Tehnologie NASA într-un decor rafinat în Bucureşti

Familia de tineri, cu dare de mână, dorea o casă confortaabilă, elegantă, cu spaţii generoase pentru toţi membrii familiei şi, în acelaşi timp, modernă, dotată cu tehnologie de ultimă oră, în centrul Bucureştiului.

Având şi doi copii, de 9 şi 14 ani, fată şi băiat şi, în acelaşi timp, iubitori de natură,  vroiau ca această locuinţă să aibă o importantă componentă verde, o grădină cu toate funcţiunile noi pe care le presupune: bucătărie de vară, terasă, dining, spaţiu suficient pentru mobilier de exterior. În centrul Capitalei sunt însă puţine terenuri libere pe care poţi să îţi construieşti o astfel de casă/vilă şi, în plus, preţul pe metru pătrat este exorbitant. 

Desigur sunt şi vile frumoase interbelice dar renovarea este foarte anevoioasă, mai ales dacă sunt dorite standarde tehnologice înalte şi, desigur, preţurile ating, deasemenea, cote extreme. Teren sau casă, deobicei este împrejmuit de alte construcţii, unele înalte, care nu oferă senzaţia de libertate şi împiedică accesul către privelişti frumoase.

Casă “pe pământ” la etajul 10!

Cu aceste idei în minte, a apărut o idee formidabilă. Dacă am realiza o astfel de “casă” la înălţime, la ultimul etaj al unui bloc nou?

Au discutat cu un arhitect care i-a încredinţat că proiectul este realizabil dacă se achiziţionează apartamentele de la ultimul etaj şi nu există o terasă comună. În această situaţie, familia a şi găsit o locaţie excelentă, şi anume, un bloc nou de 10 etaje, situat exact la marginea Parcului Tineretului.

Avantajele erau pe măsură.  Construcţia este nouă, solidă şi bine izolat termic. Dar foarte important, zona este pe micul deal pe care este construit parcul, astfel încât, de la înălţimea etajului 10 se deschid nenumărate posibilităţi de privelişti.

În primul rând întreaga vedere asupra centrului oraşului, inclusiv clădiri şi construcţii emblematice ale capitalei: Casa Poporului, Categrala Mântuirii Neamului, Monumentul Eroului Necunoscut, Hotelul Intercontinental, etc. Tot de aici sunt privelişti minunate  de arbori, lacuri şi verdeaţă din Parcul Tineretului şi Parcul Carol situate în imediata apropiere.

Soluţii constructive

Desigur, pentru a realiza casa cu grădină pe 400 de metri pătraţi, cât reprezenta întreaga suprafaţă a etajului blocului, au fost necesare mai multe lucrări de construcţie. Practic, a fost necesară o nouă compartimentare a spaţiului şi deci unii pereţi au fost înlăturaţi şi altfel poziţionaţi.

Terasa, de fapt grădina casei, a fost plasată având vederea spre Parcul Carol şi centrul oraşului, este acoperită şi ocupă o suprafaţă mai mult decât generoasă de 80 de metri pătraţi.

Este împărţită în două zone: bucătăria de vară cu dining, zonă acoperită cu tavan transparent astfel încât să existe access vizual către toate perspectivele şi terasa propriu-zisă în aer liber. În afară de priveliştile splendide care dau impresia că te găseşti în mijlocul naturii, un modern “perete verde” –  panou vegetal –  atrage atenţia în mod deosebit.

Pe partea cealaltă a “casei”, în camerele vechilor apartamente, actualmente camerele copiilor şi dormitorul matrimonial, balcoanele au fost integrate în spaţiu. Astfel, încăperile au devenit foarte generoase şi, în plus, au deschideri vitrate foarte largi (pe zona în care se afla balconul), oferind frumoase imagini din parc.

Luminatoare

O idee inovativă a fost implementată prin decuparea unor porţiuni de acoperiş şi instalarea în locul lor de ferestre tip Velux.

Soluţia a fost salutară, întrucât pe astfel de suprafeţe foarte mari dreptunghiulare sau pătrate, zonele şi încăperile poziţionate în centru nu pot avea acces la lumina naturală. Astfel de cazuri se întâmplă în apartamentele de 5 camere, în care holul sau livingul fiind în centru este complet întunecat în timpul zilei.

De aceea, rar se apelează la construcţia de apartamente de 5 camere. În cazul de faţă, aceste luminatoare asigură lumina naturală în timpul zilei şi în zonele centrale. În plus, designul interior devine mai interesant.

Casă inteligentă

Tot în cadrul lucrărilor de construcţie care au precedat amenajarea interioară a fost regândită întreaga reţea electrică a casei.

Ca în majoritatea locuinţelor, dacă doamna casei are aplicaţie în primul rând spre finisaje, design şi decoraţiunile interioare, de partea tehnică se ocupă soţul. Pentru această casă organizată în întregime pe orizontală şi ţinând seamă de obiectivele plănuite a fost necesară o reţea electrică complexă, o cablare structurată. În primul rând, istemul de iluminat este foarte complex şi  poate fi programat. Astfel, casa intră în categoria celor inteligente, prin acest sistem sunt programate, deasemenea, căldura (centrala termică), ventilaţia, jaluzelele şi draperiile.

O altă soluţie inovativă este cea a corpurilor de încălzire, acestea  fiind elemente de placare ceramică inovativă este cea a corpurilor termice, şi anume, elementele de placare ceramică.

Designul de interior

Pentru amenajarea de interior, familia a apelat la serviciile designerului Maria Dulhan, cu mare experienţă în găsirea soluţiilor adecvate pentru diferite tipuri şi stiluri de casă.

Astfel, după cum declară şi designerul, deşi casa este ultratehnologizată, cu numeroase dotări, decoraţiuni şi finisaje, uneori moderniste sau exotice, ea nu sufocă prin opulenţă. O atenţie specială a fost acordată detaliilor. Fiecate funcţiune şi fiecare colţişor au fost îndelung studiate pentru a se găsi soluţia şi stilul de amenajare adecvat.

Designerul, care a avut o excelentă colaborare cu doamna casei, a reuşit scenografii elegante şi un decor rafinat dar în acelaşi timp asigurând un excelent echilibru interiorului.

În această idee, pentru a nu creea disonanţe, a folosit culori deschise şi luminoase ca intensitate şi cromatică. În acelaşi timp, acolo unde se impunea, a realizat efecte de vopsea decorativă şi a folosit ca  soluţie tapetul. Este de remarcat efectele acestor soluţii, cum sunt de exemplu, spectaculoasele decorurile din băi.

Pentru pardoseală a fost folosit parchetul stratificat. Şi în acest caz s-a apelat la o soluţie extrem de modernă, şi anume preluarea acestuia pe plan vertical, reuşindu-se astfel nu numai  o inobilare a decorului ci şi camuflarea tehnicii. De altfel, o parte din pereţi sunt de tipul filomuro. Sunt practic dulapuri de depozitare în perete, ale căror uşi nu creează adâncitură şi astfel nici nu se observă, nefăcând disonanţă.

Uşile filomuro sunt cu toc ascuns, coplanare cu peretele la interior astfel încât acestea sunt ascunse în ambient iar designul devine foarte discret. Astfel de uşi pot fi acoperite cu tapet. Peretele este placat cu lemn sau oglinzi şi pare o suprafaţă elegantă, complet continuă.

Dacă în living, dining şi holuri zone de parchet sunt acoperite cu frumoase covoare, în dormitoare (cel matrimonial şi camerele copiilor) s-a ales mochetarea integrală.

Prin această soluţie specială, călcătura este plăcută, stresul de zi cu zi fiind astfel preluat. Tot în dormitoare a fost folosit tapetul.

Camera băiatului

La camera băiatului tema grafică este mai sportivă în timp ce la cea a fetei tema este mai romantică, la fel cu decoraţiunile folosite în această încăpere.

Camera fetei

Un echilibru binevenit a fost realizat la interior între elementele reci – oglinzile, placările ceramice, dulapurile cu oglinzi (în dormitorul matrimonial), lumina şi tapiţeria albastră de la canapea şi fotolii, pe de o parte, şi cele calde – covoarele, mocheta, perdelele şi draperilei, operele de artă, şemineul (electric).

Băi spectaculoase

O atenţie specială a fost acordată băilor, acestea remarcându-se prin calitatea înaltă a finisajelor, obiectelor sanitare şi prin decorul spectaculos oferit de tapetul cu grafică avangardistă.

Plantele de dimensiuni mari contribuie la rândul lor la această ambientare. Placarea s-a realizat cu gresie porţelanată în grosime de 3 mm, de dimensiuni foarte mari (120 x 240).

Decoraţii şi accesorii

Tablouri, decoraţii interesante, plante şi flori, acestea au fost elementele folosite de designer pentru a aduce un echilibru faţă de numeroasa aparatură electrocasnică şi tehnologie existentă în casă.

În plus, toate acestea sunt o adevărată “pată vie”, întregesc atmosfera şi aduc un plus de glamur. Tablourile realizate de Amalia Dulhan în mod special pentru acest ambient sunt execuate cu foiţă de aur.

Furnizori

Mobilierul (parte executată pe comandă) este de la Rovere (canapeaua), Mobexpert şi Chilipirul Zilei, bucătăria, gresia şi obiectele sanitare au fost achiziţionate de la Delta Studio, vopseaua decorativă este de la Benjamin Moore iar covoarele, mocheta, perdelele şi draperiile de la Biokarpet. Corpurile de iluminat sunt de la Domicilio.

2 thoughts on “Tehnologie NASA într-un decor rafinat în Bucureşti

Comments are closed.