Mult hulitele apartamente de două camere cu o suprafaţă de 35 – 40 mp, din vechile blocuri construite în perioada regimului comunist, aşa-numitele “cutii de chibrituri”, pot reprezenta o soluţie bună atât pentru investitor cât şi pentru viitorii proprietari dacă sunt reamenajate corespunzător.
Designerul de interior Maria Dulhan, care realizează astfel de proiecte, ne convinge prin fotografiile a două apartamente recent amenajate de pe Bulevardul Dinicu Golescu şi prin interviul acordat, că reţeta de succes este designul.
Cum apreciaţi în momentul de faţă conjunctura privind domeniul imobiliar?
Desigur voi răspunde prin prisma experienţei dobândite de-a lungul multor ani în care am realizat o multitudine de amenajări, décorări şi renovări, de la case şi vile, vechi sau noi, la apartamente mari sau mai mici, deasemenea noi sau vechi.
În ultimul timp, am sesizat o oportunitate însemnată privind amenajarea micilor apartamente construite în regimul comunist, astfel încât să fie aduse la un nivel contemporan şi propuse la un preţ extrem de avantajos iar, în acelaşi timp să reprezinte şi o afacere bună pentru investitor.
Care este situaţia actuală?
La ora actuală, locuinţele mici, apartamentele de două camere şi garsonierele, cu cheltuieli mici de întreţinere şi o administrare uşoară, sunt preferatele de către cei mai mulţi tineri care vor şi care au nevoie de o locuinţă. Vorbim despre tineri, întrucât aceştia au posibilităţi mai bune de cumpărare a unei locuinţe datorită avantajelor pe care le au în urma proiectului guvernamental “Noua casă”. Este adevărat că şi în ansamblurile noi rezidenţiale se propun apartamente de două camere şi garsoniere. Dar acestea au suprafeţe semnificativ mai mari, cu urmări asupra preţului de vânzare. Acesta este în funcţie de preţul pe metru pătrat construit.
Şi în marile metropole occidentale sunt locuinţe cu spaţii foarte mici. Diferenţa constă că acolo aceste suprafeţe sunt extrem de bine gândite. Se speculează la maxim orice centimetru pătrat. Dar acest lucru se poate face şi la noi la reamenajare.
Un avantaj foarte mare pentru apartamentele reamenajate este poziţionarea acestor blocuri vechi, multe fiind situate în centru şi în apropierea staţiilor de metrou. Aceste blocuri erau situate la momentul construcţiei înspre periferia oraşului. Între timp, oraşul s-a extins iar noile blocuri sunt acum la distanţă mare de centru.
Sunt totuşi construcţii vechi. Sunt ele şi sigure?
Cel mai important avantaj este chiar cel al siguranţei construcţiei. Bucureştiul este în plină zonă de cutremure. Astfel este normal ca la mutarea într-un bloc să îţi pui întrebarea vis-à-vis de rezistenţa clădirii. Blocurile socialiste construite în anii ’60 sunt foarte solide. Consider că sunt mai sigure la cutremur în comparaţie cu multe dintre blocurile nou construite în ansamblurile rezidenţiale
Aceste locuinţe, criticate în perioada comunismului, erau extrem de mici şi cu numeroase alte hibe: lumină naturală insuficientă, tâmplărie greoaie şi cu funcţionalitate redusă, lipsă de spaţii de depozitare.
Pot fi acestea modificate astfel încât să corespundă stilului de viaţă modern?
Sunt soluţii, ele depind însă de experienţa şi talentul designerului. Nu este vorba de o reţetă. Însă amenajarea trebuie să fie caracterizată de calitate, estetică, funcţionalitate şi, nu în ultimă instanţă, cost mic. 6- 7 mii de euro apreciez o sumă suficientă pentru amenajarea unei locuinţe de 40 de metri pătraţi, cât au de obicei aceste apartamente.
Plecând de la faptul că este vorba de spaţii mici, eu aplic de fiecare dată câteva reguli clasice. Şi anume: pereţi albi, oglinzi pentru a mări spaţialitatea, mobilier de dimensiuni cât mai mici, de preferinţă alb. Am în vedere că, de fiecare dată, sunt necesare spaţii suficiente de depozitare iar combinaţia alb-lemn natural place întotdeauna. Chiar dacă este mic, spaţiul trebuie să fie degajat, neaglomerat cu cât mai multă fluenţă (o soluţie, uşile culisabile). Nu mai mult de două maxim trei nuanţe în amenajare.
Care este cheia succesului?
Bunul gust şi căldura amenajării sunt esenţiale. Acest lucru se poate obţine cu câteva ingrediente, decise de designer la faţa locului. De exemplu, materiale textile, pernuţe decorative, natura (la apartamentele date ca exemplu am folosit licheniile stabilizate care, fiind cuprinse într-un cadru pe perete, ocupă un spaţiu mic), lucrări de artă.
Recomand şi pentru aceste apartamente mici soluţii estetice speciale, cum este tapetul sau fototapetul care a revenit la modă. Pentru bucătărie am ca propunere ieşirea din tiparul amenajărilor clasice cu gresie ca pardoseală şi faianţă pe pereţi. Datorită segmentării datorate îmbinării plăcilor ceramice, suprafeţele par mai mici iar în plus, în rosturi se poate acumula murdărie, grăsimi. Ca pardoseală propun parchetul laminat de min 8 mm grosime care se poate spăla ca şi gresia cu mopul iar pentru pereţi, placa melaminată termoizolantă de grosime 1,2 cm.
Încă un pont: pentru mobilier şi accesorii, o soluţie foarte bună este chilipirulzilei.ro”.
You may also like
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei
-
Întâlnire de gradul 3 în standul Sophia
-
Apartament vechi de 35 de metri pătraţi amenajat în stil industrial
-
Amenajările în stil bohemians şi cele maximaliste, cele mai frecvente abordări în designul de interior
-
Amenajările în stil boem, o tendinţă din ce în ce mai pregnantă
1 thought on “Apartamentele reamenajate din blocurile vechi, o oportunitate pentru tinerele familii”
Comments are closed.