Inspiraţie internaţională: Casa cutie, arh. Flavio Castro

Proiectul Casei Cutie a fost realizat de FC Studio (arh. Flavio Castro) în anul 2017 şi este un exemplu tipic de arhitectură modernă braziliană.

Casa Cutie (Box House), situată într-un cartier rezidențial cu verticalizare redusă din orașul São Paulo, a fost concepută pentru un tânăr arhitect. Are o suprafaţă de 240 mp.

Dimensiunea colțului de teren (20 x 10m) a orientat implementarea casei astfel încât toate deschiderile să fie amplasate în două dintre cele patru fațade. Deschiderile zenitale și curtea interioară iluminează mediile situate pe celelalte două fațade.

Planul parterului

Din stradă, casa iese în spatele zidului ca o cutie opacă fără deschideri. Acest lucru a fost intenționat, deoarece discreția generează mai multă siguranță (realitatea orașului).

Pe măsură ce se trece prin poarta din oțel Corten, se ajunge într-o sală din care se poate citi, pentru prima dată, volumetria întregului proiect și diferențierea programului prin alegerea materialelor.

Finisajele alese sunt de calitate înaltă, deseori întâlnindu-se suprafeţe metalizate. Cutia opacă, care înainte părea a fi grea, se odihnește într-o cutie de sticlă de la parter și o face să pară că plutește.

La parter, ușile glisante din sticlă permit o integrare vizuală cu grădina. Terasa şi grădina sunt o continuare firească a livingului, ceea ce denotă un stil de viaţă într-un mod funcțional.

Etajul. Casa inteligentă

O scară cu supantă conduce la nivelurile superioare ale casei. Etajul conține zona privată (apartament, sală TV) care a determinat acoperirea exterioară a reședinței: panouri mini-val. Prin posibilităţile diferite ale deschiderilor este controlată  lumina soarelui, acustica și siguranța casei.

Pe acoperiș, grădina completează programul și stabilește o relație distinctă cu împrejurimile. Este ca o belvedere.

Dotări, casa eficient energetică

Elemente, precum încălzirea solară (apă), grădinile, ventilația încrucișată și tehnica de construcție adoptată (viteza) generează o eficienţă energetică sporită a casei. De sus, vizualizând fotografia casei, este posibil să se observe că apare o excepție în contextul său.

Arhitectura a respectat condițiile reale ale locului, în organizarea clădirii și în definirea materialelor, trecând prin proiectarea detaliilor.

Designul de interior

Încăperile par în permanenţă în contact cu natura exterioară plină de exotism prin plante supradimensionate. Este un exemplu tipic de amenajare în stil brazilian atât prin mobilier cât şi prin paleta de culori folosită.

Atmosfera este deosebit de confortabilă, determinată de ample canapele în piele sau tapiţate.

Mobilierul este din lemn iar liniştea de la interior este câteodată întreruptă de accente de culoare de roşu şi maro.

Bucătăria şi baia sunt dotate cu aparatură foarte modernă iar finisajele sunt de calitate superioară, excelând suprafeţele metalizate.

Mai multe schiţe ale proiectului de ahitectură.

Foto: Pedro Kok