NEW YORK SKYLINE

Peisajul de pe ambele maluri ale Hudson River, din Manhattan si din Brooklyn, este intr-o continua schimbare.

This image has an empty alt attribute; its file name is NewYork_2020_PaulaCraioveanu-17.jpg
Brooklyn Bridge si One World Trade Center, din New York City – Foto ©Paula Craioveanu

Pe langa cladirile cunoscute ale New York-ului, noul World Trade Center, Empire State Building, Chrysler Building, Natiunile Unite (ONU) sau podurile celebre, precum Brooklyn Bridge, an de an apar cladiri noi. Pe mal existau docuri, sau blocuri de inaltime mai mica, care au fost inlocuite de turnuri noi, adevarati zgarie-nori, cladiri de birouri sau locuinte. Acestea se vad cel mai bine din largul apei, de la distanta, traversand East River, fluviul care desparte Manhattan-ul de Queens si Brooklyn.

Pier 11 / Wall Street in sudul Manhattan-ului – Foto ©Paula Craioveanu

In 2020, din cauza pandemiei, multi locuitori din New York City au inceput sa caute alte optiuni de locuire, in afara insulei, in zone unde densitatea este mai mica, unde este mai mult spatiu si aer proaspat. New York City – Manhattan, numara aproximativ 8 milioane de locuitori, astfel incat, in ciuda crizelor si a pandemiei, preturile nu au scazut considerabil. In toamna 2020, existau 70.000 apartamente disponibile, dar pretul a ramas ridicat.

Partea de est a Manhattan-ului. Foto ©Paula Craioveanu

Daca in urma cu 20 de ani, nu existau astfel de turnuri decat in Manhattan, intre timp si malul opus a fost construit. In prezent peisajul de pe cele doua maluri incepe sa se asemene. Malurile opuse, din Queens si Brooklyn au devenit zone la moda, iar cladirile uriase au inlocuit halele, fabricile si depozitele.

Brooklyn Heights – Foto ©Paula Craioveanu
Brooklyn – Foto ©Paula Craioveanu
Brooklyn – Foto ©Paula Craioveanu
Copper Buildings in East Side of NYC. Brooklyn – Foto ©Paula Craioveanu
Foto ©Paula Craioveanu

Constructiile noi sunt realizate de firme de arhitectura din intreaga lume, pe baza experientei acumulate local in constructia de zgarie- nori. Daca in trecut toate aceste constructii aveau o structura metalica, in prezent, betonul a inceput sa fie folosit pentru inglobarea metalului.

Foto ©Paula Craioveanu

——————————————————————————————————————–

Foto si text arh. ©Paula Craioveanu .

Mai multe fotografii de arta si arhitectura se pot vedea pe :
Carti, studii, fotografie – PAULA CRAIOVEANU