Stilul maur, denumit şi arta Mudejar, s-a dezvoltat între secolele XII si XVI în zona Spaniei şi Portugaliei, apărând şi ca o reacţie faţă de stilurile din Apusul Europei, în special din Franţa, Germania şi Anglia.
Stilul maur, scurt istoric, caracteristici
Pentru a face economii, constructorii din Peninsula Iberică au promovat zidăria din cărămidă in loc de piatră şi tavanul plat in loc de bolţi înalte, cum erau construcţiile din acel timp din Vestul Europei. La exterior se remarcă şiruri de arcade în ogivă, din cărămidă, asociate cu elemente din piatră specifice stilului romanic. Gardurile sunt înalte, masive, din cărămidă. Deseori la interior se regăsesc grinzi din lemn masiv prelucrat pentru stabilitate dimensională şi pictat cu elemente specifice maure: solzi de peşte, arcade oarbe, carouri, romburi şi cruci.
Construcţia caselor se realiza astfel într-un timp mai scurt. Din acest motiv, precum şi datorită noutăţii şi designului interesant, astfel de case au început să apară şi în alte ţări europene. Astăzi, elemente ale acestui stil se regăsesc însă la foarte multe imobile nu numai în Spania şi Portugalia ci şi în California, în bună combinaţie cu stilul mediteranean. Elemente de décor cu specific maur, chiar medieval, pot fi montate pe structuri moderne de construcţie cu planşee şi buiandrugi din beton armat.
O altă caracteristică a vilelor în stil maur este existenţa curţii, înconjurată de ziduri înalte, în care se regăsesc elemente arhitecturale şi ambianţa specifice stilului, cum este, de exemplu, o succesiune de arce în semicerc sau frânte ce compun un portic clasic.
În multe cazuri curtea este la interiorul casei, purtând denumirea de patio, iar acest lucru îi conferă o intimitate specială.
Un bazin, chiar şi de dimensiuni mici, imprimă o ambianţă aparte. Deseori în amenajări se foloseşte gresia şi mozaicul, atât la interior cât şi la exterior.
Stilul maur în Bucureşti
La noi, stilul maur a apărut în perioada interbelică. A îmbogăţit varietatea peisajului urban, vile de acest fel regăsindu-se de exemplu în Capitală, unde la foarte multe case vechi s-a folosit un mix de stiluri iar eclectismul se regăseşte şi prin faptul că imobilele nu se aseamănă între ele. Palatul Elisabeta şi Casa Gagel din Cotroceni sunt cele mai tipice reprezentante ale stilului maur în Bucureşti.
Aproape de Piaţa Amzei
În apropiere de Piaţa Amzei se găseşte o vilă, bine renovată, având elementele specifice stilului maur. Fiind în plin centrul oraşului iar parcela fiind limitată, construcţia este plasată între casele vecine, nefiind posibilă existenţa unei curţi.
În această situaţie a fost găsită o soluţie arhitecturală inovativă, şi anume, realizarea unei mici curţi/terasă cu balconaş la o înălţime intermediară, un fel de curte suspendată. Aceasta este perfectă pentru realizarea unei grădini urbane.
Foto: Ion Diamandi
You may also like
-
Vor mai putea fi montate unități de aer condiționat pe fațade?
-
Deși sunt sute de case vechi în ruină, primarul sectorului 1 a taxat doar 13
-
“HELP! Arhitecți din toate…colțurile, uniți-vă!”
-
Villa San Michele, o arhitectură de vis la Marea Mediterană plină de opere de artă antice
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI