La Constanţa, din ce în ce mai multe case vechi renovate

Vreme destul de bună în weekend, multă lume a preferat muntele, unde mai este un strop de zăpadă. Noi am preferat litoralul.

Iniţial doream să degustăm un storceag la Golful Pescarilor, la Matei, apoi am decis totuşi pentru puţină mişcare Constanţa. Nu ne-a părut rău. Oraşul este activ, nu ştiu cum este în timpul săptămânii, dar în weekend  este foarte animat. Turişti sau localnici umplu terasele, cafenelele şi restaurantele, centrul arată bine, are deja aer estival.

Se poate mânca bine, preţurile par rezonabile faţă de timpurile actuale. Aproape de mare, deşi restaurantele şi braseriile sunt unul lângă altul, este greu de găsit o masă liberă. Câţiva curajoşi vor să profite de soare şi se găsesc pe plaja care arată foarte bine.

Oraşul are multe de oferit, pot fi făcute splendide plimbări în centru sau pe faleză. Deşi Cazinoul este încă în renovare, multe clădiri din centru sunt renovate şi arată foarte bine. Din ce în ce mai multe, pare un progres chiar faţă de anul trecut. Din păcate, ca în Bucureşti, se întâlnesc şi aici clădiri şi case părăsite.

 Ca în multe oraşe din ţară, în special în Capitală, şi în Constanţa stilul eclectic se întâlneşte la mai toate casele vechi. Un amestec de stiluri, de la neoclasic, la Art Deco şi multă influenţă otomană.

În centru, în jurul Pieţei Ovidiu, se întâlnesc numeroase case vechi cu sacnasiu. Totuşi, făcând o comparaţie, se întâlnesc mult mai puţine elemente neoromâneşti, faţă de Bucureşti, de exemplu.

Abundenţa elementelor neoclasice nu trebuie să surprindă. Totuşi, este vorba despre Tomis, cel mai vechi oraş din ţară, un oraş întemeiat în timpul Greciei antice, iar vestigiile rămase adus un plus de interes pentru turişti, mai ales că sunt la vedere.

Întâlnim şi o clădire Belle Epoque, frumos şi recent renovată, care întăreşte stilul eclectic.

Mamaia, o deziluzie

Profităm că suntem aproape şi dăm o fugă la Mamaia. Ştim că există promisiunea ca la 1 mai plajele să fie pregătite şi funcţionale. Dacă la Constanţa atmosfera este bună, Mamaia este pustie, te întâmpină cu un aer desuet, obosit. Aceleaşi hoteluri care acum 60 de ani erau foarte moderne, acum sunt în cel mai bun caz revopsite. Este însă multă linişte. Plaja care părea că s-a îngustat din cauza noilor construcţii care au invadat-o acum este deosebit de lată.

Fără amenajările estivale, cu şezlonguri, are un aer trist: digul cu ponton de la Cazino este în ruine, instalaţiile cu jocuri sunt vechi şi ruginite, construcţii gen magazii se întind chiar pe plaja din centrul staţiunii.

Este de-a dreptul inexplicabil cum preţurile (hoteluri, restaurante) sunt la niveluri atât de înalte. Doar marea rămâne la fel de frumoasă.

Foto: Mihaela Georgescu