De la blocurile zgârie-nori din New York, la casele din lemn – de vorbă cu dr. arh. Annemarie Constantinescu

Am fost fascinaţi, într-o formă sau alta, de stilul de viaţă american, de casele văzute în filme sau chiar la faţa locului. Desigur că acestea sunt extrem de diferite, în special clădirile din mediul urban faţă de celelalte.

Ce fel de case sunt în Statele Unite?

Dacă ar fi să trecem în revistă tipurile cele mai reprezentative, în oraşe sunt blocuri zgârie nori şi case tip vilă, deseori în stil colonial, precum şi numeroase case din lemn, acestea putând fi case stil country, cabane sau case tip fermă/ranch.

Despre vilele în stil colonial, multe de tip mediteranean care se găsesc în special în California, am vorbit de mai mute ori. Prezentăm viziunea unui specialist, care a trăit mai mulţi ani în Statele Unite, dr. arh. Annemarie Constantinescu – Strihan, referitor la stilul de viaţă american, văzut prin prisma caselor de aici. În primul rând blocurilor turn din New York, aici fiind cel mai mare număr de blocuri de acest fel din lume.

Zgârie-norii din New York

Majoritatea acestora sunt construite în perioada interbelică, ceea ce le conferă un anumit stil. De aceea, Annemarie declară că priveşte acest oraş ca unul istoric.

Clădirea Primăriei oraşului New York

Stilul arhitectural al acestor blocuri este Art Deco, acestea fiind însoţite de decoraţii specific, spre deosebire de blocurile turn moderne din sticlă şi metal.

Casele din lemn americane

La rândul lor casele americane, fie cele stil country, cabane sau ranchuri sunt din lemn, ceea ce le confer mai multe avantaje.

În afară de aspectul estetic, acesta este un bun izolator termic, ceea ce conferă caselor un climat interior plăcut, căldură iarna, şi racoare pe timpul verii. Un alt avantaj al acestor case din lemn este că pot fi construite mai rapid şi mai eficient, iar recompartimentările ulterioare pot fi făcute fără mari bătăi de cap.

În plus, în mai multe state din SUA, există impozite mai mici pentru cei care preferă să construiască imobile din lemn, decât din beton sau cărămidă. Ca şi dezavantaje, dacă se merge pe o structură de lemn, acesta poate fi costisitor, mai ales că în ultimul timp preţul la materialele de construcţie, în special la cele naturale, cum este lemnul, a crescut substanţial.

This is a single family home that is new construction cottage style house with hardy board and a partial metal roof. It is grey with a teal door and there is great curb appeal. The house has a double front entrance and it is on a large lot.

Totodată, lemnul va necesita şi anumite tratamente pentru a-l menţine în bune condiţii. Practic, o casă din lemn va trebui să aibă o reparaţie capitală după 20 de ani. Cum foarte multe case de acest fel sunt vechi este interesant cum arată acestea acum. Annemarie Constantinescu ne spune.

Foto: unsplash.com

Operator video: Eugen Simion

1 thought on “De la blocurile zgârie-nori din New York, la casele din lemn – de vorbă cu dr. arh. Annemarie Constantinescu

Comments are closed.