Crăciunul, memorii colorate

În decorul de sărbători începe să-şi facă simţită din ce în ce mai mult prezenţa tendinţa având ca temă natura. Astfel, se apelează tot mai des şi mai mult la plante, flori şi aranjamente florale proaspete, ca o expresie a individualităţii, care necesită o decorare în consecinţă.

Crăciunul din acest an nu va fi doar tradiţional, ci va face referire şi la trecut, fiind în acelaşi timp romantic şi nostalgic. Dorinţa de pace şi linişte va fi încă o dată simbolizată de brad.

Prin apelarea la elemente din natură, la materiale şi texturi delicate se pot crea momente de relaxare, pace şi linişte. Ca teme, se pot folosi nori într-o plutire liniştită, apa într-o curgere lină, briza, nisipul moale, iar ca materiale şi idei se mizează pe lenjerie fină, ardezie, mentă, trandafiri, sticlă, porţelan şi metalele aurite. În componenţa designului pot intra cristale de gheaţă, elemente fosile şi motive îngheţate. O aluzie la modernitate o reprezintă modelele geometrice şi cele de tip plasă.

 Tradiţii valoroase

 Festivităţile şi petrecerile de Crăciun se pot transforma în momente de neuitat prin integrarea în decor a obiectelor rustice autentice, a materialelor naturale şi de calitate. Pentru a crea contextul potrivit, se apelează la un număr restrâns de culori, preferabil naturale – maro, verde pădure, care evocă pietrişul, migdalele, cuarţul, biscuiţii.

Printre materialele cele mai folosite în amenajare se numără: lemnul cu nuanţe închise, pielea de căprioară, ceramica glazurată cu efect rustic strălucitor, materialele tricotate cu suprafeţe noduroase, stofa tweed, panglicile. O notă specială este adăugată de motivele tradiţionale cu păsări şi flori în degrade.

Recomandările se îndreaptă în primul rând spre figurile clasice, însă cu finisaje şi culori reinterpretate. Este vorba atât despre decoraţiuni tradiţionale, de tip vintage sau retro, ce amintesc în special de anii ’60 sau chiar ’20, de „vremurile bune”, cât şi despre ornamente naturale, simple şi de calitate. Cocooning-ul şi reîntoarcerea la natură se numără printre temele abordate.

Dintre obiectele tradiţionale, se pot aminti: ieslea, piramida, spărgătorul de nuci, paji, trompeţi care anunţă Naşterea Domnului, viori, căprioare, ciupercuţe. Steaua rămâne în continuare simbolul Crăciunului, iar ca decoraţiuni pentru brad pot fi folosite pluşuri, pene, forme ghimpate, globuri, fulgi de nea şi multe, multe animale (maimuţe, elefanţi, tigri).

Lumânări de orice fel

Din decor nu au cum să lipsească lumânările, care pot avea orice formă. Idei speciale, multe amuzante şi atractive pentru copii, pot fi puse în aplicare pentru a da naştere unor noi senzaţii şi experienţe senzoriale. Cu toate acestea, tradiţiile rămân în prim-plan, făcându-şi loc în ambient prin intermediul obiectelor colorate şi strălucitoare.

Culorile clasice sunt în continuare foarte populare, combinaţia roşu (Coca-Cola sau cardinal)-verde, precum şi mixul roşu-auriu fiind vitale pentru ambianţa de sărbători.

De asemenea, anul acesta, au o mare căutare rozul, arama, albastrul, în timp ce albul, care simbolizează puritatea, renaşterea, zăpada, ocupă un loc de frunte. O altă tendinţă care se manifestă este aceea de linişte şi pace, redată prin introducerea în schema de culori a nuanţelor de crem.