Stilul country a apus complet?

Când spui „country”, gândul îţi zboarã spre ranch-uri americane, iar când spui „rustic”, ai în minte strict decoruri tradiţionale autohtone. Adevãrul este cã ambii termeni au acoperire mult mai largã, referindu-se la stiluri provinciale de pretutindeni.

Accent pe confort

Canapelele şi fotoliile sunt mari, confortabile şi poziţionate de cele mai multe ori lângã un şemineu cu aspect clasic, pe care pot fi aşezate fotografii sau sfeşnice cu lumânãri. Deseori, cu ajutorul mobilierului de şedere, sunt create, lângã ferestre sau terase, zone idilice de lecturã şi relaxare.

British style

Pereţii sunt acoperiţi în general cu tapet încãrcat, în loc sã fie vopsiţi simplu, uni. În afarã de tapet, care propune de obicei teme florale şi culori închise, în decorurile country mai apar şi alte texturi la stofa canapelelor sau la draperiile grele.

Mobilierul corespunzãtor acestui stil este realizat din lemn masiv (în special mesele, scaunele, comodele şi vitrinele).

Designul mobilierului nu este simplu, ci are la bazã diverse decoraţii, mânere cu aspect învechit sau forme curbe.

Bonanza

Unii poate îşi mai aduc aminte de serialul Bonanza. Vă puteţi inspira mult din acest film pentru o amenajare în stil rustic. Toate imaginile din acest film demonstrau acest stil cu specific american şi mult lemn.

În special mobilierul dădea tonul specific iar mobilier de acest tip, chiar cu acest nume, a făcut modă timp de zeci de ani. Cantitatea mare de lemn precum şi volumul mare al pieselor a veit apoi în contradicţie cu stilul minimalist şi cu tendinţa ecologistă şi astfel consumul lor s-a redus considerabil dar modeleel rămân în istoeir.

Mãsuţele de cafea pot avea feţe de masã care atârnã pânã la pardosealã. Pentru întregirea decorurilor country se apeleazã la aranjamente florale, pernuţe şi veioze cu aspect clasic.

 Mix de culori, corespondenţã de pattern-uri

Accesoriile textile sunt foarte importante în cadrul unui decor country, fie cã este vorba despre tapet, tapiţerie sau pernuţe decorative.

Prin combinaţiile îndrãzneţe de culori şi motivele decorative unitare, ele au rolul de a da amenajãrii o tuşã modernã.

 Idei de amenajare

Un decor rustic poate cãpãta alte valenţe prin intermediul unor detalii glamour, aşa cum sunt mãrgelele şi paietele aplicate pe textile.

Un singur element cu iz provincial poate influenţa decorul, oferindu-i o notã romanticã.

Poţi obţine un look britanic cu ajutorul tapiţeriilor cadrilate.

Vintage look. Elementele cu aspect antichizat şi accesoriile de odinioarã, acum ieşite din uz, sunt şi ele des întâlnite în cadrul decorurilor country. Mobilierul, pardoseala şi tâmplãria din lemn pot avea un look patinat, la fel şi decoraţiunile. Aşa cã pãstreazã cufãrul bunicii, eventaiele şi vechile lãmpi cu gaz, dacã vrei sã obţii un aspect cât mai autentic.

Eleganţã rusticã

Dacã îţi place sã visezi la Provence, accesorizeazã-ţi interiorul cu un buchet de levãnţicã. De preferinţã natural.

 Pentru un look relaxat, de vacanţã, care sã te poarte cu gândul la viaţa simplã, de „la ţarã”, alege culori pastelate şi materiale naturale. Spre deosebire de interioarele tradiţionale de pe la noi, unde lemnul cu aspect natural este predominant, în provinciile Franţei, acesta este acoperit cu vopsea albã, ceea ce îi conferã un aer elegant şi romantic.

Jocul de pattern-uri diferite este armonizat cu ajutorul corespondenţelor cromatice.

Efectul culorilor

Mobilierul şi accesoriile din materiale naturale sunt un must, atunci când vine vorba de camera celor mici. Culorile sunt la fel de importante.

Dacã vrei sã creezi o atmosferã odihitoare în dormitorul celui mic şi totodatã sã pãstrezi aerul rustic, opteazã pentru un decor imaculat, cu accente cromatice jucãuşe.

Foto: Pinterest