Festivalul Primăvara giurgiuveană: Expoziţia Chipurile Dunării

Pandemia, cu toate restricțiile sale, nu a putut opri activitatea expozițională. Anii 2020 și 2021 au fost anii în care s-au organizat cele mai multe expoziții la nivel national. Ca noutate au fost şi bienale în diverse oraşe, mai mari sau mai mici (Satu Mare, Iași, Galați, Brașov, Tulcea, Brăila și Bârlad). Unele dintre acestea și au dechis porțile doar pentru artiștii profesioniști (absolvenți ai universităților de artă), altele au fost mai generoase și au primit pe toată lumea, singura condiție fiind calitatea lucrărilor.

Bienala albastră  de la Brașov şi Bienala de gravură contemporană de la Iași au pus accentual pe caracterul international și naţional al manifestării. Celelalte evenimente au fost manifestări sunt organizate sub semnul unei personalități artistice originare din orașul respectiv: Nicolae Tonitza – Bârlad, Alexandru Ciucurencu la Tulcea, Camil Ressu – Galați.. La Satu – Mare organizatorii au optat pentru o legătură cu realitatea contemporană – ALB/NEGRU  ”Jurnal de virus”

Aspecte de la Expoziţia Chipurile Dunării

Dunărea, element major în mentalul românesc

Curatorul Galeriei ARTCITY și redactorul șef al revistei de cultură Clubul Artelor Giurgiu XXI s-au gândit că și Giurgiu ar putea găzdui o expoziție amplă care ar putea avea loc în fiecare an în cadrul festivalului “Primăvara giurgiuveană”. Ideea lor a fost îmbrățișată cu entuziasm de autoritățile locale și astfel s-a născut Anuala de arte vizuale –Tulcea, care spre deosebire de alte manifestări de acest fel a fost pusă sub semnul Dunării și a primit numele de Chipurile Dunării.

Adam Branea, lucrare expusă la Expoziţia Chipurile Dunării
Alin Caracaş
Joseph Wechsler
Kunka Bakalova – Bulgaria

Lucrări expuse la Expoziţia Chipurile Dunării

Dunărea reprezintă din totdeauna un element major, chiar ordonator în mentalul românesc. Mit, graniță între noi și lume, legătură cu Europa, miraj al călătoriei și devenirii, poezie și imagine, realitate și vis.

Expoziţia Chipurile Dunării

Nu veți vedea în această expoziție doar marine sau imagini cu apele Dunării. Dunărea înseamnă și habitatul din jurul ei, înseamnă păsări și flori, râurile care o fac atât de maestoasă la Giurgiu și mai ales înseamnă oamenii care trăiesc pe malurile sale.

Valentina Ionescu

Varietatea tehnicilor folosite este remarcabilă. Unii artiști au ales pictura abstractă, alții au preferat figurativul, unii au ales acuarela, altii pictura clasică în ulei sau sculptura sau fotografia.

Centrul Cultural Ion Vinea din Giurgiu

Cele peste 100 de lucrări au fost expuse în trei locații, clădiri emblematice pentru Giurgiu: Ateneul Bălănescu, Centrul Cultral Ion Vinea și Teatrul Dramatic Tudor Vianu. Expoziția este deschisă din 2 mai până pe 30 mai.

Ateneul Bălănescu
Teatrul Tudor Vianu

Pe tot parcursul Primăverii giurgiuvene expozițiile vor fi deschise pentru public. În cadrul oferit de acestea vor avea loc lansări de carte – Antologia anotimpurilor – Clubul Artelor Giurgiu XXI, Danube and its friend, the OLT river – the water near us – editată în cadrul proiectului european Danubius Network.