ECOURI REGALE, o interesantă expoziţie de pictură

Astăzi a avut loc vernisajul expoziţiei de pictură ECOURI REGALE, în amintirea Reginei Maria a României, în organizarea Doinei Moss, invitat special fiind dr. arh. Sorin Vasilescu. Expoziţia, care va fi deschisă până pe 4 februarie, în imobilul din str. Jean Louis Calderon, nr.48, sector 2, va fi reprezentată de lucrări semnate de pictori arhitecţi pe tema menţionată. Expoziţia este organizată sub antetul şi cu sprijinul Uniunii Arhitecţilor din România. De altfel şi frumoasa vilă interbelică care găzduieşte expoziţia este proprietatea şi aici sunt birouri ale Uniunii. În acelaşi timp, saloanele sunt ideale pentru organizarea de evenimente culturale, ceea ce se şi întâmplă în mod regulat.

Palatul de la Balcic, Alexandra Teacă

Alături de Doina Moss expun lucrări Alexandra Teacă, Livia Geambaşu, Adina Moldova Titrea, Paula Craioveanu şi Vasilica Stamate. Aşa cum am spus, artiştii vizuali care espun sunt arhitecţi iar între ei, Alexandra Teacă şi Paula Craioveanu au obţinut chiar titlul de doctor în arhitectură.

Balcic, Alexandra Teacă
Balcic, Paula Craioveanu

Majoritatea lucrărilor expuse la expoziţia Ecouri Regale au ca numitor comun Balcicul. Nici nu este de mirare pentru că acesta a fost nu numai locul mult îndrăgit de Regina Maria cât şi cel predilect pentru creaţiile pictorilor din diferite generaţii până în zilele de azi. Pictorii au redat pe pânzele lor, fiecare în stil propriu, povestea de azur a Balcicului iar apoi, aici a luat naştere o şcoală de pictură. Tot la Balcic se regăsesc numeroase creaţii arhitecturale româneşti, aici sunt originalele vile proiectate de arhitecta Henrietta Delavrancea-Gibory, Vila Sanda (arh. Paul Smărăndescu), Vila Storck.

Ţărmul mării la Balcic, Paula Craioveanu

La Balcic, pictorii au fost inspiraţi de interesantele împrejurimi, vestita Coastă de Argint, de mare şi ţărmul ei, de castel, grădina castelului, arhitectura şi ambianţa locului şi, nu în ultimă instanţă de personalitatea Reginei, al cărui portret a fost surprins nu de puţine ori.