O vilă în stil maur în Bucureşti cu o curte suspendată

Stilul  maur,  denumit şi arta Mudejar, s-a  dezvoltat între secolele XII si  XVI în zona Spaniei şi  Portugaliei, apărând şi ca o reacţie faţă de stilurile din Apusul  Europei, în special din Franţa, Germania şi Anglia.

Stilul maur, scurt istoric, caracteristici

Pentru a face economii, constructorii din Peninsula Iberică au  promovat zidăria din cărămidă in loc de piatră şi tavanul plat in loc de bolţi înalte, cum erau construcţiile din acel timp din Vestul Europei. La  exterior se remarcă şiruri de arcade în  ogivă, din cărămidă, asociate cu  elemente din piatră specifice stilului romanic. Gardurile sunt înalte, masive, din cărămidă. Deseori la interior se regăsesc grinzi  din  lemn masiv prelucrat pentru stabilitate dimensională şi pictat cu elemente specifice maure: solzi de peşte, arcade oarbe, carouri, romburi şi cruci.

Casa Gagel în stil maur din Cotroceni

Construcţia caselor se realiza astfel într-un timp mai scurt. Din acest motiv, precum şi datorită noutăţii şi designului interesant, astfel de case au început să apară şi în alte ţări europene. Astăzi, elemente ale acestui stil se regăsesc însă la foarte multe imobile nu numai în Spania şi Portugalia ci şi în California, în bună combinaţie cu stilul mediteranean. Elemente de décor cu specific maur, chiar medieval, pot fi montate pe structuri moderne de construcţie cu planşee şi buiandrugi din beton armat.

Palatul Elisabeta, foto Cristian-Mihail Miehs

O altă caracteristică a vilelor în stil maur este existenţa curţii, înconjurată de ziduri înalte, în care se regăsesc elemente arhitecturale şi ambianţa specifice stilului, cum este, de exemplu, o succesiune de arce în semicerc sau frânte ce compun un portic clasic.

În multe cazuri curtea este la interiorul casei, purtând denumirea de patio, iar acest lucru îi conferă o intimitate specială.

Un bazin, chiar şi de dimensiuni mici, imprimă o ambianţă aparte. Deseori în amenajări se foloseşte gresia şi mozaicul, atât la interior cât şi la exterior.

Stilul maur în Bucureşti

La noi, stilul maur a apărut în perioada interbelică. A îmbogăţit varietatea peisajului urban, vile de acest fel regăsindu-se de exemplu în Capitală, unde la foarte multe case vechi s-a folosit un mix de stiluri iar eclectismul se regăseşte şi prin faptul că imobilele nu se aseamănă între ele. Palatul Elisabeta şi Casa Gagel din Cotroceni sunt cele mai tipice reprezentante ale stilului maur în Bucureşti.

Aproape de Piaţa Amzei

În apropiere de Piaţa Amzei se găseşte o vilă, bine renovată, având elementele specifice stilului maur. Fiind în plin centrul oraşului iar parcela fiind limitată, construcţia este plasată între casele vecine, nefiind posibilă existenţa unei curţi.

În această situaţie a fost găsită o soluţie arhitecturală inovativă, şi anume, realizarea unei mici curţi/terasă cu balconaş la o înălţime intermediară, un fel de curte suspendată. Aceasta este perfectă pentru realizarea unei grădini urbane.

Foto: Ion Diamandi