Julianne Moore a preferat stilul eclectic la amenajarea casei sale din Manhatan

Normalitatea nu se prea practică în revistele de case şi amenajări glossy. Are conotația ușor peiorativă a ceva obișnuit – antiteza magiei și mirarea că un design fabulos este menit să inspire.

S-a îndrăgostit imediat de casă

 Cu toate acestea, când cineva intră în casa actriței Julianne Moore din Manhattan, prima impresie este de o normalitate surprinzătoare într-un cadru eclectic. Camerele prezintă genul de casă atrăgătoare care apare, aparent fără efort, în spații în care cineva a acordat o atenție deosebită scării, proporțiilor și detaliilor corespunzătoare perioadei.

Nu există o piscină interioară, un hamam în stil turcesc, un spațiu în stil industrial sau orice alt semnificant în mod evident luxos. Se simte “doar” ca o casă încântătoare.

„De ani de zile am visat să locuiesc într-o casă din orașul West Village”, spune actrița câștigătoare de premii Oscar, care luminează marele ecran cu un hat trick de filme de renume: Wonderstruck al lui Todd Haynes, Suburbicon al lui George Clooney și Kingsman al lui Matthew Vaughn: Cercul de aur.

„Prima dată când am intrat în această casă, am știut că asta este – m-am îndrăgostit”, își amintește Moore. Asta era acum 15 ani. La acea vreme, casa cu cinci etaje fusese împărţită în apartamente, dar configurația inițială a salonului din față și din spate era intactă, la fel ca podelele, obloanele, șemineele și scările.

“A rămas suficient încât să putem readuce casa la rădăcinile Greciei Antice fără a distruge sufletul și textura clădirii”, spune Moore

Înainte de începerea renovării, Moore s-a căsătorit cu partenerul ei de multă vreme, scriitorul regizor Bart Freundlich. Evenimentul a avut loc în grădina din spatele casei. Amândoi copiii lor – Cal, acum în vârstă de 19 ani și al doilea an la facultate, și Liv, un elev de liceu de 15 ani – au fost prezenți la ceremonia discretă, punând efectiv ștampila familiei pe proprietate chiar înainte ca întreg clanul să se mute. De fapt, renovarea în sine a fost o aventură de familie, orchestrată de fratele arhitect al lui Bart, Oliver Freundlich, și de partenerii săi de atunci Ben Bischoff și Brian Papa, în colaborare cu Moore, care este  pasionată de design.

Amenajarea a durat un an și jumătate, după care actrița a dotat casa cu o gamă atrăgătoare de comori decorative care evidențiază o predilecție distinctă pentru formele organice, materialele calde și liniile de lemn, specifice mijlocului secolului: o masă de cocktail George Nakashima, lămpi de Isamu Noguchi , o credență Florence Knoll cu uși din ratan și o serie de descoperiri de epocă fără pedigree, dar simpatice.

“Îmi plac lucrurile care au personalitate și autenticitate reale”, spune Moore. „Urăsc un knockoff”.

A mutat bucătăria la etaj

Pe măsură ce au trecut luni și ani, actrița și-a extins colecțiile, a rafinat interiorul camerelor și a reproiectat grădina. Dar ceva încă nu era chiar în regulă cu casa de vis a lui Moore. “Am pus inițial bucătăria jos, acolo unde ar trebui să fie. Acolo am ajuns mereu, înghesuiți pe un scaun, uitându-ne la televizor. Nu ne-am adunat niciodată în sufrageria de la etajul salonului ”, își amintește ea.

“De ce să nu muţi sufrageria jos, unde ar putea servi ca un hangout de familie casual, semi-claustrat și să aduci bucătăria la etaj? “Nu pot recomanda să vă puneți bucătăria undeva cu multă lumină naturală. Am schimbat totul. Acum folosim întreaga casă ”, spune Moore.

Foto: François Dischinger și Alexi Lubomirski