Pe srăzile Bucureştiului: frumoasele case de pe Polonă

O stradă frumoasă, destul de lată ca să te simţi mai liber, destul de liniştită dar şi destul de circulată. Copaci bătrâni împodobesc strada dar, fără doar şi poate, frumoasele case, multe vile interbelice, atrag atenţia în mod deosebit.

Nu numai că prezintă o arhitectură elegantă dar sunt şi bogat decorate. Desigur, fiecare casă are povestea ei şi, din fericire, toate casele de pe acestă stradă sunt bine întreţinute, multe renovate recent şi păstrând elementele şi arhitectura originale. Nu se întâlneşte nici o casă părăsită sau în stare precară cum se întâmplă în cazul unor străzi sau cartiere vechi.

 Ca peste tot în Bucureşti, ca stil casele sunt extrem de diverse, amestecul de stiluri regăsindu-se de multe ori şi la nivelul fiecărei clădiri.  Se pot identifica însă case în stil recunoscut, cum sunt cele neoromâneşti.

Deşi mai puţine, regăsim şi vile în stil pur, cum este o casă în stil maur precum şi  moderniste, cum sunt elemente art deco sau vila în acest stil realizată de Jean Monda.

Paratrăsnetul şi catargul de steag, coronamentul şi aticele decorative benzile striate şi canelurile, profilele, ziguratul şi motivul în trepte sunt elementele care încadrează construcţia în stilul Art Deco. De altfel această vilă a fost identificată şi inclusă în patrimoniul Art Deco bucureştean în proiectul B:MAD. Altă vilă celebră pe această stradă este vila Geblescu în stil Art Nouveau, proiectată de arhitectul Petre Antonescu.

Desigur, atmosfera este destul de asemănătoare cu cea din cartierul de vile care astăzi poartă numele de Capitale. Sunt însă şi deosebiri. Vilele de pe strada Polonă au un regim de înălţime mai mare, multe dintre acestea fiind cu două etaje.

Alt aspect este legat de existenţa unor blocuri moderne apărute mai recent. Strada Polonă este una dintre puţinele în care aceste blocuri,construite între vile vechi nu deranjează prin modernismul lor şi nici prin diferenţa de înălţime. Din contra, datorită faptului că sunt foarte elegante, cu arhitectură plăcută, cu balcoane şi terase mari, cu decoraţii, cărămidă aparentă şi vegetaţie, cu intrări luxoase, deschideri vitrate mari, acestea se integrează perfect în atmosfera străzii şi a cartierului.

Este plăcută o plimbare pe strada Polonă iar dacă eşti doar în trecere te simţi bine că eşti îmconjurat de case frumoase.

Foto: Ion Diamandi