Cum realizăm iluminatul casei: amplasarea luminii face diferența

Becurile LED pot fi folosit pentru iluminatul tuturor spaţiilor, chiar şi pe durate mai lungi de timp; cu precădere în spaţii ce au nevoie rapid de puterea completă a luminii. Deasemenea, pot fi utilizate ca elemente de design, pentru a evidenția unele aspecte sau ca element de orientare (lumină de veghe noaptea, corpuri de iluminat pentru casa scării, marcaje pentru căi de evacuare).

Becurile LED prezintă mai multe avantaje, între care, calitatea luminii/redarea culorilor ideale, în diferite culori ale lumini, degajare redusă de căldură sau deloc și rezistență mare la impact și la vibrații, radiații UV și IR reduse și impact redus asupra mediului.

Pericolul de “lumină albastră”. Afectează lămpile cu LED sănătatea oamenilor?

Utilizând termenul de „pericol de lumină albastră”  au existat o serie de rapoarte cu privire la riscul pentru sănătatea umană ca urmare a expunerii la lumina generată de sursele de lumină cu LED. În ciuda avantajelor legate de eficiența energetică, este întreținută suspiciunea că unele aparate de iluminat cu LED-uri sunt dăunătoare dar numai când sunt utilizate în special la iluminat stradal.

Lumina albă emisă de lămpi (becuri), inclusiv LED-uri, conține de obicei într-o anumită proporție lungimi de undă relevante pentru evaluarea pericolului de lumină albastră. Lămpile cu lumina „mai rece” sau atribuite unei temperaturi de culoare mai ridicate pot conține într-o proporție mai mare lumină albastră. Evaluările practice au arătat totuşi că limitele de expunere la riscul de lumină albastră nu sunt depășite în condiții rezonabile de utilizare. Mai mult, nivelurile de expunere sunt adesea mai mici decât la vizualizarea unui cer albastru.

Este de așteptat ca o educație corespunzătoare a utilizatorilor  să oprească solicitările nefondate pentru temperaturi de culoare cât mai calde și, în schimb, va solicita niveluri de lumină care să nu producă disconfort. O astfel de decizie ar conduce la economii maxime de energie, deoarece „lumina rece” oferă o eficacitate mai bună decât cea caldă.

Sfaturi generale cu privire la amplasarea luminii

Prin contraste, încăperile devin vii și interesante – inclusiv în ceea ce privește amplasarea luminii. Interacțiunea dintre lumină și umbră este importantă. Pentru un iluminat corect este bine să evitaţi umbrele, să găsiți un amestec între lumină directă și indirectă, între lumină punctuală și lumină dispersată. Deasemenea, să acordați atenție la culoarea luminii și direcția razelor.

Nu toate încăperile au nevoie de lumină puternică, iar în birou ar trebui să fie lumină plăcută pentru citit. Este bine ca sursele de iluminat să poată fi aprinse și stinse separat

Bine de ştiut. Corpurile de iluminat cu direcție ajustabilă sau rotativă permit flexibilitate iar încăperile par mai spațioase atunci când lumina este îndreptată către perete. Lumina reflectată către partea de sus a încăperii generează o atmosferă caldă.

Efectul de redare a culorilor

Culorile ne determină viața de zi cu zi și acționează nemijlocit asupra stării noastre de bine. Astfel, lumina are o influență decisivă asupra felului în care percepem coloristic obiectele.

La planificare, acordați atenție efectului de redare a culorilor (Ra). Cel mai bine utilizați lămpi care au un indice de redare a culorilor bun, prin aceasta fiind posibil, de exemplu, ca preparatele să arate mai apetisant.
Este bine de ştiut că atât culoarea luminii, cât și indicele de redare a culorii sunt consemnate pe ambalaj.

Cea mai bună redare a culorilor o au becurile cu halogen (Ra 95–100), dar între timp, becurile LED depășesc tuburile fluorescente în ceea ce privește redarea culorilor (Ra min. 80). Becurile economice, respectiv tuburile fluorescente sunt ultimele din această serie (Ra 80–90

Corpuri de iluminat: pendulare, suspendate, lineare

Pe lângă living și sufragerie, corpurile suspendate sunt adecvate de asemenea și în bucătărie, de exemplu deasupra mesei de lucru. Fie că e vorba de iluminat tehnic în bucătărie, fie că e vorba de iluminat indirect, corpurile de iluminat lineare oferă o notă de finețe conceptului de iluminat din bucătărie.

Cu lămpi montate sub mobilier vă iluminați cel mai bine suprafețele de lucru. Acestea nu degajează căldură aproape deloc și asigură o lumină discretă și un efect decorativ. Lămpile încorporate în mobilier asigură iuminatul în interiorul acestia la deschiderea uşilor şi deci o funcţionare mai bună.

Recomandări privind iluminatul bucătăriei

Flexibilă, funcțională și practică, bucătăria reprezintă punctul central al multor petreceri şi punctul de întâlnire pentru multe familii. Nu trebuie, de asemenea, uitat că aici se și găteşte.

Din acest motiv, ar trebui să vă asigurați că nu se formează umbre deranjante, pentru că stați chiar dumneavoastră în calea luminii. Acestea există atunci când este montat numai un singur corp de iluminat în centrul plafonului. Evitați deci acest lucru prin montarea pur și simplu a unor corpuri de iluminat plate ce pot fi aprinse și stinse individual, sub dulapurile suspendate. O bună soluţie este să montaţi corpuri de iluminat sub dulapurile suspendate, mai ales că acste corpuri furnizează o lumină clară

Se recomandă ca lămpile suspendate deasupra mesei de lucru să fie puse la înălțime mică deasupra nivelului vizual iar deasupra mesei la 60 cm. Este de notat că lumina indirectă dată de profilurile cu LED-uri asigură efecte luminoase interesante în bucătărie. Trebuie însă să vă asiguraţi că sursa de lumină principală nu este singura sursă din bucătărie, deoarece în caz contrar staţi deseori chiar dumneavoastră în calea luminii. Lumina principală ar trebui întotdeauna completată cu un iluminat suplimentar al suprafeţei de lucru. Dacă nu există dulapuri suspendate, pentru o iluminare potrivită a blatului de lucru puteţi folosi şi o aplică ce proiectează lumina în jos.

Iluminatul în living

Atmosfera din această încăpere trebuie să fie plăcută, motiv pentru care puteți opta pentru o lumină albă caldă. O iluminare periferică a tablourilor de pe perete sau a sculpturilor este, de asemenea, atractivă.

Fotografiile de familie, selfie-urile cu prietenii, picturile sau alte amintiri vor arăta și mai bine pe perete dacă sunt iluminate perfect. Cu lămplile aplicate/aplicele de perete ele vor arăta de-a dreptul profesionist.

Când vine vorba despre candelabre și lustre să nu vă opriți la lucruri mărunte. Aceste variante pretențioase de iluminat atrag toate privirile, în special în living. Puteți opta între candelabre și lustre cu cel puțin 8 becuri. Alegeți-vă modelul cel mai potrivit pentru locuința dumneavoastră.

Benzile cu LED-uri se adaptează fără niciun efort la orice formă. Montați-le pe sertare sau dulapuri, după bunul plac. Fie în alb cald clasic, fie în culori.

Iată şi câteva recomandări pentru iluminat

Lumina principală asigură luminozitatea necesară în încăpere. Ideal ar fi să poată fi reglată prin intermediul unui variator. Lumina principală sprijină accentele luminoase printr-o lumină indirectă, moale. Lampadarele ar trebui, de asemenea, să poată fi reglate prin intermediul unui variator, pentru ca lumina să fie adaptată cerințelor şi atmosferei. Acestea arată excelent în completare şi oferă lumina optimă pentru citit, în special dacă dispun de o lampă de citit integrată.

Puteți crea o atmosferă specială prin intermediul veiozelor. Foarte potrivit este un iluminat difuz prin intermediul unei veioze sau, alternativ, al unei lămpi de perete în spatele sau lângă televizor, deoarece ecranul ar trebui să fie înconjurat de lumină difuză cu o densitate luminoasă redusă. Prin reducerea contrastului luminos între ecran şi fundal se evită obosirea rapidă a ochilor. Conceptul de iluminat poate fi completat cu efecte luminoase din pardoseală, care pun în lumină și mai bine încăperea.

În ceea ce priveşte lumina, atmosfera trebuie să fie plăcută, motiv pentru care puteți opta pentru o lumină albă caldă sau lumină cu efecte colorate. Luminozitatea de fundal la televizor relaxează ochii, pe care contrastul prea puternic dintre ecran şi încăperea întunecoasă îi solicită peste măsură. Lumina nu trebuie să se reflecte însă în ecran, motiv pentru care cel mai bine este să montaţi pe perete sau pe plafon, în spatele televizorului, corpuri de iluminat care proiectează lumina în sus. O iluminare periferică a tablourilor de pe perete sau a sculpturilor este, de asemenea, deosebit de atractiv.

Iluminatul pentru birou

Spoturile pe șină oferă posibilitatea unor soluții de iluminat individuale și flexibilitate completă în amenajare, ca şi veiozele, fie acestea  clasice, practice, stridente, moderne sau globuri disco extravagante.  Și în birou benzile cu LED-uri oferă flexibilitate și un efect de iluminat modern.

Spoturile aplicate luminează camera de lucru cu o lumină plăcută, care nu orbește. În combinaţie cu lămpile pentru citit, creează o insulă luminoasă care protejează ochii la citit. Sunt recomandate lămpile de birou flexibile care orientează lumina exact unde este nevoie de ea.

Pentru locul în care lucraţi, ideală este o combinaţie între lumina indirectă şi cea directă. Spoturile aplicate care proiectează lumina în sus luminează întreaga încăpere, iar o lampă de birou asigură o insulă luminoasă. Acest mediu stimulează concentrarea.

Este de evitat lumina directă sau reflexiile care orbesc. Pe ecranul computerului nu trebuie să se reflecte lumina iar o regulă importantă este ca lumina să vină din partea stângă în cazul dreptacilor şi invers.

Iluminatul dormitorului

Pentru dormitor sunt potrivite atât lămpile încastrate în plafon cât și cele aplicate. Lumina de la capul patului – sub forma unei veioze – ar trebui să se poată aprinde și stinge în mod independent. Ideal ar fi și un variator. Pentru a avea mai mult spațiu pe noptieră, puteți înlocui veioza cu o aplică de perete.

Panouri LED, moderne și totodată simple, sunt dotate cu tehnologie LED, eficientă energetic. Cu acestea economisiți energie în proporție de până la 60% și, în plus, profitați de durata de funcționare mai îndelungată a acestor corpuri de iluminat comparativ cu becurile convenționale. Lumina fără efect de orbire este adecvată pentru iluminatul din dormitor

Spoturile încastrabile sunt adecvate pentru iluminatul de bază sau pentru a evidenția diferite aspecte.

Pentru a avea mai mult spaţiu pe noptieră, puteți înlocui veioza cu aplice de perete. Fie albe sau clasice, în culoarea cromului, sau colorate excentric, fie cu ornamente pline de stil.

În dulapuri, corpurile de iluminat pentru mobilier asigură o lumină discretă, efecte decorative și rezultate rapide la căutare.

Este indicat ca iluminatul din dormitor să fie plăcut și discret. E nevoie de lumină principală centrală, precum şi o lumină la pat, care se poate aprinde şi stinge separat faţă de prima. Variatorul şi iluminatul de efect pentru dulapurile de haine şi oglinzi completează decorul.

Iluminatul camerei copiilor

Alegerea lămpii potrivite pentru camera copilului nu este întotdeauna foarte simplă, deoarece aceasta îndeplinește mai multe obiective. Ea este loc de dormit, cameră de joacă și de învățat, toate laolaltă. De aceea, trebuie să aveți în vedere ca selectarea lămpilor să fie adaptată diverselor necesități: plafoniere, aplice de perete sau lămpi tip pendul ca iluminat de bază. În acest caz sunt foarte adecvate și spoturile pe șine. De asemenea, sunt recomandate veiozele și luminile de noapte pentru vise frumoase.

Poznașă, colorată și amuzantă – o cameră pentru copii trebuie să fie multifuncțională, pentru că ea este atât loc de joacă și dormitor, cât și loc de învățat. Factorul de confort este asigurat de diferitele lămpi care luminează zonele individuale.

Pentru iluminatul de bază există numeroase opțiuni, de la șina cu spoturi și lămpile tip pendul, până la plafonierele ori aplicele de perete „normale“. Iluminatul de bază ar trebui să poată fi reglat în intensitate şi nu ar trebui să fie orbitor, pentru a proteja ochii sensibili ai celor mici. O lampă cu variator este, de asemenea, necesară pentru a adapta lumina la diferitele situaţii, de exemplu schimbatul scutecelor sau alăptatul.

Lămpile de veghe care stau aprinse întreaga noapte îndeplinesc nevoia de siguranță.

Iluminatul holurilor

Holul sau zona de intrare ar trebui să fie luminate semnificativ, astfel încât fiecare să își găsească drumul. Lumina principală asigură luminozitatea necesară în hol, de exemplu prin spoturi încastrabile sau șine cu spoturi. Aplicele de perete au rol de siguranță, dacă vă asigurați că acestea nu au efect de orbire sau că nu formează umbre supărătoare. Puteți obține o lumină atractivă pe hol prin iluminarea tablourilor, oglinzilor şi a altor obiecte. Puteţi instala, de exemplu, benzi cu LED-uri pentru a pune în evidenţă şi alte obiecte într-un mod inspirat.

Spoturile încastrate sunt perfecte pentru o scară bine luminată. Treptele trebuie să fie perfect vizibile de sus, fiecare treaptă diferențiindu-se de următoarea prin umbre difuze și de mici dimensiuni. În acest scop se poate monta în zona postamentului superior o lampă sau integra spoturi în perete, care să lumineze câte o treaptă. Pentru ca nimeni să nu se împiedice, treptele trebuie să se diferenţieze foarte bine. Acest lucru se obţine prin umbre difuze, de mici dimensiuni, care provin de la o sursă de lumină slabă, de difuzie, din partea superioară. Trebuie evitată proiectarea umbrelor create de spoturi. Trebuie avut atenţie la sursele de lumină suspendat care, montate  prea jos pot fi orbitoare.

Foto şi info: Hornbach, Pinterest