“Made in Italy”: între tradiție și modernitate

Creativi, excentrici și exuberanți, italienii se pricep la multe lucruri. Creează tendințe și se exprimă într-un mod specific numai lor – prin gastronomie, modă, arte vizuale, muzică, inginerie și, nu în ultimul rând, mobilier.

Mobilier şi design EDRA

De-a lungul anilor, se poate urmări cu fascinație producători de top din industria mobilei, fiind mereu o sursă de inspirație pentru proiectele de design interior.

Natuzzi

Cei mai mulți au fost producători italieni. De multe ori au pornit de la mici afaceri de familie și au ajuns giganți ai industriei. Au dezvoltat o tradiție în proiectarea și fabricarea mobilei de lux.

Patricia Urquiola: obiecte şi concepţie de design, GAN

Cel mai important eveniment în domeniul designului de interior este, fără îndoială, Salonul de Mobilă de la Milano. Aici se trasează în fiecare an tendinţele de viitor şi sunt lansate ultimele colecţii de mobilier. Tot aici sunt prezente cele mai importante companii din domeniu precum şi toţi designerii de top.

Natuzzi, Edra, Porada, Flexform, Cappellini, Cassina, Flou, Molteni&C, Poliform, Ivano Redaelli, Pora, Poltrona Frau și multe altele sunt, astăzi, branduri consacrate la nivel internațional, puse la dispoziția unui public rafinat, inclusiv în România.

Cu rădăcini în tradiţii şi orientaţi permanent spre inovaţii şi stiluri noi

În ciuda expansiunii rapide, producătorii italieni rămân adânc înrădăcinați în tradiție și fideli ideii de artizanat. Specificul meșteșugăresc se regăsește în fiecare detaliu. Personalul calificat, inițiat în utilizarea celor mai noi tehnologii, lucrează cot la cot cu artizani de excepție și designeri atent selecționați.

PORADA

Tradiția și modernitatea formează astfel un melanj reușit de stil și calitate. Interioarele prind viață și, aranjate fiind la “patru ace”, creează dependență de frumos, unicitate și (deja celebrul) design “made in Italy”.

Câteva caracteristici ale designului italienesc

Ultimii ani au fost marcați de încercarea producătorilor italieni de a aduce natura în interioare. Formele sinuoase contrastează vizibil cu liniile drepte și unghiurile ascuțite, iar materialele – de cea mai înaltă calitate, sunt alese dintr-o varietate mare de lemn, sticlă și piatră naturală, după o perioadă lungă de dominație a PAL-ului.

POLIFORM

Asistăm, de asemenea, la o invazie a culorilor pline de viață, și nu doar în rândul tapițeriilor. Optimiste, vesele, însorite, culorile variază de la rose quartz și serenity, la green flash și buttercup.

Eleganţă maximă, finisaje perfecte şi funcţionalitate de top

De mare succes se bucură modelele versatile, cu sisteme modulare și structuri de îmbinare unice. Acestea pemit în plus multiple opțiuni de asamblare. Scopul e să-și transforme funcția și configurația, servind celor mai diverse necesități. Astfel, paturile de zi devin spații de lucru, șezlonguri sau canapele pentru 3, 4 și 5 persoane, iar dulapurile cu sertare pot lua forma unor biblioteci cu rafturi deschise, comode sau obiecte de decor.

La mare căutare rămân funcționalitatea, confortul și calitatea ireproșabilă. Acestea sunt, prin definiție, o caracteristică a ceea ce numim noi “made in Italy” – o etichetă pe care o poartă mândru, de secole, fiecare producător italian de mobilier.

Puternic ancorați în tradiție, italienii reușesc să fie mereu cu un pas înaintea tendințelor. Investesc enorm în cercetare-dezvoltare și colaborează cu designeri de top, care se dedică proiectării și selecției riguroase a materialelor. Gio Ponti, Patricia Urquiola, Vincent Van Duysen, Ron Gilad, Paola Navone, Paolo Capelli, Piero Lissoni, Paolo Castelli, Francesco Binfaré și Antonio Citterio, Luca Nichetto, Mauro Lipparini. Sunt doar câțiva dintre designerii care au marcat industria mobilierului și au revoluționat modul în care percepem un obiect de lux – transformându-l într-o normalitate estetică.

Poate cel mai bine descrie tendinţele şi ideile designerilor italieni Piero Lissoni. “Îmi imaginez casa ideală  într-un mod deschis: pereții dispar și mobilierul devine arhitectură, o matrice spațială, grație unei hibridizări a sistemelor existente cu funcții noi”.

Eleganţă by Paolo Castelli

Am ales pentru o exemplificare mai largă proiectele de amenajare şi obiectele de design semnate de Paolo Castelli. Designerul şi echipa sa ne-au vizitat ţara şi şi-au expus ideile şi conceptele de design în cadrul unei prezentări făcute la Instititul Cultural Italian din Bucureşti.

Elemente de tradiţie în design, armonizează totul într-un veritabil balet de formă şi culoare în aceste proiecte. Rafinamentul este cuvântul de ordine. Poate de aceea, balanţa se înclină întotdeauna în favoarea unui confort spectaculos prin detalii şi calitate.

Zona de dining înseamnă şi una de socializare. Aici atât familia, cât şi prietenii se întâlnesc şi petrec timp de calitate. Soluţiile semnate fac apologia spaţiilor ample, cu zone de trecere bine delimitate. Deasemenea, piese de depozitare elegante şi corpuri de iluminat cu dublu rol. Unul funcţional, ca surse de lumină, iar celălalt decorativ, de mare impact vizual). Interesant este, de asemenea, dialogul suprafeţelor şi matematica precisă a verticalei şi orizontalei. Texturile moi, pufoase ale covoarelor şi draperiilor se întâlnesc cu sticla, metalul sau lemnul de esenţă nobilă.