Halloween, o sărbătoare a designului

Sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii. Cum de aici vin multe filme şi influenţe iar copii, adolescenţii şi tinerii sunt foarte legaţi de calculatoare, telefoane şi tablete, nu este de mirare că ideile legate de Halloween au prins peste tot.

Copii iubesc în special decorurile şi costumaţiile de Halloween, acestea reprezentând o distracţie pentru ei. Multe dintre ele sunt realizate cu multă imaginaţie deşi altele sunt înfricoşetoare. Dar şi multe producţii video sunt la fel şi persistă, deşi suntem de acord că nu reprezintă o educaţie tocmai bună pentru copii.

Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat care reprezintă Lanterna lui Jack. Cu ocazia acestei sărbători copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o amenințare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă. În alte țări Halloween este serbat prin parade și carnavaluri.

Chiar dacă nu este  o sărbătoare în tradiţia noastră, ne aducem aminte că toamna şi la noi se obişnuia din timpuri de mult trecute ca în perioada dovlecilor, copii să meargă noaptea cu felinare din dovleci, luminate la interior cu o lumânare.

Decoraţii, aranjamente, costumaţii

În această zi, copii pot realiza diverse decoraţii şi aranjamente pentru casă sau grădină. Sunt activităţi de tip Do-It-Yourself, foarte recomandate chiar nu numai pentru copii, întrucât sunt destresante.

Pentru copii sunt foarte amuzante, ca şi purtatul diferitelor costumaţii în ton cu ambianţa. Unii chiar participă activ la confecţionarea acestor costumaţii şi poate că dintre aceştia se vor găsi în viitor designerii de fashion.