Poluarea aerului la interior și ce poți face pentru a respira un aer mai curat

Poluarea aerului este un fenomen din ce în ce mai îngrijorător la nivel global ce are efecte negative pe termen lung asupra sănătății noastre, reprezentând o cauză majoră a deceselor premature.

Poluarea aerului înseamnă combinarea în aerul respirabil a substanțelor naturale cu cele artificiale, cele din urmă provenind cel mai des din arderea combustibililor fosili. Însă, deși nivelurile din ce în ce mai ridicate de poluare la nivel global ne pot îngrijora, trebuie să ne îndreptăm atenția și asupra poluării aerului la interior, care poate fi cel puțin la fel de nocivă pentru organismul nostru.

De cele mai multe ori, prin aerisirea zilnică a încăperilor în care petrecem cel mai mult timp, factorii poluanți din atmosferă pătrund în locuință, fiind așadar prezenți în aerul pe care îl respirăm. De aceea, un nivel cât mai bun al calității aerului în confortul casei, mai ales pe durata sezonului rece este extrem de importantă pentru eliminarea factorilor de risc asupra sănătății.

În 2020, conform unui clasament al celor mai poluate 106 țări din lume, realizat de IQAIR, România se situa pe locul 57, iar concentrația de particule în suspensie PM2.5 (emisii industriale), de altfel periculoase pentru sănătate, era de peste 3 ori mai mare față de valoarea anuală recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. De asemenea, potrivit unui studiu publicat în European Respiratory Journal, calitatea aerului din interior poate fi de până la cinci ori mai slabă față de calitatea aerului din exterior.

Mai mult decât atât, având în vedere că în contextul epidemiologic actual la nivel național din ce în ce mai mulți oameni își desfășoară activitatea profesională din confortul propriei locuințe, cu toții ar trebui să acordăm o atenție sporită propriei sănătăți din perspectiva aerului pe care îl respirăm, prin aplicarea unor măsuri eficiente și utile.

Un bun exemplu este reprezentat de purificatorul de aer. Pentru a fi eficient și a oferi o cât mai bună calitate a aerului respirabil la interior, un purificator de aer trebuie să aibă capacitatea de a filtra cât mai multe tipuri de particule, să dispună de un volum cât mai mare de aer purificat, să aibă certificare HEPA, dar și caracteristici de natură tehnologică, precum senzori de măsurare a calității aerului sau funcții smart (conectare la Wi-Fi și aplicații pentru telefonul mobil) ce permit controlarea purificatorului de oriunde.

Unul dintre acestea este purificatorul Dyson Pure Hot + Cool, ce are capacitatea de a purifica și încălzi în același timp o întreagă cameră, prin utilizarea tehnologiei Air Multiplier. Purificatorul detectează automat poluarea, captează 99,95% dintre poluanții ultra-fini și proiectează uniform și puternic un flux de aer purificat și încălzit de până la 290 de litri în încăperea în care este amplasat. Dyson Pure Hot + Cool are un sistem de filtrare complet etanșat 360° ce combină un filtru de cărbune activ și un filtru HEPA cu fibră de sticlă. Împreună, cele două rețin gazele și poluanții și previn eliberarea aerului murdar înapoi în cameră. Prin intermediul aplicației dedicate, utilizatorul poate seta unghiul de oscilație, temperatura și fluxul de aer ale purificatorului din orice loc s-ar afla.

Astfel, prin utilizarea unui purificator de aer performant, riscul de expunere la factorii poluanți ce pot fi prezenți la interior este redus, datorită creșterii calității aerului respirat la interior. Indiferent de nivelurile de poluare din exterior, putem respira un aer mai curat în confortul propriei locuințe prin utilizarea regulată a unui purificator.