14 idei pentru un balcon gata de vară

După câteva zile cu soare, vremea este rece şi ploioasă. Nu ne îndoim însă că va veni şi vremea frumoasă. Dacă locuiţi într-un spațiu mic, dar aveţi norocul unui balcon, vă puteți gândi de pe acum la oaza voastră în aer liber.

Balcoanele oferă o oportunitate de a crea un spațiu unic pe care nu l-aţi găsi în interior. Deși de obicei mai puțin spațios, un balcon poate funcționa în continuare ca o mică grădină, ceea ce înseamnă că totul, de la mobilier, la iluminat şi amenajări peisagistice, poate fi funcțional şi încorporat cu gust.

Un balcon frumos amenajat poate fi folosit nu numai vara ci şi primăvara sau toamna (sunt soluţii), când vremea este mai rece. Vă prezentăm mai jos 14 idei inspiraţionale pentru a vă decora balconul, inclusiv în formate mici, care vă vor ajuta să profitați la maximum de colțul vostru de paradis.

Cum să amenajezi un balcon mic cu un buget limitat?

Nu este nevoie să spargeţi banca pentru a proiecta balconul visurilor voastre. Vizitați magazinele cu mobilier second-hand, dar de calitate superioară. De asemenea, puteți încorpora gazon sintetic, precum și plante care vor rezista mulți ani.

Ce mobilier ar trebui să așezaţi pe un balcon mic? Cu cât suprafața balconului este mai mică, cu atât mai important este să alegeţi mobilier de exterior care poate avea mai multe funcții. Multor designeri le place să folosească șezlonguri atunci când spațiul permite. Paturile de zi sunt însa grozave pentru somn sau citit și, de asemenea, permit oaspeților să stea la ambele capete în același timp în timpul unei petreceri.

Care sunt cele mai bune culori pentru a decora un balcon? Recomandarea noastră este să țineţi cont de decorul casei, fără a ezita totodată să optaţi pentru tonuri strălucitoare. Materialele textile sunt o modalitate excelentă de a adăuga culoare spațiilor exterioare fără a fi nevoie să recurgeţi la plante.

  1. Concentrați-vă pe verdeață

Vegetația dă viață și culoare paletei neutre a unui balcon. Puteţi adăuga deasemenea un gard cu spalier și plante cățărătoare pentru a crea o mică oază, deschisă și confortabilă.

Ca plante vă recomandăm iedera, clematita şi hortensia căţărâtoare. Un set de plante în ghivece adaugă, de asemenea, o notă luxuriantă acestei ascunzători de oraș. Recomandarea este pentru plantele perene atât robuste, cât și frumoase și care sunt potrivite pentru o mare varietate de spații în aer liber, cum ar fi, dafinul de munte, rododendronul și anemonele.

2.Living în aer liber

O tendinţă importantă este ca pe timpul sezonului cald funcţiunile locuinţei să fie mutate afară, în aer liber. Desigur că grădina oferă cea mai bună soluţie, spaţiul de aici fiind mai mare. Balconul fiind de dimensiuni mai mici, nu se pune problema de a muta mai multe funcţiuni, de exemplu baia. În schimb, livingul da.

Ideal ar fi ca livingul locuinţei să fie extins cu balconul, îmbinându-se astfel perfect interiorul și exteriorul. Se poate folosi mobilier uşor de tip in-out care se poate muta cu uşurinţă în casă pe timpul iernii. Materialele organice și tonurile pământii ale acestui living curg din interior spre balcon.

3. O canapea pentru a crea un colț de lectură

Canapeaua este cea mai versatilă piesă de mobilier de balcon: oferă locuri confortabile.

Țesăturile pentru exterior au evoluat foarte mult şi au fost îmbunătățite pentru a arăta și a fi simțite ca țesăturile de interior.

4. Un covor de exterior rezistent

Alegeţi covorașe robuste, rezistente la UV pentru balcon. Folosirea unui covor pe balcon poate ajuta la “îmblânzirea” suprafețelor dure din jurul spațiului. De asemenea, adaugă textură, model şi stil unei zone care de obicei nu are interes.

Atunci când cumpărați un covoraș pentru balcon, asigurați-vă că este fabricat din materiale sintetice, rezistente la UV și durabile, precum polipropilena sau poliesterul. Acesta este cel mai bun mod de a preveni mucegaiul.

 5. Optimizați spaţiul şi numărul de locuri

Pentru balcoanele mici, luați în considerare mesele laterale şi cele pliabile. Includeți scaune pentru a vă îmbunătăți aspectul balconului. Odată așezat, posibilitatea de a-ți ridica picioarele te pune automat în modul de relaxare.

Un fotoliu cu adevărat confortabil vă invită să zăboviți la o băutură, pentru a vă bucura de priveliște. Iar atunci cand alegeţi mese laterale pentru balcon, optaţi pentru scaune clasice de gradină în locul unei măsuţe. Sunt ușor de mutat, durabile și decorative. Pot fi folosite şi ca scaune suplimentare.

6. Schimbați hamacul cu un leagăn

Leagănul aduce o notă de poezie. De ce să te mulțumești cu o bancă obișnuită când puteți opta pentru un leagăn? Senzația de a fi suspendat în aer cu o ușoară balansare creează un moment minunat de zen.

Dacă balconul oferă ceva mai mult spațiu, aţi putea lua în calcul chiar și un pat de zi suspendat, care, potrivit decoratorului, oferă tot felul de posibilități: citiţi o carte, bucuraţi-vă de un cocktail sau trageţi un pui de somn!  Sfat de designer: lăsați o pătură pe leagăn sau pe patul de zi pentru a vă menține cald în serile reci.

7. Inspiraţi-vă cu culori din decorul casei

Când alegeți textilele pentru exterior, ar trebui să optați desigur pentru cele rezistente la intemperii, dar şi să vă inspirați din amenajarea interioară. Căutaţi să mențineţi senzația de interior a locuinţei cu materiale similare.

8. O copertina sau un spalier pentru o ambianta confortabilă

Adăugați o copertină pe balcon pentru a face din el un sanctuar, chiar pe timp de ploaie.

Copertina poate da balconului aspectul unei camere cu drepturi depline în locuinţă, permiţându să vă relaxaţi aici indiferent de vreme. Adăugați înălțime și adâncime balconului cu ajutorul unui spalier. Oferiţi senzația unei camere în aer liber, permițând în același timp luminii și brizei să pătrundă în spațiu. Inspiraţi-vă din stilul arhitectural al casei atunci când alegeţi un spalier, încurajând totodată experimentarea. Adăugarea unei note de fantezie poate înfrumuseța un spaţiu plictisitor.

9. Culori luminoase şi draperii multicolore

Culorile luminoase și modelele vii pot înviora chiar și cel mai mic balcon

10.  Perne voluminoase

 Pernele mari şi otomanele sunt o alternativă versatilă și ieftină la scaunele de balcon mai formale.

Dacă preferaţi un stil casual, minimalist şi nu vreţi să cheltuiţi mulţi bani pe mobilierul de exterior, luaţi în considerare instalarea de perne decorative mari pentru a obţine un aspect curat şi primitor în acelaşi timp. Optaţi pentru o țesătură cu puțină textură, inspirându-vă din mobilierul existent pentru a crea un spațiu exterior coerent.

11. Balustrade cu flori

Chiar dacă nu aveţi spațiu pentru a crea o adevărată grădină în spațiul mic al balconului, agățarea de balustradă a câtorva jardiniere va aduce instantaneu viață și culoare.

Florile albe debordând peste balustrada de fier negru a balconului este un adevărat tablou cu gust. Ca bonus, vecinii vor fi încântați să admire această instalație de peste drum.

12. Iarbă falsă pe pereți

.

Iarba verde dă unui mic balcon mic o senzație de verdeață. Iarba falsă va menține aspectul pentru o perioadă, deoarece aceasta rezistă destul de bine la intemperii.

13. Încălziți-vă în jurul unui foc

Un focar dotat cu capac este o piesă de alegere pentru orice balcon, indiferent de anotimp. Creează o atmosferă în serile răcoroase de toamnă și oferă căldură confortabilă iarnă.

Adăugaţi o husă personalizată la focar, care va funcționa ca o măsuță de cafea în lunile de vară

14. Nu uitați să vă decorați pereții

.

La fel cum ai face in camera ta de zi, nu uitaţi să fiţi atenţi la pereţi atunci când îţi amenajaţi balconul.

Foto: Pinterest