Specialişti: recomandări, sfaturi şi idei pentru amenajarea camerei copilului

Vine un moment în viaţa fiecărui părinte când realizează că odată cu vârsta se modifică şi nevoile copilului său. Preocupările acestuia se schimbă, dezvoltându-şi un nou stil de viaţă caracteristic etapei pe care o începe, ceea ce duce implicit şi la regândirea spaţiului ce îi revine.

Odată cu noile preocupări şi nevoi ale acestuia, au loc şi modificări privind mediul lui de viaţă. Amenajarea camerei copilului cu dragoni pictaţi pe pereţi şi aşternuturi imprimate cu personaje de poveste nu mai reprezintă interesele adolescentului şi nu este potrivită personalităţii pe care şi-a dezvoltat-o. Aşa că e momentul pentru o schimbare!

Designer Irina Constantin: lucruri necesare în funcţie de vârstă

Constantin Irina, designer de interior

Camera copilului nu este o prelungire a locuinței părinţilor, nu trebuie să fie în aceeași notă cromatică. Ați amenajat totul minimalist cu tonuri de bej  și maron. Nu este necesar să continuați tot așa şi în camera copilului. Ea este independentă. Este casa lui şi deci trebuie amenajată special pentru el. Dacă înţelegeţi acest lucru, puteţi face singuri decorul, dacă nu, mai bine apelaţi la un specialist.

Camera bebeluşului

Există o listă a lucrurilor care nu trebuie să lipseasă din camera viitorului  bebeluş.

Pătuț, zonă înfășat, coș gunoi, fotoliu, șezlong alăptare, zonă de joacă/țarc pe jos, jucării (doar în rafturi), coșuri, depozitare haine/dressing, pătuț copil cu reglaj pe înălțime, cădița (nu e neapărat necesară), jocuri/culori/interactivitate, pardoseală caldă.

Camera copil mic

Copilul până la vârsta de 3 ani ani deși are preferințe, nu și le poate exprima. Trebuie să le ghicim în funcție de modul său de manifestare. Oricum, copilul nu trebuie să doarmă cu noi în cameră. 

Chiar dacă doarme, după perioada de alăptare trebuie mutat. Mutare categorică, iar amenajarea camerei copilului trebuie să îl ajute să se desprindă de fusta mamei. Asta chiar dacă invocă coșmaruri ca să se reîntoarcă în patul matrimonial.

Cameră preşcolari

Amenajările pentru preşcolari (3 – 6 ani) implică următoarele recomandări: pătuțul tip leagăn se schimbă cu un pat reglabil pe lungime – deja se pot alege forme mai complexe (suspendat, în formă de căsuță, pantof, mașină, cu tobogan etc.). Locul de joacă este cât mai mare, depozitarea simplă pentru jucării (sertare în care se aruncă ușor), mini biblioteca pentru cărți cu imagini, eventual sonorizare/tv & dvd în cameră, măsuță și scaunele pentru bricolaj.

Se vor observa acum aptitudinile precum şi preferința pentru anumite jucării – mașinuțe/trenulețe/păpuși/plusuri etc., este un copil introvertit sau extrovertit? Îi place să se joace într-un grup sau se retrage? Are preferințe pentru anumite sporturi? La ce desene animate se uită? Deja se pot alege pereți colorați pe o tematică preferată. De așteptat să se schimbe cam o data pe an sau la 2 ani.

Puteți alege autocolante amuzante. Dacă are înclinații spre desen, alegeți un colț/perete/ușă pe care să se poată desena și cumpărați tablă sau vopsea specială pe care se poate scrie.

Camera adolescent

Amenajarea camerei de școlar (6 -12 ani) implică existenţa unui birou (calculator/imprimantă/bibiliotecă. Patul se poate schimba cu o canapea extensibilă, dormitorul devine miniliving. Deja copilul începe să se întâlnească cu prieteni, colegi de joacă, ceea ce implică jocuri, console.

Trebuie să oferiți copilului mai multă încredere, independență și intimitate. Dacă până acum ați ținut sau nu cont de preferințele lui, de data această chiar trebuie să le puneți în practică.

Cum amenajaţi biroul

Optaţi pentru un model ergonomic, conceput în aşa fel încât să ofere confort maxim. Deasemenea să diminueze gradul de oboseală. Aveţi grijă ca între sursa de lumină şi suprafaţa biroului să existe o distanţă de cel puţin 30 cm. Masa trebuie să permită braţului să stea vertical. Deasemenea, antebraţul să stea poziţionat faţă de acesta la un unghi de 90 de grade.

Este recomandat un scaun rotativ, prevăzut cu un spătar potrivit. Partea de şezut trebuie să menţină coapsele la nivel orizontal şi genunchii la un unghi de 90 de grade.

Dr. arh. Radu Negoiţă: camera copilului, un mediu sănătos şi confortabil

Camera copilului trebuie să fie atât un mediu sănătos şi confortabil pentru noul membru al familiei dumneavoastră, cât şi o platformă de teste. Un laborator în care micul utilizator îşi evaluează influenţa asupra elementelor componente ale universului fizic înainte de a lua contact cu necunoscutul dinafara casei.

Materialele care vor intra în componenţa amenajării camerei trebuie să fie dintre cele cu grad minim de toxicitate. Copiii îşi „învaţă” habitaclul cu mâinile, dar şi cu gura, deci acest aspect trebuie luat în seamă.

Suprafeţele netede sunt de asemenea mai sigure decât cele denivelate. Un covor care să acopere toată suprafaţa de călcare ar fi de asemenea util. Suprafaţa cu care va lua contact copilul va fi astfel moale, dar şi călduroasă.

Pentru camerele destinate a doi copii se recomandă paturi suprapuse pentru economie de spaţiu, dacă acest lucru este necesar. Pentru eficientizarea maximă a spaţiilor de depozitare, patul poate fi dotat cu sertar de lenjerie. Deasemenea, cărţile se pot depozita pe poliţe suspendate.

Este important ca fiecare frate/soră să aibă o zonă de lucru sau de joacă al cărei utilizator exclusiv să fie. Acest lucru va contribui la buna înţelegere a celor doi.

Mobilierul simplu este mai uşor de întreţinut

Suprafeţele cu o bună rezistenţă la uzură sunt cele mai recomandate. Un criteriu în alegerea dumneavoastră ar putea fi colţurile rotunjite precum şi rezistenţa structurală a diferitelor obiecte de mobilier. Copiii nu se vor da în lături de la diferite încercări menite să o verifice.

În materie de texturi şi cromatică, cel mai important este implicarea utilizatorul camerei. Aceasta însă dacă copilul se află la vârsta la care îşi doreşte acest lucru. Pentru copiii foarte mici sunt recomandate nuanţele pastelate datorită efectului liniştitor. Vor adormi mai uşor într-o cameră cu pereţii bleu pal, decât într-una cu ei zugrăviţi în tonuri de roşu, de exemplu.

Copiii îşi dezvoltă personalitatea pe măsură ce cresc, deci un ambient prea încărcat ar putea crea o nevoie ulterioară de modificări. Decorarea pereţilor cu personaje din desene animate ar putea să placă copilului la o vârstă mică. Dar nu şi după ce trece de o anumită vârstă. Un mobilier simplu şi divers într-o cameră luminoasă cred că ar face mai mult decât un set rigid de mobile de gamă cumpărat de la marii retaileri de profil.

Ivona Ambienti: amenajaţi pe…verticală!

Copiii au nevoie de spaţiu pentru joacă şi alte activitaţi, aşa că centrul camerei lor trebuie să rămână liber. Totodată, din micul lor univers nu au cum să lipsească corpurile de depozitare, biroul şi, evident, patul. Cum gestionaţi această situaţie dacă nu dispuneţi de prea mult spaţiu?

Răspunsul: adoptaţi o amenajare dezvoltată pe verticală! Trucul l-aţi mai auzit,  mai ales atunci când e vorba de bucătărie, unde corpurile suspendate sunt nelipsite. Oricum, în cazul spaţiilor de dimensiuni reduse. Aşa că puneţi-l în practică şi în camera celui mic.

De ce aveţi nevoie? De un mobilier inteligent! Un pat la înălţime (care în mod sigur îi va plăcea şi destinatarului) vă va permite să aşezaţi în spaţiul de sub el corpurile de depozitare. Deasemenea, biroul sau chiar mobilierul de şedere.

Puteţi găsi un astfel de ansamblu practic şi multifuncţional în comerţ. Deasemenea îl puteţi realiza la comandă sau, de ce nu, îl puteţi improviza, combinând mai multe corpuri de mobilier.

Foto: Pinterest, Ivonaambienti