Ce este glamul în designul de interior? Este un stil, o tendinţă, un set de tehnici de decorare? Desigur, aceasta este o teorie, glamurul este câte ceva din toate acestea, adică este un stil, o tendinţă apărută de peste un secol şi se bazează pe anumite tehnici.
Un interior este glamur, atunci când este luxos, strălucitor, când sare în ochi. Desigur este în primul rând elegant, dar cu ceva mai mult, este WOW.
Un decor glam sau glossy se realizează cu materiale lucioase şi de aici şi dificultatea de a realiza astfel de interioare. Aceasta întrucât de la un decor lucios la unul kitsch, după cum se ştie, este un pas extrem de mic. De aceea prima recomandare pentru cei care doresc astfel de interioare este să apeleze la un designer specializat în astfel de lucrări. Deasemenea la materiale şi finisaje de certă calitate.
În mod sigur, pentru a avea un decor glam este necesar să se facă apel la materiale lucioase, strălucitoare şi preţioase. În primul rând la metale, cum este aurul sau argintul din componenţa decoraţiilor (în special la mobilier) şi accesoriilor.
Dovada faptului că glamul este în tendinţe şi în decorurile contemporane este faptul că mai mute materiale lucioase şi reflectorizante sunt la modă şi folosite cu predilecţie de designeri. Între acestea se numără alama, marmura, catifeaua, mătasea. În afară de acestea pentru un plus de glam sunt recomandate şi alte materiale. Între acestea, sticla, oglinzile, cristalele, lemnul şi plăcile MDF vopsite cu vopsea lucioasă, gresia şi faianţa glazurate. Sunt preferate liniile drepte şi clare şi culori puternice, cum sunt cele electrice.
În dialog cu Natalia Berezovskaia
De curând am abordat chiar în siteul nostru tema glamului în amenajările contemporane. Am văzut cu această ocazie că mulţi designeri internaţionali apelează în acest scop la soluţii retro.
Am dorit să avem mai multe opinii relativ la glamul în designul de interior şi din partea unor designeri autohtoni. Astfel ne-am adresat arhitectei de interior Natalia Berezovskaia, care are atât cunoştinţe cât şi realizări de amenajări în stil glam.
Vom vedea în dialogul realizat că dacă în ceea ce privesc lucrurile de bază apar aceleaşi idei, unele idei şi realizările propriu-zise pot fi diferite faţă de cele pe plan internaţional. Natalia vorbeşte şi despre tendinţe şi idei privind stilul glamur venite din Europa de Est. Lucrurile nu trebuie să ne mire. În definitiv, fiecare designer este un artist care îşi dezvoltă propriile idei, de multe ori originale.
Revenind la articolul precedent relativ la glam, publicat pe site, vom vedea, de exemplu, că inclusiv în ţări aparţinând aceleiaşi culturi (occidentale), în cazul nostru Franţa şi Germania, noţiunea de glamur la interior şi ideile de abordare erau într-o anumită perioadă istorică extrem de diferite.
Toate fotografiile din galerie au fost alegerea Nataliei pentru prezentarea stilului glamur. Ea încadrează acest stil în categoria clasicului contemporan.