Am fost fascinaţi, într-o formă sau alta, de stilul de viaţă american, de casele văzute în filme sau chiar la faţa locului. Desigur că acestea sunt extrem de diferite, în special clădirile din mediul urban faţă de celelalte.
Ce fel de case sunt în Statele Unite?
Dacă ar fi să trecem în revistă tipurile cele mai reprezentative, în oraşe sunt blocuri zgârie nori şi case tip vilă, deseori în stil colonial, precum şi numeroase case din lemn, acestea putând fi case stil country, cabane sau case tip fermă/ranch.
Despre vilele în stil colonial, multe de tip mediteranean care se găsesc în special în California, am vorbit de mai mute ori. Prezentăm viziunea unui specialist, care a trăit mai mulţi ani în Statele Unite, dr. arh. Annemarie Constantinescu – Strihan, referitor la stilul de viaţă american, văzut prin prisma caselor de aici. În primul rând blocurilor turn din New York, aici fiind cel mai mare număr de blocuri de acest fel din lume.
Zgârie-norii din New York
Majoritatea acestora sunt construite în perioada interbelică, ceea ce le conferă un anumit stil. De aceea, Annemarie declară că priveşte acest oraş ca unul istoric.
Stilul arhitectural al acestor blocuri este Art Deco, acestea fiind însoţite de decoraţii specific, spre deosebire de blocurile turn moderne din sticlă şi metal.
Casele din lemn americane
La rândul lor casele americane, fie cele stil country, cabane sau ranchuri sunt din lemn, ceea ce le confer mai multe avantaje.
În afară de aspectul estetic, acesta este un bun izolator termic, ceea ce conferă caselor un climat interior plăcut, căldură iarna, şi racoare pe timpul verii. Un alt avantaj al acestor case din lemn este că pot fi construite mai rapid şi mai eficient, iar recompartimentările ulterioare pot fi făcute fără mari bătăi de cap.
În plus, în mai multe state din SUA, există impozite mai mici pentru cei care preferă să construiască imobile din lemn, decât din beton sau cărămidă. Ca şi dezavantaje, dacă se merge pe o structură de lemn, acesta poate fi costisitor, mai ales că în ultimul timp preţul la materialele de construcţie, în special la cele naturale, cum este lemnul, a crescut substanţial.
Totodată, lemnul va necesita şi anumite tratamente pentru a-l menţine în bune condiţii. Practic, o casă din lemn va trebui să aibă o reparaţie capitală după 20 de ani. Cum foarte multe case de acest fel sunt vechi este interesant cum arată acestea acum. Annemarie Constantinescu ne spune.
Foto: unsplash.com
Operator video: Eugen Simion
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano
-
1 din 10 tineri vor suferi de pierderi de auz grave până în 2050
1 thought on “De la blocurile zgârie-nori din New York, la casele din lemn – de vorbă cu dr. arh. Annemarie Constantinescu”
Comments are closed.