Licitaţia de iarnă: piaţa operelor de artă, în creştere sau în scădere?

Aproape 1 milion de euro și o rată de adjudecare de 85% – sunt rezultatele Licitației de Iarnă desfășurate aseară, 21 decembrie, la Casa Artmark. Aceste rezultate sunt anunţate de casa de licitaţii ca un mare succes. Dar la licitaţia de toamnă din luna octombrie s-au făcut achiziţii de peste 1,5 milioane de euro cu o rată de adjudecare de 90%. În plus, era de aşteptat ca pentru licitaţia de iarnă, desfăşurată cu puţin înaintea Crăciunului, rezultatele să fie chiar mai mari, căci o operă de artă poate fi nu numai o investiţie dar şi in frumos cadou de sărbători.

Chivuţă cu pipă, Octav Băncilă, adjudecat cu 17 400 euro

Este adevărat, după o perioadă de restrişte şi instabilitate, multora nu prea le mai arde de artă. Deasemenea, la licitaţiile on line, cei interesaţi nu mai vin în contact direct cu opera de artă, transmiterea emoţiilor este mai grea. Şi de aici poate proveni o scădere. Din toate, puse una peste alta, se pot constata două mutaţii.

Au dispărut licitaţiile la sume foarte mari

Cifrele mari obţinute pentru lucrări valoroase s-au micşorat spectaculos. Au dispărut total achiziţiile spectaculoase care începuseră să depăşească cota de 300000 de euro. La licitaţia de ieri recordul a fost chiar sensibil sub 100 000 de euro „Fata cu oglindă”(foto debut), opera lui Nicolae Grigorescu, a fost adjudecată pentru 70.000 de euro.

Ocean brun, Ion Ţuculescu

Umătoarea operă nu s-a situat în apropiere. Maestrul de la Câmpina este urmat de Ion Țuculescu, a cărui operă „Ocean brun” a fost adjudecată pentru 50.000 de euro. Organizatorii au declarat că evenimentul a fost dedicat numelor mari ale artei românești – Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady sau Nicolae Vermont, confirmând puterea pieței de artă de patrimoniu, respectiv interesul în creștere al colecționarilor pentru valorile culturale consacrate. Însă Ştefan Luchian nu am văzut iar Gheorghe Tonitza, al doilea în topul achiziţiilor cu sume mari după Nicoale Grigorescu,a fost prezent cu un singur tablou, şi acela neadjudecat. Este deci clar că, în acest moment, colecţionarii evită să expună la vânzare marile capodopere datorită trendului descendent al preţurilor obţinute.

Interes sporit pentru operele estimate la valori medii precum şi pentru segmentul de artă contemporană

O altă tendinţă, de data aceasta pozitivă, este interesul crescut al colecţionarilor pentru opere valoroase, estimate în plaja 1 000 -20 000 de euro. Se constată că în multe cazuri preţul de achiziţie atinge cote de chiar până la de 3 ori estimarea iniţială.

Lucrarea Violete a lui Constantin Piliuţă, estimat iniţial la un preţ maxim de 2200 de euo a fost achiziţionată cu 9000 de euro, deci de peste 4 ori estimarea, iar lucrarea Anemone, realizată de Ion Pacea , estimare maximă de 1800 euro, a fost cumpărată cu 4750 de euro.

Anemone, Ion Pacea

Un rezultat impresionant pentru segmentul de artă contemporană l-a înregistrat pictorul Ștefan Câlția cu lucrarea „Vânzătorul de pește”, care a fost adjudecată pentru 41.000 de euro, record absolut al artistului într-o licitație.

Vânzătorul de pește, Ştefan Câlţia
Reverie de iarnă, Felix Aftene
Pe malurile Senei, Dem Iordache

Tot la capitolul artă contemporană, lucrarea „Reverie de iarnă” semnată de pictorul Felix Aftene a fost adjudecată pentru 16.000 de euro, pornind în licitație de la doar 5.000 de euro, de asemenea record de autor pentru Aftene.

O adjudecare impresionantă, ce a oferit un spectacol rar, a fost cea a operei „România descătușată”, semnată de pictorul pașoptist Gheorghe Tattarescu și care a fost adjudecată pentru 16.000 de euro, la dublul maximei estimării. Opera care prezintă subiectul alegoric al României Moderne a avut prețul de pornire de 6.000 de euro, fiind licitată de 16 pasionați de istorie și artă.  Alte câteva recorduri de autor s-au înregistrat în licitația de ieri seară, pentru artiști de patrimoniu, precum Gheorghe Ionescu Sin cu a sa splendidă operă „Nud în atelier” din 1926, care a fost adjudecată pentru 7.500 de euro, respectiv Jean Neylies, pictor francez naturalizat în România la începutul secolului trecut, ori Dem Iordache, pentru o caldă colorată Veneție, adjudecată cu 3000 de euro.

Horă, Rudolf Schweitzer-Cumpăna

În topul cu cele mai multe lucrări prezente la licitaţii se menţin Rudolf Schweitzer-Cumpăna şi Constantin Piliuţă.