănări de culori.
Tendinţe
Ultimele tendinţe demonstrează un focus important pe sustenabilitate şi design natural, urmare a cererii crescute către produse prietenoase cu mediu precum şi suprafeţe care se deosebesc cu greu de cele naturale.
Sunt la modă covoarele cu modele moderne sau tradiţionale cu senzaţii şi inspiraţie de nisip sau piatră precum şi cele care folosesc culorile vibrante în motive sofisticate.
Tehnici artizanale, modele locale
În centrul atenţiei sunt covoarele tradiţionale. Provenind din Orient, trebuie spus că în fiecare regiune şi ţară există metode şi tehnici tradiţionale proprii, precum şi modele cu motive şi culori specifice.
Desigur că cele din Iran, clasice, aşa numit persane, rămân în centrul atenţiei. Mai ales că unele prezintă prin modelele şi motivele lor poveşti, multe cu tentă religioasă. Pe acestea nu este indicat să păşeşti, punându-se tradiţional pe pereţi. Nu numai că asigură o izolare termică şi fonică, dar imprimă un décor special. Foarte căutate sunt şi aşa-numitele chilimuri, cu aspect plat.
Ecourile din trecut răspund nevoilor moderne de calitate, frumusețe și confort. Un alt exemplu de design unic și atemporal este inspirat din motivele nativilor din sud-vestul continentului Americii de Nord. Țesătura moale înlocuiește țesătura plată tradițională a covoarelor tipice de inspirație navajo, rezultând covoare realizate manual, luxoase și de calitate superioară, cu ţesătură de 50 de noduri.
Țesute cu lână tibetană de cea mai bună calitate folosind un amestec de coloranți vegetali sunt cea mai bună alegere pentru o estetică contemporană de lux. Acest design particular prezintă nuanțe de fulgi de ovăz, gri cărbune natural sau nuanţe de pământ, cum este maro închis.
Acum la modă sunt covoarele lucrate manual în satele indiene. Dar, aşa cum a fost arătat, multe zone dezvoltă propriul design. De exemplu, cele tunisiene sunt patentate, fiind astfel protejate de copiere.
Artizanatul indian, un imens producător
Lucrate manual de artizani rurali în design indian, în acest caz asimetric, covoarele Jaipur (Bimla Devi) sunt deseori nominalizate şi câştigătoare de premii la diverse competiţii orgnaizate cu ocazia târgurilor internaţionale. Între acestea, trebuie menţionat Domotex de la Hanovra, specializat pe acoperirile de pardoseală.
Aceste covoare se caracterizează prin culori şi forme naturale, abstracte şi un design organic sedimentar.
Covoarele sunt lucrate manual prin tehnica 100 de noduri, din lână de Tibet şi mătase chinezească. Aceasta din urmă aduce licăriri de reflexie.
Pentru inspiraţia de design, în cazul unor covoare, se folosesc drept model fragmente de straturi geologice. Lâna are culoarea de fildeş iar mătasea accente argintii. Altele prezintă straturi ce imită marmura şi creează un design organic, materialul fiind îmbogăţit cu fibre naturale. Interesant şi unic este mixul de culori, din care nu lipsesc mov, cărbune, ciocolată, gri, kaki, coral, şofran, coral.
Designerii de renume aduc inovaţii modelelor de covoare. Noutăţi
Colecţia LAN, o invitaţie la calmul de tip asiatic. “Am dorit să punem tradiţia şi flexibilitatea împreună în lumea modernă odată cu noţiunea de comunitate şi să le aducem pe pământ, la nivelul pardoselii”, a spus Rosana Hu la evenimentul lansării aceste colecţii. Spusele ei sintetizează foarte bine ideile designerilor actuali realtiv la covoarele contemporane.
Inspiraţia asiatică este uşor de recunoscut în cazul colecţiei LAN. Cu aceasta, compania GAN propune customizarea proiectelor de interior pornind de la materialele textile, în general, şi de la covoare, în particular. Colecţia a fost concepută de studioul de design Lyndon Neri şi Rosana Hu din Shanghai. Tot aceştia au realizat proiectul de casă ideală DAS HAUS la imm cologne în 2015, concept tot de inspiraţie asiatică.
Colecţia prezintă o combinaţie de texturi, modele şi corpuri de mobilier. Are la bază culoarea indigo (în mandarină lan), deci în tradiţie chinezească. Toate piesele au fost gândite îndelung până la cele mai mici detalii. Pentru texturi a fost folosită tehnica Glaoui precum şi modele geometrice. Alături de covoare şi alte texturi, întregul decor devine în întregime albastru, imprimând o senzaţie de relaxare şi calm. Nelipsitele perne nu mai sunt aranjate la întâmplare ci în ordine perfectă. Rezultatul: un spaţiu elegant şi rafinat care invită la o relaxare controlată.
Mirrage, mai mult decât un simplu covor
Nu putea ca din această prezentare să lipsească Patricia Urquiola, poate cel mai titrat designer contemporan. Aceasta a imaginat un produs textil care induce iluzii optice prin combinarea tehnicii artizanale, geometriei şi culorilor în mişcare.
MIRAGE este o colecţie de covoare a firmei GAN concepută de Patricia Urquiola. Este produsă cu lână din Noua Zeelandă, fibră de calitate, în tehnica artizanală de mână înnodate. Aceste produse sunt accesorii pentru decorul de interior. Dar, în acelaşi timp, pot fi considerate opere de artă sau produse de divertisment.
Mirage ste un covor complet atipic. Nu numai datorită formei sale neregulate dar şi efectului special pe care îl generează. Atât asupra celui care îl priveşte cât şi asupra spaţiului pe care îl ocupă.
Putând fi instalat şi pe perete şi fabricat complet artizanal, fiecare covor Miraj este unic. Este disponibil în 3 palete de culori: albastru, portocaliu şi nud. Fiecare model este compus din 3 culori de bază şi 10 gradiente de culoare.
Foto: Archiproducts, Pinterest, Hanover Messe, Koln Messe, Messe Frankfurt, Ion Diamandi
You may also like
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei
-
Întâlnire de gradul 3 în standul Sophia
-
Apartament vechi de 35 de metri pătraţi amenajat în stil industrial
-
Amenajările în stil bohemians şi cele maximaliste, cele mai frecvente abordări în designul de interior
-
Amenajările în stil boem, o tendinţă din ce în ce mai pregnantă
1 thought on “Covorul, accesoriu ce nu poate lipsi din amenajările contemporane”
Comments are closed.