Vrei să-ţI construieşti un ranch? Iată câteva modele celebre

Ne aducem aminte în anii ’80 şi ’90  eram vrăjiţi de serialul Dallas. Nu numai de actori, de scenariu, de stilul de viaţă american din acei ani la mii de kilometri depărtare şi pe care nu puteam decât să îl visăm.

Dallas şi Bonanza

Eram entuziasmaţi şi de întregul ranch, cu clădirea de reşedinţă, cu stilul ei. Ne aducem aminte şi de serialul dinainte, Bonanza, tot un ranch de familie.

Piesă de mobilier în stil Bonanza

După acest serial, sub influenţa sa, a apărut şi mobilierul cu acelaşi nume (acum vintage). Era din lemn masiv de pin, în culori roşiatice, voluminos şi puţin greoi dar foarte confortabil.

Ne-am fi aşteptat ca astfel de ranchuri să apară şi pe la noi, în cazul posesorilor de terenuri mai întinse şi cu posibilităţi. Aceştia însă şi-au construit case enorme şi moderne, în timp ce alţii au mers pe ideea renovării unor conace vechi.

SouthFork, clădirea de reşedinţă a proprietarilorîn serialul Dallas (foto: wikipedia. org)

Desigur că ranch-ul are legătură cu stilul rustic şi cu domeniul ecvestru care la noi nu are o tradiţie mare. Diferenţa între boierii vechi sau proprietarii de mari terenuri la noi şi cei americani care au dezvoltat ranch-uri este că aceştia din urmă chiar se ocupau de organizarea activităţilor şi, nu în puţine cazuri, se implicau în muncile specifice. La noi, un termen echivalent ar fi ferma agricolă dar care să implice şi casa proprietarilor.

Oricum pentru cei nostalgici şi care ar dori să îşi dezvolte o proprietate în stilul unui ranch le oferim două modele pentru inspiraţie.

Ray Kroc Ranch

La mijlocul anilor 1950, Ray Kroc a fost un vânzător de mixere cu lapte de lapte. El a venit cu formula de aur pentru ca afacerile de fast-food să aibă succes. Implicarea sa în proprietatea asupra McDonald’s este, până în prezent, modelul pentru înființarea, gestionarea și controlul sistemului multi-locație și de franciză al unei mărci de restaurante.

Ray Kroc a stabilit standardul prin care lanțurile de fast-food de azi sunt proiectate să funcționeze. Formula sa a fost simplă: proiectați un meniu gustos fără ingrediente de umplutură, instruiți angajații cu atenție, inclusiv relațiile publice

În 1966, la scurt timp după ce McDonald’ a devenit publică, Kroc a achiziționat o fermă din California ca refugiu. Aici au fost concepute multe dintre meniurile McDonald’s.

Situat în Valea Santa Ynez, lângă Santa Barbara, ferma de 554 de acri are o mulțime de reședințe, facilități de agrement, hambare, o sală de conferințe spațioasă și versatilă și spații pentru a distra grupuri mari de invitați. Secţia principală măsoară peste 17.000 de metri pătrați. Are multe apartamente, 20 de dormitoare, o bucătărie comercială și o sală de mese. Aceasta poate găzdui până la 100 de oaspeți.

Livingul cabanei, care măsoară 3.000 de metri pătrați, are un șemineu masiv pentru adunarea în serile reci de iarnă.

Clădirea fondatorului constă dintr-o bibliotecă, apartamente cu două dormitoare, birouri și o sală de gimnastică completă.

De asemenea, pe proprietate sunt cinci reședințe unice, două case supraetajate, hambare și padocuri.

Apa este furnizată prin două lacuri, cinci fântâni și trei cisterne care stochează 90.000 de litri de apă. (Sursa: my.flexmls.com; foto: PREVIEWFIRST)

Horse Whisper Ranch evocă “Vestul sălbatic”

Proprietatea celebrului actor Robert Redford, este denumită Horse Whisper Ranch după ce a cumpărat-o în 1996. Aceasta s-a întâmplat după filmul nominalizat la Oscar pe care Redford l-a regizat și a jucat la scurt timp. Apoi, Redford a adăugat mai multe facilități pentru cai și pășuni și a lucrat pentru conservarea terenului.

Redford a cumpărat pentru prima dată terenuri în Utah în 1961, extinzându-le treptat. Succesul său (împreună cu celălalt monstru sacru, Paul Newman) în filmul Butch Cassidy and The Sundance Kid i-a permis să cumpere întregul Provo Canyon. Apoi a continuat să-l transforme dar şi să îl protejeze faţă de o dezvoltare mai agresivă. Actorul este foarte pasionat şi pledează pentru  conservarea naturii.

Astăzi, refugiul rustic de pe malurile râului Provo, la 15 mile nord de Sundance și la 50 mile est de Salt Lake City, are la bază o fermă veche de 100 de ani. Sunt două dormitoare, mai multe ateliere spațioase și dependințe, plus facilități, inclusiv un hambar cu fân, terenuri de  pășuni.

Atracția principală – în afară de strălucirea celebrității – este decorul: o vale rurală cu vedere la Munții Wasatch din jur.

„În ultimii 25 de ani, familia mea și cu mine am iubit și am îmbrățișat această fermă ca bază pentru programul nostru pentru cai și servind ca şi casă pentru numeroșii noștri cai”.  Redford, care deține și proprietăți în California și New Mexico , a declarat pentru The Wall Street Journal. „Privind în viitor, vrem să ne concentrăm asupra extinderii facilităților la ferma noastră”, a spus el.

Ranch-ul are mult  spațiu pentru facilități ecvestre mai extinse și avansate. Inclusiv arene, care așteaptă interesul cumpărătorilor care doresc să „păstreze tradiția de echitație”. Ranchul evocă „Vechiului Vest”, întocmai ca un platou de filmare. (foto: Windermere Real Estate).

1 thought on “Vrei să-ţI construieşti un ranch? Iată câteva modele celebre

Comments are closed.