Pasteluri de primăvară: tips&tricks designeri pentru un décor romantic

Chiar dacă suntem în plin sezon de iarnă, timpul pare primăvăratec, au apărut deja ghioceii şi “love is in the air”. Iar acest lucru ne predispune la adăugarea unui strop de romantism interioarelor noastre. Este posibil ca numai câteva detalii sunt suficiente pentru a da amenajării un aer romantic.

Este bine însă să apelăm la un designer, dacă nu pentru un proiect, măcar pentru câteva idei şi ponturi. De aceea ne-am adresat unor designeri care în mod uzual apelează la ingrediente romantice când propun proiecte de amenajare.

Natalia Beleva: “Câteva detalii sunt suficiente pentru a da amenajării un aer romantic”

Amenajarea întregii locuinţe în stil romantic nu este la îndemână şi, poate, nici practică. Însă romantismul stă în detalii. Putem opta pentru amenajarea unui dormitor, a unei camere de domnişoară, sau realizarea unor colţuri intime (Imaginile sunt cu amenajări realizate de designer).

Există mici detalii prețioase care transformă spațiul banal al dormitorului într-unul romantic, care spune o poveste frumoasă.

Pentru că este foarte vizibilă în dormitor, este bine să valorifici pe cât posibil tăblia patului. În loc de una banală, alege o tăblie din lemn patinat cu detalii vintage, ce aduce la viață atmosfera elegantă și rafinată la secolului 19. Alături de tăblia de lemn poți combina sfeșnice din metal antichizat pentru a oferi impresia unui dormitor care face parte dintr-un castel medieval.

Pentru a crea un aer romantic, folosește un tapet floral delicat pe acel perete pe care se odihnește tăblia patului. Ca să te asiguri că dormitorul nu devine exclusiv feminin, subtilitatea e cheia: alege un tapet bej, cu imprimeu alb, cât mai simplu. Oricât de simplificat, un tapet va pune imediat în evidență spiritul romantic al dormitorului.

Lasă-te sedusă de patul cu baldachin. Acesta le era pe vremuri accesibil doar oamenilor foarte bogați, de aceea este considerat un simbol al rafinamentului, având un aspect romantic, ca rupt din poveștile eterne de iubire. Alege un design clasic, simplu, cu cadru din lemn, și adaugă draperii mătăsoase sau perdele din voal alb pentru a crea o atmosferă paradisiacă.

O oglindă cu ramă veche în stil baroc florentin reînvie romantismul și creează o simetrie ideală cu tăblia de pat în stil vintage. Oglinzile sunt un must-have, pentru că reflectă lumina, accentuând prețiozitatea decorului, în timp ce măresc vizual spațiul.

Catifeaua, în special cea roșie, este o emblemă încă actuală a pasiunii și a iubirii. Poți alege o tăblie de pat îmbrăcată în catifea roșie, un fotoliu de catifea sau scaune decorate cu acest material prețios și atractiv. Un alt avantaj al catifelei constă în faptul că aceasta reflectă lumina în moduri subtile și sexy.

Un spatiu îmbrăcat în texturi care stimulează simțurile este deosebit de romantic și pasional. Pentru un efect total, combină catifeaua cu alte materiale luxuriante, așa cum sunt mătasea sau blana artificială. Poți folosi aștenuturi din satin sau un alt material prețios, ce creează un efect metalizat, iar jos poți pune un covoraș alb sau bej din blană artificială.

Florile, în ghivece, buchete sau aranjamente, ca şi orice detaliu floral, fie că este pe pereți, în rama oglinzilor sau butonii fotoliilor, adaugă un plus de delicatețe și romantism. Dar nu uita că florile naturale aduc la viață instant o încăpere, în timp ce răsfață simțurile. Plasează buchete de flori în colțurile-cheie ale camerelor — ideal ar fi să folosești trandafiri.

Lumânările sunt romantice și sofisticate, iar lumina lor creează în dormitor o atmosferă misterioasă și senzuală. Alege unele parfumate, pentru un efect și mai intens.

Alina Duculescu: “Motivele florale, mobilierul în stil decorativ şi o estetică delicată şi discretă pot aduce romantismul unui interior”

Florile şi motivele florale sunt adesea asociate cu ideea de romantic. Probabil legătura se creează cu semnificaţia din spatele lor care trimite deopotrivă la arome, parfum, precum şi la estetica delicată.

O tapiţerie cu motive florale pentru un fotoliu solid ar putea fi o opţiune potrivită, menţinând astfel cantitatea la minimul necesar, dar, la fel de bine, un accent luxuriant pe perete încărcat cu o multitudine de elemente vegetale şi florale s-ar putea la fel de bine a fi o idee bună.

Pentru a crea un interior romantic ar trebui să ai în vedere o paletă cromatică relativ discretă. O decizie în acest sens ar putea fi cu privire la pereţi şi la principalele detalii arhitecturale, toate acestea ar putea fi redate în nuanţe deschise care, ulterior pot să fie coordonate cu elemente care urmează aceeaşi tendinţă sau puse în contrast cu unele care să impună o o notă ceva mai puternică.

Mobilier în stil decorativ

Obiectele de mobilier în stil baroc sau roccocco vor fi fără îndoială potrivite într-un context care se vrea romantic.

Încărcătura culturală a unor astfel de obiecte se poate reflecta uşor asupra mediului. Deşi originalele unor astfel de obiecte pot fi foarte costisitoare, există replici contemporane.

Iluminat

Iluminatul poate face o mare diferenţă. În primul rând lumina ea însăşi, poate imagina un interior romantic ca fiind foarte luminos sau, doar având marcate prin accente de lumină câteva detalii bine alese (colecţia de fotografii a familiei, un tablou, o oglindă etc.). Ferestrele mari şi culorile deschise ajută, fără îndoială la a crea o lumină abundentă pe timpul zilei, dar pentru a obţine acelaşi rezultat noaptea orientarea ar trebui să fie spre alegerea celor mai potrivite corpuri de iluminat, cum sunt cum sunt candelabrele somptuoase.

Oglinzi

Oglinzile pot veni şi ele în completarea unui interior romantic. Indiferent de formă sau dimensiune, ele reuşesc cumva să creeze acest tip de atmosferă.

Foto: shutterstock

O oglindă solidă, aşezată pe podea va fi un puternic punct de interes în orice cameră şi cu cât e mai mare şi mai luxos decorată rama care o completează, cu atât mai bine.