Reamenajarea apartamentelor din blocurile vechi

În ţară sunt zeci de mii de apartamente tip, construite în anii comunismului. Toate suferă de nenumărate hibe.

Situaţia actuală

Spaţii mici, compartimentări înghesuite, finisaje sub orice critică, funcţionalităţi importante ca bucătăria şi baia în spaţii mici, lumină naturală insuficientă, tâmplărie greoaie şi cu funcţionalitate redusă, lipsă de spaţii de depozitare, sunt doar câteva dintre elementele de concepţie ale acestor locuinţe specifice stilului de viaţă uniform din blocurile vechi dar la un nivel calitativ inferior pentru cea mai mare parte a populaţiei.

La toate acestea se adaugă decorarea realizată după posibilităţile acelor ani trişti. Acestea au fost condiţiile unei generaţii. Multe din aceste locuinţe au  fost moştenite de generaţia următoare care are cu totul alte nevoi şi eventual posibilităţi. Altele au fost vândute iar noii proprietari doresc renovarea lor.

După cum am publicat chiar în site-ul nostru, se demonstrează că aceste apartamente din blocurile vechi pot fi reamenajare astfel încât să devină contemporane. Există astfel de soluţii pentru ca aceste locuinţe să fie aduse la zi, transformate total, în locuinţe contemporane care să asigure o locuire calitativă, un standard la nivelul actual al exigenţelor funcţionale şi estetice.

Condiţia este ruperea totală cu trecutul, proiecte inovative şi curaj în a lăsa arhitecţii să pună în aplicare noile concepte.

Aceste spaţii se află în clădiri de locuințe colective, blocurile vechi construite înainte de 1990. Acestea prezintă un layout clasic, relativ des întâlnit. Apartamente de două camere având o suprafaţă utilă de circa 40-50 mp, după analize preliminare, se dovedesc a fi inadaptabile necesităților actuale ale unei familii.

Astfel, geometria interioară poate suferi câteva rectificări și ajustări, pentru a acomoda noile nevoi. În încercarea de a construi un spaţiu interior fluid se pot îndepărta o parte din compartimentările ușoare existente. Deasemenea se poate renunța la o mare parte din ușile interioare și să se redeseneze aproape integral suprafața interioară. Toţi pereţii de demolat nu trebuie să fie de rezistenţă pentru că, în acest caz nu se va putea obţine autorizaţia de construire. Aceasta este necesară pentru astfel de lucrări. În cazul în care se apelează la specialişti pentru astfel de lucrări, lucru pe care îl recomandăm cu tărie, arhitecţii pot rezolva toate aprobările necesare pentru realizarea amenajării. Motivul fluidității joacă un rol important în amenajare.

O problemă majoră este cea a instalaţiilor din blocurile vechi. Oricum, acestea au fost din start proiectate pentru o durată de utilizare care a expirat de mult. Ţevile se corodează şi pot oricând să cedeze, dacă acest lucru nu s-a şi întâmplat deja. Iar acest lucru aduce cu sine mari neplăceri. Recomandarea noastră este ca, înainte de începerea unor lucrări de amenajare, instalaţiile trebuiesc verificate şi evaluate. În primul rând, bineînţeles, înlocuite acolo unde este cazul.

Atragem atenţia că lucrările menţionate înseamnă şantiere cu deranj mare pe o perioadă însemnată de timp iar cheltuielile sunt pe măsură. În final vorbim însă de o locuinţă complet nouă.

Exemplu concret: apartament vândut imediat

Am avut o discuţie pe această temă cu designer Maria Dulhan. Aceasta are o  mare experienţă în ceea ce priveşte amenajările de interior. Convingerea ei este că multe din astfel de apartamente reprezintă o bună oportunitate de a fi reamenajate şi apoi vândute sau închiriate.

Exemplul ilustrat cu fotografii reprezintă o confirmare a credinţei sale. Este vorba depre un apartament de două camera în suprafaţă de 38 de metri pătraţi şi cu un balcon de 3 metri pătraţi. Este situat pe Bulevardul Dinicu Golescu, în apropierea Gării de Nord. După amenajarea realizată de designer Maria Dulhan, apartamentul a fost imediat vândut la preţul solicitat chiar de către primul amator.

Sunt şi avantaje

În primul rând, Maria Dulhan ne-a vorbit despre mai multe avantaje pe care le prezintă unele dintre aceste locuinţe din blocurile vechi. În primul rând este vorba de preţ care este incomparabil mai mic decât cel al apartamentelor noi construite în ansambluri rezidenţiale.

La ora actuală, locuinţele mici, apartamentele de două camere şi garsonierele, cu cheltuieli mici de întreţinere şi o administrare uşoară, sunt preferatele de către cei mai mulţi tineri care vor şi care au nevoie de o locuinţă. Vorbim despre tineri, întrucât aceştia au posibilităţi mai bune de cumpărare a unei locuinţe datorită avantajelor pe care le au în urma proiectului guvernamental “Noua casă”. Suprafeţele locuinţelor din blocurile vechi corespund întru totul nevoilor şi posibilităţilor multor familii de tineri. Este adevărat că şi în ansamblurile noi rezidenţiale se propun apartamente de două camere şi garsoniere. Dar acestea au suprafeţe semnificativ mai mari, cu urmări asupra preţului de vânzare. Acesta este în funcţie de preţul pe metru pătrat construit.

“Foarte multe din apartamentele din Londra, de exemplu, au cam aceleaşi suprafeţe ca apartamentele din blocurile vechi de la noi. În acelaşi timp, chiriile sau preţurile lor sunt exorbitante. Diferenţa constă că acolo aceste suprafeţe sunt extrem de bine gândite. Se speculează la maxim orice centimetru pătrat”, ne spune Maria Dulhan.

Un alt avantaj este poziţionarea acestor blocuri, multe fiind situate în centru şi în apropierea staţiilor de metrou. Aceste blocuri erau situate la momentul construcţiei înspre periferia oraşului. Între timp, oraşul s-a extins iar noile blocuri sunt acum la distanţă mare de centru.

Poate însă cel mai important avantaj este cel al siguranţei construcţiei. Bucureştiul este în plină zonă de cutremure. Astfel este normal ca la mutarea într-un bloc să îţi pui întrebarea vis-à-vis de rezistenţa clădirii. “Blocurile socialiste construite în anii ’60 sunt foarte solide. Consider că sunt mai sigure la cutremur în comparaţie cu multe dintre blocurile nou construite în ansamblurile rezidenţiale”, îşi exprimă punctul de vedere Maria Dulhan.

Secretele amenajării

Desigur, în cadrul discuţiei avute cu designer Maria Dulhan, întrebarea cheie a fost cum se poate realiza o amenajare de succes a unui astfel de apartament. Există o anumită reţetă? Menţionăm că designerul s-a referit la cazul amenajării propriu-zise, adică fără lucrări de şantier de modificare a structurii şi înlocuire de instalaţii.

Iată şi “reţeta” folosită pentru amenajare de designer Maria Dulhan.

“Nu este vorba de o reţetă, însă amenajarea trebuie să fie caracterizată de calitate, estetică, funcţionalitate şi, nu în ultimă instanţă, cost mic. Plecând de la faptul că este vorba de spaţii mici, am aplicat de fiecare data câteva reguli clasice. Şi anume: pereţi albi, oglinzi pentru a mări spaţialitatea, mobilier de dimensiuni cât mai mici. Am în vedere că, de fiecare dată, sunt necesare spaţii suficiente de depozitare iar combinaţia alb+lemn natural place întotdeauna. Chiar dacă este mic, spaţiul trebuie să fie degajat, neaglomerat cu cât mai multă fluenţă. Nu mai mult de două maxim trei nuanţe în amenajare.

Bunul gust şi căldura amenajării sunt esenţiale. Acest lucru se poate obţine cu câteva ingrediente, decise de designer la faţa locului. De exemplu, materiale textile, pernuţe decorative, natura (la apartamentul dat ca exemplu am folosit licheniile stabilizate care, fiind cuprinse într-un cadru pe perete, ocupă un spaţiu mic), lucrări de artă. Încă un pont: pentru mobilier şi accesorii, o soluţie foarte bună este chilipirulzilei.ro”.

Personalizarea ar putea fi o problemă

Este binecunoscut faptul că pentru realizarea conceptului de amenajare, designerul sau arhitectul trebuie să aibă informaţii în legătură cu personalitatea proprietarului. În funcţe de aceasta va propune un anumit stil, paleta de culori, etc. În întreprinderea descrisă, însă, designerul nu cunoaşte dinainte viitorul proprietar, deci nici ce personalitate are. Deci şi întrebarea care rezultă: cum procedează? Iată şi răspunsul Mariei Dulhan.

“Analizez foarte amănunţit absolut toate detaliile legate de apartament. Dacă, de exemplu, în faţa blocului se află un părculeţ, îmi imaginez imediat că o familie cu copil ar  fi interesată. În consecinţă fac o amenajare pornind de la acest fapt. În cazul apartamentului dat ca exemplu, acesta se afla foarte aproape de gară. M-am gândit la cineva din provincie iar studenţii au multe avantaje şi gratuităţi la mersul cu trenul. Foarte aproape de gară se află Spitalul Militar iar nu departe Facultatea de Medicină. Primul amator a fost Gabi, chiar student la medicină, care a venit de la Focşani cu părinţii ca să vadă apartamentul. Le-a plăcut şi amenajarea din prima şi imediat au spus: Îl cumpărăm, este exact ce ne trebuie!”