Zgomotul influenţează starea generală de confort: cum realizăm protecţia fonică a locuinţei

Efectele expunerii la zgomot este o problemă de sănătate publică din ce în ce mai acută, iar protecţia fonică reprezintă astăzi o componentă indispensabilă a proiectării moderne în construcţii şi a locuirii. De aceea este bine de ştiut care sunt căile, materialele şi soluţiile cu care se poate realiza o protecţie fonică eficientă a casei.

Izolarea fonică la tavan

Este bine cunoscut faptul că zgomotul influenţează starea generală de confort, diminuează capacitatea de concentrare, reprezentând  o ameninţare gravă a sănătăţii. Se estimează că jumatate din populaţia europeană trăieşte într-un mediu cu zgomot, iar mai mult de o treime din populaţia acestei regiuni este deranjată de nivelurile ridicate de sunet din timpul activităţilor şi al somnului.

De aceea, legislaţia actuală şi normele din construcţii impun standarde de protecţie fonică înalte care obligă la filtrarea zgomotelor şi vibraţiilor generate în interiorul unei clădiri, precum şi a celor care provin din exterior. Pe de altă parte, în funcţie de necesităţile şi stilul de viaţă al familiei, este bine ca la proiectarea, construcţia sau renovarea casei să se apeleze la serviciile unui specialist pentru a se găsi cele mai bune soluţii de protecţie fonică.

Izolare acustică la exterior şi la interior

Se ştie că într-o casă, sistemele de instalaţii (apă, încălzire, ventilare) sunt generatoare de zgomote, de aceea fiind necesară izolarea acestora.  Pentru a diminua zgomotul produs de apa menajeră este recomandată folosirea sitelor în capul ţevilor de curgere a apei. Deasemenea pentru a reduce propagarea sunetului dintr-o încăpere în alta, specialiştii recomandă găurirea precisă a locurilor pentru prizele electrice iar acestea să nu fie aşezate spate-în-spate de o parte şi cealaltă a peretelui.

Zgomotele şi sunetele pot proveni atât din exterior (în special din circulaţia maşinilor) dar se pot produce şi la interior, soluţiile fiind diferite.

Pentru protecţia fonică de la exteriorul casei, atenţia trebuie îndreptată spre elementele care vin în contact cu exteriorul, şi anume: ferestre, uşi, acoperiş şi în special pereţii de faţadă, ale căror suprafeţe mari sunt cele mai expuse sunetelor.

BINE DE ŞTIUT

Este deosebit de important ca protecţia fonică a casei să fie luată în calcul încă din faza de proiectare a casei şi aplicate soluţiile cele mai potrivite în funcţie de mai multe criterii.

Între acestea: amplasarea casei, sursele de zgomot şi distanţa faţă de acestea, spectrul de frecvenţe ale emisiei acustice  (materialele de construcţie se comportă diferit în funcţie de frecvenţa sunetului incident), tipul zgomotului (aerian sau de impact), structura construcţiei, materialele din care este realizată construcţia, tipul şi poziţionarea instalaţiilor (apă, canal, gaze, ventilaţii, etc) ce deservesc sau traversează spaţiul analizat.

Soluţii de imbunătăţire a performanţelor acustice

La construirea unei case, trebuie ţinut cont încă de la început de toate detaliile care pot să afecteze nivelul de zgomot. Alegerea corectă a materialelor va rezolva atât problemele legate de izolaţia fonică, cât şi pe cele de izolaţie termică.

ATENŢIE! Specialiştii afirmă că tratarea protecţiei fonice după construcţia casei va fi de circa două ori mai scumpă decât luarea ei în consideraţie încă din faza de elaborare a proiectului.

În ceea ce priveşte materialul de construcţie, indicele Rw este caracteristica cea mai importantă care trebuie luată în calcul şi reprezintă gradul de izolare fonică la zgomotul aerian. Este de remarcat faptul că indicele de izolare fonică depinde, în afara caracteristicilor fizice ale materialului (masa pe unitatea de suprafaţă), şi de frecvenţa sunetului incident. Producătorii de materiale de construcţie şi/sau izolaţii fonice, precizează în mod normal valorile acestui parametru în funcţie de banda de frecvenţă.  În cazul în care aceste date nu sunt disponibile, indicele de izolaţie fonică al unui material poate fi determinat cu o precizie suficientă, în funcţie de caracteristicile fizice ale acestuia (densitate, modul de elasticitate, etc.) cu ajutorul diferitelor modele matematice de calcul standardizate. După cum se vede aceasta este o treabă destul de complexă care trebuie lăsată în seama specialiştilor proiectanţi. Oricum, este de notat că atât polistirenul cât şi spumele poliuretanice rigide fiind uşoare si rigide, intră foarte repede în rezonanţă şi nu fac parte dintre cele mai recomandate soluţii pentru o izolare fonică eficientă.

La renovări (dar este valabil şi la construcţia iniţială) trebuie avut în vedere faptul că, în mod similar cu punţile termice în cazul izolării termice, sunetul va urma întotdeauna calea de propagare cea mai rapidă. Fisurile lăsate în urma lucrărilor, găurile rezultate în urma cablării casei, aerisirile, străpungerile, prezenţa neetanşeităţilor constituie astfel de căi, iar prezenţa lor trebuie evitată.

În ceea ce priveşte ferestrele, cele dublu sau triplu izolate, precum şi grosimea geamului vor ajuta la reducerea propagarii sunetului prin materialele constructive ale casei.

RECOMANDARE

La uşi, izolarea fonică se realizează cu folosirea de garnituri şi de cheder din cauciuc montat pe toc. În majoritatea cazurilor, însă, chederul nu poate fi adăugat unei uşi existente, având în vedere apropierea uşii de toc. În cazul în care  totuşi se doreşte acest lucru, atunci se impune înlocuirea uşii şi tocului. Există şi uşi speciale, cu amortizare fonică prin folosirea de lemn masiv şi vată de sticlă sau minerală.

Tipsuri pentru interior

În funcţie de nevoile specifice, la interior deseori este nevoie de o izolare fonică superioară, fie că este vorba de spaţiul de birou, de camera copilului sau pur şi simplu de dormitorul din apropierea băii sau a bucătăriei. Importantă este din acest punct de vedere şi amplasarea încăperilor . În cazul apartamentelor din blocuri ne confruntăm de multe ori cu prezenţa vecinilor zgomotoşi. În cele mai multe cazuri soluţia este izolarea pereţilor interni, a tavanului şi pardoselii iar pentru o acustică bună în interiorul încăperii, este nevoie ca materialele folosite să aibă calităţi de absorbanţi fonici. Există în prezent soluţii speciale cu eficienţă sporită în special în cazul compartimentărilor moderne cu pereţi din gips-carton.

De exemplu, datorită densităţii cu 50% mai mare decât a plăcilor de gips-carton standard, noile plăci propuse de Saint-Gobain Rigips aduc o performanţă de izolare acustică a pereţilor de până la 56 dB (pentru un perete dublu placat cu plăci din gips-carton şi Rigips RB 12,5). Astfel, înlocuind cu noile plăci  pe cele  de la exteriorul unui perete dublu placat cu plăci din gips carton standard, izolarea acustică creşte cu 3dB.

Panouri fonoabsorbante

Aceste panouri fonoabsorbante acustice şi materiale fonoabsorbante sunt folosite pentru a elimina reflexiile de sunet pentru a îmbunătăți inteligibilitatea şi reduce undele staţionare.

Materiale tipice sunt spumă poliuretanică cu celule deschise, melamină celulara, din fibră de sticlă, țesături pufoase și alte materiale poroase.

Materialele de bază cu care se realizează aceste panouri sunt: mdf perforat sau canelat finisat cu furnir natural, poliuretan flexibil pe suport mdf tapițat cu catifea în forme geometrice 3D și fetru embosat în piese 3D, spumă poliesterică decorată cu furniruri naturale din plută, paie, lână, vopsea, lac.

Panourile și piesele decorative sunt recomandate pentru amenajarea de pereți, fronturi de mobilier, tavane, pereți despărțitori, îmbinând efectul decorativ cu calitățile acustice și fonoabsorbante.

Fonoabsorbante 100% organice

Aceste panouri fonoabsorbante au un suport de lemn rezistent la flacără ceea ce le face perfecte pentru zonele cu cerinţe restrictive privind rezistenţa la foc.

Eficienţa acustică se bazează pe perforaţiile din materialul de suport care face ca suprafaţa vizibilă să fie plană şi uşor de instalat în orice zonă. Ofera un echilibru perfect între design şi acustică.

Foto: pinterest