Cum alegem cel mai eficient sistem pluvial

O casă nu trebuie să fie doar frumoasă, ci şi funcţională pentru confortul familiei care o locuieşte. Unul dintre cele mai importante sisteme care asigură funcţionalitatea unei locuinţe este sistem pluvial, care oferă drenarea şi colectarea apelor provenite din precipitaţii.

Soluţii pentru drenarea şi colectarea apei pluviale

În lipsa unui sistem pluvial eficient, efectele asupra fundaţiei, subsolului şi grădinii pot fi unele devastatoare, mai ales în timp, când hidroizolaţia cedează şi pot apărea infiltraţii, iar de aici decurge un lung şir de probleme.

Soluţiile pentru proiectarea şi implementarea unui sistem pluvial eficient sunt multiple. În continuare vi le vom prezenta pe cele mai cunoscute dintre ele.
Una dintre cele mai des întâlnite soluţii pentru colectarea şi evacuarea apelor pluviale care provin de pe acoperişul casei este îngroparea burlanelor şi legarea lor direct la sistemul de canalizare. Astfel, se asigură protejarea teraselor şi a perimetrului din jurul casei de un flux abundent de apă provenit de pe acoperiş, dar din această metodă decurg şi câteva dezavantaje deloc de neglijat.

Multe dintre burlanele îngropate se colmatează după prima toamnă, având în vedere că la racordul dintre jgheab şi burlan lipsesc, în mod uzual, parafrunzarele. În plus, funcţionalitatea acestui sistem riscă să fie afectată de dopurile de gheaţă care se formează iarna pe circuit. 

O drenare eficientă a apei

Pornind de la premisa că burlanele pentru scurgerea apelor pluviale sunt corect dimensionate, ca număr şi diametru, puteţi opta pentru o legătură mai eficientă între acestea şi canalizare. Astfel aveţi la dispoziţie mai multe variante, dintre care să alegeţi una în urma unei discuţii cu un inginer. Problema se poate rezolva prin intermediul unor guri de scurgere sau a unui sistem de rigole. Acestea vor capta apa atât de la burlan, cât şi de la nivelul platformei.

Există o gamă mare de produse, din fontă, polietilenă sau betoane speciale (cu polimeri etc.). O altă variantă pe care o aveţi la dispoziţie este suprafaţa cu pietriş drenant. Acest sistem este recomandat atunci când nu există o platformă betonată. În cele ce urmează vom analiza pe rând toate cele trei opţiuni, pentru ca dumneavoastră să puteţi pune în balanţă avantajele şi dezavantajele fiecărui sistem în parte şi să faceţi alegerea optimă.

Un sistem de drenaj performant scade considerabil riscul apariţiei unor inundaţii la nivelul aleilor şi platformelor. Deasemenea previne apariţia infiltraţiilor, iar apa colectată poate fi utilizată în diverse alte scopuri.

Sistemul cu guri de scurgere şi ţevi de canalizare îngropate

În ciuda denumirii complexe, este un sistem care funcţionează după principii extrem de simple, cu aplicabilitate în cazuri dintre cele mai diverse. Poate fi dimensionat pentru orice timp de proprietate.

Se recomandă utilizarea gurilor de scurgere cu formă pătrată sau dreptunghiulară, pentru a face mai uşoară etanşarea cu peretele clădirii. În mod uzual, gurile sunt prevăzute cu protecţie împotriva colmatării coşurilor metalice sau a celor din plastic. Protecţia adună frunzele sau alte obiecte ce ar putea înfunda canalizarea şi care, atunci când se face întreţinerea, se golesc.

Un alt avantaj al acestui sistem sunt grilajele care acoperă gurile de scurgere şi care pot fi alese cu design şi din materiale dintre cele mai variate. Alegerea va fi în funcţie de arhitectura exterioară a casei şi de stilul de amenajare peisagistică a grădinii. Acestea pot fi din beton turnat, metal cromat sau nu şi, de ce nu, chiar dintr-un lemn de esenţă tare, protejat corespunzător împotriva umidităţii. În dreptul zonei unde se montează gură de scurgere trebuie să existe o hidroizolaţie performantă, pentru a se evita udarea soclului, dar şi pentru a împiedica infiltraţiile de apă pe lângă gura de scurgere, ceea ce ar conduce la apariţia fisurilor sau a igrasiei şi mucegaiului.

Gurile de scurgere pot colecta atât apele care provin de pe acoperiş, cât şi pe cele de la nivelul platformelor sau aleilor. De aceea diametrul ţevilor de scurgere trebuie calculat şi adaptat la volumul de apă care ajunge spre canalizare. Aceasta pentru a împiedica inundarea aleilor sau a platformelor. Dimensionarea sistemulului de scurgere este indicat să fie făcută de către un specialist. Va fi în funcţie de volumul mediu de precipitaţii anual al zonei în care este ridicată casa. Deasemenea şi de suprafaţa de pe care se colectează apele pluviale.

Rigolele

Sunt cea mai simplă metodă de colectare a apelor pluviale. În acest caz atenţia este canalizată pe îmbinarea şi finisarea lor în vederea obţinerii unei suprafeţe de scurgere etanşe. Astfel se vor preveni infiltraţiile şi scurgerile necontrolate în drumul lor până la sistemul de canalizare.

Dimensionarea rigolelor, precum şi forma de dispunere se vor face în urma unui calcul realizat de un specialist. Acesta trebuie să estimeze cantitatea maximă de apă care se poate transporta, fără ca aleile şi platformele exterioare să fie inundate.

Ca şi în cazul gurilor de scurgere, se va urmări protejarea pereţilor clădirii de apa care ar putea ajunge pe soclu.

Rigolele se montează pe fundaţii din beton, iar unul dintre cele mai mari avantaje a acestui sistem este acela că se poate curăţa foarte uşor. Aceasta întrucât transportul apei pluviale se face pe la suprafaţă.  Instalarea rigolelor carosabile pentru proprietăţile rezidenţiale

Sistemele moderne de rigole carosabile se comercializează sub forma unor kituri modulare pentru aplicaţii şi instalări rapide. Pot fi instalate chiar şi de persoanele nespecializate.

Elementele de rigolă au lungimi de 500 şi 1000 mm şi pot fi unite uşor, cu ajutorul capetelor perfect conturate, după modelul unui joc de puzzle. Fiecare element de rigolă are un ştuţ de evacuare pre-turnat din fabricaţie. Grătarele cu fante şi grătarele de tip reţea, cu marginea lată, asigură o trecere continuă de la rigolă la suprafaţa adiacentă. Aceasta fără să existe nici cea mai mică diferenţă de nivel între cele două suprafeţe.

SFAT
Producătorii recomandă curăţarea rigolei ori de câte ori este nevoie. Astfel se pot îndepărta depunerea agenţilor de dezgheţ, a acizilor, soluţiilor alcaline, a altor substanţe chimice, dar şi a materialelor organice.

Suprafeţele cu pietriş drenant

Sunt recomandate atunci când în jurul construcţiei nu există alei şi platforme betonate. Utilizarea pietrişului ca strat de colectare şi drenare a apelor provenite de pe acoperiş poate fi completată de folosirea unor alei în sistem deck,. Acestea asigură scurgerea facilă a apei de ploaie.

Grosimea stratului de pietriş trebuie să fie de maximum 15 cm. Dimensionarea se face în funcţie de cât de repede se doreşte scurgerea apelor provenite din precipitaţii. Se recomandă utilizarea unor agregate cu diametre mai mari de 3 cm. Utilizarea pietrişului reduce apariţia fenomenului de stropire a soclului clădirii. Dar asta nu înseamnă că nu va mai fi nevoie de o protecţie eficientă a lui la acţiunea apei. Şi în cazul acestui sistem se recomandă prinderea parafrunzarelor la nivelul jgheabului. Aceasta întrucât frunzele ajunse pe pietriş se vor descompune şi vor crea un aspect inestetic.

Apa de ploaie poate fi direcţionată spre sistemul centralizat de canalizare. Deasemenea poate fi colectată în rezervoare de mari dimensiuni, stocată şi folosită ulterior pentru udarea grădinii, pentru menaj sau alte activităţi casnice, fiind recunoscută pentru proprietăţile sale. Rezervoarele speciale pentru colectarea şi stocarea apei pluviale sunt realizate din polietilenă şi se montează subteran sau suprateran. Sunt ecologice, datorită etanşeităţii şi duratei îndelungate de viaţă.

Avantajele rezervoarelor de stocare a apei pluviale 


– capacitate crescută de stocare;
– transportul şi manipularea sunt mult uşurate, datorită greutăţii reduse;
– rezistenţă ridicată la coroziune;
– instalare rapidă fără a necesita utilaje speciale;
– racordare simplă şi posibilităţi de ajustare ulterioară;
– posibilitate montării de robineţi;  
– curăţare şi întreţinere uşoare;

5 beneficii ale apei de ploaie

– Pentru că nu conţine calcar, nu va degrada maşina de spălat, iar rufele limpezite cu ea vor fi mai curate;
– Întăreşte firul de păr şi vă ajută să economisiţi şampon şi alte produse de îngrijire;
– Apa de ploaie este mult mai sănătoasă pentru organism. Este perfectă pentru băut şi pentru gătit, dacă este colectată cu multă grijă şi depozitată în recipiente sterile;
– Este gratuită;
– Plantele udate cu apă de ploaie se vor dezvolta mai frumos. Deasemnea vor fi ecologice, pentru că aceasta nu conţine clor sau alte substanţe chimice.

Foto: Shutterstock

1 thought on “Cum alegem cel mai eficient sistem pluvial

Comments are closed.