Obiectele decorative pot transforma casa într-un adevărat cămin

Alături de termenul cozy, obiectele şi accesoriile decorative sunt din nou la modă. Este propus un stil de viaţă care caută căldură estetică şi socială, o versiune mai moale şi mai socială a cocooning-ului, concentrat pe lucruri mici care sunt cu adevărat importante, un model puţin în antiteză cu stilul de viaţă urban.

Nu se mai poartă obiectele decorative?

Mic, natural, nepretenţios, uneori neobişnuit, coexistenţa între stilul modern şi cel traditional, aceste sunt ingredientele propuse. Sunt căutate obiecte şi în special mobilier din materiale naturale, cu autenticitate şi având în spate o poveste. În continuare pernele şi pernuţele de orice fel şi în orice culori şi modele, din materiale plăcute la atingere precum şi lumânările sau sfeşnicele sunt nelipsite din ambientul unui living.

Covoarele revin în modă, în topul preferinţelor situându-se cele de inspiraţie tradiţională, lucrate manual. Toate aceste obiecte reflectă personalitatea proprietarilor, adaugă un caracter cald eleganţei reci care caracterizează interioarele moderne şi fac ca o casă să se tranforme într-un adevărat cămin.

Amenajarea locuinţei în tendinţe

Tendinţa către  decorare a atras rapid după sine apariţia de piese de mobilier care oferă un loc perfect pentru decoraţiile potrivite. Nu mai sunt expuse piese de mobilier singulare cu un look curat. Acestea sunt acum însoţite şi decorate de diverse accesorii: un bol sau o lumânare însoţesc o măsuţă de cafea în timp ce cărţi elegant copertate umplu rafturile bibliotecilor alături de o vază cu flori.

Ideile prezentate se regăsesc şi în magazine iar în prezent se constată că locul celor specializate (de exemplu, cele de mobilier sau cele de obiecte din sticlă şi ceramică) a fost luat de concept store-uri sau  magazine în care se regăsesc numeroase segmente de articole: de la mobilier la porţelan, de la servicii de masă la flori şi până la accesorii lifestyle sau de cafea.

Una dintre provocările momentului: cum să ne amenajăm locuinţa cu eleganţă clasic modernă

Tendinţele sezoanelor viitoare se îndreaptă către un design caracterizat prin autenticitate, claritate, modele şi texturi inovatoare şi surprinzătoare. De asemenea, utilizarea sustenabilă a materialelor se bucură de un interes din ce în ce mai mare.

Natura este sursa de inspiraţie principală pentru materialele textile şi structurile filigranate. Procedeele inovatoare contribuie la obţinerea unor suprafeţe rafinate şi confortabile, care invită la atingere, creează plăceri senzuale şi transmit emoţii.

Texturile şi structurile elaborate translatează fenomenele naturale şi se materializează în diferite formule de design spectaculos, care taie pur şi simplu răsuflarea.

Obiectele hand-made au o calitate artistică autentică. Valoarea este ataşată designului, iar prelucrarea îngrijită a materialelor originale păstrează intacte tradiţiile. Şarmul special al iregularităţilor şi imperfecţiunilor, paleta de culori ce variază de la nuanţe de lemn la tonuri specifice fructelor de pădure, materialele folosite, precum argila, smalţul, fonta şi ţesăturile, caracterizează această tendinţă care preia rolul principal în casele noastre.
În design, elemente diferite sunt îmbinate într-un tot unitar în stil patchwork, care balansează între geometric şi figurativ, excentic şi naiv, vintage şi home-made iar tonurile vesele prevalează,

Un design de interior plin de caracter şi claritate defineşte eleganţa clasic-modernă. Materialele compacte, varietatea de esenţe de lemn în culori închise, pielea, marmura, metalele în combinaţii frapante îmbogăţesc suprafeţele cu încrustaţii, motive de diamant şi modele geometrice.

2017_Ambiente

Foto: Messe Frankfurt (de la târgul Ambiente)