Magnoliile au înflorit mai devreme

Anul acesta magnoliile au înflorit mai devreme. B365 anunţa încă în urmă cu o lună începerea sezonului magnoliilor. Practic cu o lună înainte faţă de anii precedenţi iar acest lucru se datorează, fără îndoială, că luna februarie a avut o vreme bună, mai călduroasă ca deobicei. Cel puţin în Bucureşti.

Magnolia mea, cu care mă mândresc, a înflorit acum, deşi în luna aprilie îi venea sorocul.

Am primit-o cu aproape 20 de ani, un cadou din partea doamnei Anca Lupu, căruia îi mulţumesc din suflet. Doar vreo 30 de centimetri avea când am primit-o iar doamna, specialist şi decorator florral mi-a spus că este o magnolie pitică, va ajunge la un metru, maxim un metru şi jumătae.

Am plantat-o în grădină şi acum este cât casa, are 5 – 6 metri înălţime, foarte bogată şi cu flori alb roz. O frumuseţe care ne face mută bucurie. Din păcate florile ţin doar două-trei săptămâni dar în rest este mult timp verde şi cu muguri.

Faţă de trecut, Bucureştiul este plin de magnolii şi alături de case şi porţi cu arhitectură frumoasă dau foarte bine. Din fericire, în urma unei iniţiative excelente, din anul 2020 avem şi o Hartă a magnoliilor din Bucureşti. Atunci fuseseră identificate numai 20 – 30. Deja în 2020 se pare că erau deja cam 500 iar acum peste 1000. Identificarea lor nu este uşoară căci trebuie colindate toate străzile şi este foarte posibil ca numărul lor să fie dublu sau chiar mai mare. Oricum putem să le vizităm în plimbările noastre pe cele mai frumoase, putem şti care este cea mai mare, cea mai bătrână, cea mai vestită, drumul magnoliilor, cele mai frumoase străzi cu magnolii…

De la fereastra biroului meu

Foto: Ion Diamandi