Stil contemporan: de vorbă cu designer Maria Dulhan (video)

De cele mai multe ori când prezentăm o amenajare nouă, un proiect finalizat spunem că are un stil contemporan sau stilul abordat este trecut prin filtrul contemporaneităţii.

Apartament pentru un tânăr, amenajare designer Corina Săftescu

Într-un fel este o afirmaţie superflue întrucât nici un beneficiar şi nici un designer nu va propune un proiect într-un stil clasic cu materialele şi decoraţiile dintr-un timp trecut. Clasicul rămâne o obţiune demnă de luat în considerare pentru mulţi dar el este realizat cu mijloace noi, modern.

Deci ce înseamnă stil contemporan?

Pentru a ne lămuri mai bine, ne-am adresat unui specialist cu mare experieţă în domeniul amenajărilor, designer de interior Maria Dulhan.

Specialiştii sunt de acord că tendinţa specială manifestată în designul contemporan de interior este mixul. Este vorba de combinarea creativă de piese, accesorii, decoraţii, materiale, motive aparţinând de stiluri şi culturi diferite. Decorul astfel realizat poartă denumirea de design eclectic.

Mixul între clasic şi contemporan

În decorurile contemporane apar produse şi branduri noi care reflectă spiritul esenţial al noilor decorări, în special cele legate de ecologie. Deasemenea obiecte care ţin de noile tehnologii.

Apartament mic, designer Maria Dulhan

Desigur că mixul între clasic, vintage şi contemporan rămâne apanajul creativităţii designerilor. Meșteșugul, arta și tehnologia digitală sunt strâns legate iar rezultatele se văd în proiectele de design interior. Dar cu siguranţă nu se renunţă la plăcerea de a ne înconjura de culoare, căldură şi confort.

Materiale, finisaje, culori, obiecte

Materialele folosite sunt predominant cele naturale, antialergice. Se folosesc atât cele clasice precum lemn, sticlă, metal, ceramică, cât și cele moderne precum poliuretan, acril, piele sintetică și plastic. Una dintre tendințele actuale este de a folosi materiale moderne care le imită pe cele naturale, clasice.

Design contemporan, propunere design Lissoni

Paleta cromatică îi bucură atât pe cei pentru care decorul flamboaiant reprezintă un must have, cât şi pe cei care preferă simplitatea.

Lux discret dar accesibil

Într-un decor contemporan vom întâlni obiecte cu finisaje mate sau lucioase în culori regale precum auriu și argintiu, decorațiuni supradimensionate, dar reduse ca număr și tapițerii de calitate superioară, catifelate, în culori tari. Un decor contemporan dezvăluie de obicei un lux discret, dar accesibil.

Propunere design contemporan Cassina, designer Patricia Urquiola

Nu de puţine ori designul interioarelor contemporane adoptă un stil avangardist sau industrial precum şi motive tradiţionale reinterpretate sau obiecte etnice. Importante sunt însă confortul şi mai ales personalitatea interioarelor

Stilul clasic contemporan aduce noblețea stilului clasic alături de materialele și tehnologiile moderne. Din această îmbinare rezultă un design elegant și elaborat, dar mai accesibil.