Pentru cât mai multe recomandări şi sfaturi practice Feng Shui pentru fiecare funcţiune a casei, ne-am adresat Nataliei Beleva.
Designerul utilizează din plin aceste idei şi nu de puţin timp în proiectele de design interior pe care le realizează.
Amenajările şi decorurile Feng Shui obţinute trebuie să placă celor care locuiesc în spaţiul respectiv, să îi energizeze. O deosebită atenţie trebuie acordată ordinei, atât în încăperi cât şi în interioarele dulapurilor, sertarelor etc., în cazul contrar, dezordinea afectând calitatea vieţii deoarece emană o energie negativă
Ideal este ca livingul să fie cât mai aproape de uşa principală
Lumina puternică generează întotdeauna energie yang iar energia solară este revigorantă. Nu întunecaţi, deci, niciodată livingul prin folosirea jaluzelelor sau a draperiilor prea groase.
Ca şi reguli generale de amenajare, se recomandă folosirea a cât mai multe materiale naturale şi cât mai puţin mobilier (deobicei amenajările de tip Feng Shui sunt mai degrabă în stilul minimalist). Formele rotunde sunt cele mai indicate (dacă se pot integra în spaţiul respectiv, fără nici o forţare, altfel pierzându-se echilibrul şi armonia, regulile de bază ale Feng Shui-ului).
Se recomandă din plin folosirea ca decoraţiuni a amintirilor şi cadourilor, acestea generând energii pozitive, precum şi a simbolurilor. Acestea pot fi atât cele specifice Feng Shui, cât şi cele apropiate de cultura noastră (icoane, vaze, ceramică etc.). Animalele aduc întotdeauna linişte, pace şi echilibru în locuinţe
Alegeţi canapele mari, optaţi pentru o măsuţă în mijloc, canapele şi fotolii în jurul ei. Mobila trebuie aranjată astfel încât accesul prin cameră să se facă uşor, fără obstacole. Nu este bine să fie înghesuită prea multă mobilă. Un spaţiu aerisit va aduce abundenţă.
Canapeaua şi fotoliile trebuie poziţionate în aşa fel încât, atunci când stăm pe ele, să nu vedem direct uşa în faţa noastră. De asemenea, nu este bine să stăm cu spatele la o fereastră sau direct lângă uşa principală, ci, mai degrabă, să avem în spate un perete.
Tablouri cu nemuritori sau cocori, pe podea, o corabie cu pânze, lujeri de bambus, un cal de paradă, evantaie, cristale, urne şi vaze, portrete de familie ilustrând ocazii fericite etc. sunt favorabile în camera de zi.
Nu este bine să lăsăm în sufragerie materiale pentru curaţenie. Ele simbolizează înlăturarea venitului, a sănătăţii şi prosperităţii..
Oglindă pentru oglindirea fructelor
Foarte indicat este să amplasăm oglinda în sufragerie sau locul unde se ia masa în famile, pentru că astfel se dublează simbolic mâncarea de pe masă, aceasta simbolizând indirect şi dublarea veniturilor familiei. Trebuie să te asiguri că oglinda este suficient de mare pentru ca în ea să se reflecte atât mâncarea de pe masa, cât şi membrii familiei, pentru a sugera, astfel, bogaţia şi prosperitatea continuă, norocul şi armonia familială.
Deasemenea, este foarte important ca oglinzile să fie în permanență curate, astfel încât energia să circule liber, în flux continuu. O oglindă mare se poate pune deasupra unui semineu. Se spune ca este benefică, atâta timp cât nu reflectă uşa.
Simetria în dormitor poate îmbunătăţi viaţa de cuplu
Folosiţi, deci, două noptiere şi veioze, care să încadreze patul, sugerând ideea de pereche. Nu este indicat folosirea oglinzilor în care se reflectă patul. În anumite cazuri, când există grinzi deasupra patului, se recomandă mascarea lor, de exemplu, cu baldachin.
Patul ar trebui așezat în locul cel mai îndepărtat al camerei, pe cât posibil in diagonală cu ușa şi nu în mijloc. Important este ca tăblia să fie susţinută de un perete şi nu este indicat să punem în spatele ei oglindă.
Pentru o atmosferă armonioasă şi liniştită se recomandă folosirea tonurilor pământii calde, evitându-se cele ţipătoare. Poziţia patului trebuie să fie în aşa fel încât să puteţi avea asupra vederii uşa pentru a vă simţi în siguranţă. Dar în nici un caz cu picioarele îndreptate spre uşă.
Pentru cap, este bine să fie îndreptat spre sudul geografic când dormiţi. Este bine ca tăblia patului să fie înaltă şi masivă, de preferat din lemn.
Bucătărie luminoasă
În filosofia Feng Shui, bucătăria este un punct de important al locuinţei pentru că reuneşte energiile care ne hrănesc fizic, financiar şi emoţional. O bucătărie Feng Shui este luminoasă, evocând căldura Soarelui şi pe cea a vetrei.
Bucătăriile întunecate, care nu primesc multă lumină de afară, pot fi schimbate prin vopsirea pereţilor în nuanţe calde de alb sau galben pal, lumini artificiale şi accesorii vesele în culori aprinse, din loc în loc. Coloritul poate fi completat de accente violet, aceasta fiind culoarea prosperităţii.
Sunt de preferat formele regulate, cu colturi rotunjite, deoarece cele neregulate favorizeaza crearea unor puncte moarte, care obstructioneaza parcursul energiei chi. La fel, si un mobilier mult prea incarcat poate reprezenta un obstacol in calea circulatiei libere a energiilor pozitive.
De asemenea, e indicat sa scapati de toate obiectele de bucatarie pe care nu le folositi. Reduceti “instrumentarul” gastronomic la obiectele pe care le indragiti si adaugati numai accesorii pe care va face placere sa le priviti si folositi
Aragazul este generator de bogăţie, un simbol al prosperităţii financiare, aşadar asiguraţi-vă că funcţioneaza aşa cum trebuie. Problemele aragazului pot fi simptome ale problemelor dumneavoastră financiare sau ale inabilităţii de a vă susţine financiar familia. Plasarea corecta a acestui element duce la noroc, prosperitate şi armonie în familie. Acesta trebuie poziţionat astfel încât persoana care găteşte să poată avea o privire de ansamblu asupra bucătăriei şi, mai ales, să poată vedea uşa, fără a se întoarce în timpul gătitului.
Curăţenie, ordine şi culori pastelate în baie
Una dintre regulile esentiale ale ştiinţei Feng Shui subliniază importanţa ordinii şi curăţeniei din baie. Prin aplicarea corectă a regulilor Feng Shui în amenajarea băii, te vei bucura de armonie în familie, bucurie şi prosperitate, datorită energiei binefacătoare a apei.
Decoraţi baia în culori pastelate, calde sau reci, precum: bej, crem, somon, diferite nuanţe de gri şi bleu sau alb pur.
Luaţi în considerare faptul că finisajele din materiale naturale, cum sunt piatra, marmura, şi lemnul vor îmbunătăţi energia în interiorul băii. Dacă păstraţi curăţenie perfectă în baie vă veţi bucura de energia binefacătoare a apei.
Grădina şi amenajările de exterior
Una este să avem o locuinţă şi o grădină, să fim înconjuraţi de arbuşti, verdeaţă, locuinţe frumoase, cu forme rotunde, şi alta este să fim înconjuraţi de terenuri lăsate în paragină. Apa se va regăsi întotdeauna în faţa casei, nu în spatele său iar uşa de la intrare va fi bine luminată tot timpul. Energia tinde să se colecteze în spaţiile deschise şi permisive, spaţiul din faţă uşii de intrare trebuie să fie fără înghesuială şi luminos, fără prea mulţi copaci pentru a se colecta energie benefică.
Mediul din jurul locuinţei are un rol deosebit de important în influenţarea psihicului nostru. Fiecare formă naturală sau artificială generează anumite frecvente de energie care influenţează anumite segmente ale vieţii, precum cariera, dragostea sau relaţiile de prietenie.
Atunci când avem amenajat frumos grădina sau scoatem capul pe geam si vedem un peisaj frumos de munte, ne încărcăm de energii pozitive. Chiar simpla prezenţă a unui copac plantat în faţa uşii de la intrare, reprezintă o formaţiune care genereaza energie negativă şi aceasta va afecta locatarii din acea locuinţă pe termen lung.
Foto: proiecte amenajare Natalia Beleva, Shutterstock