Autor a zeci de proiecte, arhitectul Virgil Isăcescu a fost printre primii care a creat cascade şi iazuri în grădinile beneficiarilor. Au rămas drept modele de referinţă în acest sens soluţiile creative la care a apelat în aceste cazuri şi, ne aducem aminte, de exemplu, de o cascadă poziţionată deasupra unui garaj. De aceea prezentăm câteva idei şi recomandări pentru amenajarea grădinii venite din partea acestui specialist cu mare experienţă.
Apa este esențială pentru toate grădinile și peisajele. Ca element de design, aceasta contribuie la răcoare, umiditate, strălucire, luminozitate, adâncime, seninătate. Apa oferă recreere precum şi posibilitate pentru folosirea plantelor și animalelor acvatice. Apa se integrează minunat în orice grădină, conferindu-i acesteia un aer aparte. Poate fi prezentă în curţi sub diferite forme: cascade, iazuri, lacuri de dimensiuni mari şi, bineînţeles, piscine.
Desigur că piscina este o mare binefacere pentru o casă care are grădină. Însă piscina este destul de greu de întreţinut şi, în plus, la clima noastră se poate folosi doar 3 luni, maxim 4 luni pe an. Se poate considera deci un lux.
Cascada, plusul perfect pentru grădină
O cascadă sau un mic iaz pot fi soluţii mai la îndemână şi aduc un beneficiu uriaş în grădină. Pentru cei care iubesc sunetul apei susurând pe roci şi pietre sau vărsată într-un iaz, o cascadă este plusul perfect pentru grădină. Se poate folosi piatra de calcar iar aceasta este bine să fie aşezată în zona cea mai vizibilă din toate unghiurile grădinii iar aici pot fi incluse atât lumini acvatice cât şi terestre.
Iazul, un accesoriu la modă
În cazul unui iaz, plantele ornamentale de apă pot fi puse în apă cu ajutorul unor ghivece din material din nucă de cocos presat în care se afla pământ, fără să se poată descompune în apa iazului. Irişii şi nuferii nu ar trebui să lipsească. Aceştia din urmă sunt foarte indicaţi deoarece frunzele lor mari ţin umbră şi ajută în lupta împotriva înmulţirii algelor.
Un iaz în curte sau în grădină poate oferi un de décor îmbunătăţit iar ambianţa va fi mult mai plăcută. Faţă de piscină terenul necesar poate fi mult mai mic. Trebuie avut însă atenţie ca iazul să fie poziţionat într-un loc potrivit, mai precis într-o zonă în care să fie umbră jumătate de zi. Umbra favorizează apariţia unor curenţi reci, apa se mişcă uşor iar, în acest fel, se limitează acţiunea negativă a algelor, principalul inamic al iazurilor.
Elementele din prejma iazului, stâlpi din piatră, plante perene, vase mari din ceramică lucrată manual creează un cadru natural deosebit. Dacă ai plante sau peşti în iaz este recomandată instalarea unui filtru biologic în partea de sus a cascadei pentru a menține apa curată.
Ritm şi echilibru
Ritmul și echilibrul unei grădini rezultă din aranjamentul elementelor și materialelor de pe amplasament. Ritmul este o secvență sau o repetiție a unor elemente similare – ca un rând dublu de piatră sau arbori.
Scopul designerului de grădină și peisaj este de a combina culorile artificiale puternice ale vopselei și structurii cu griul mai moale și mai subțire, verdele, maroul din natură, precum și cu izbucniri sezoniere cu cele mai pure și mai corecte culori din lume. Culoarea variază în funcție de nuanță, culoarea reală de la paleta de culori. Toți acești factori sunt luați în considerare de designerul de grădină și peisaj.
Componentele fizice care cuprind elementele naturale ale designului de grădină și peisajului includ pământ, rocă, apă și plante.
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei
1 thought on “Medalion Virgil Isăcescu – Apa, un must al grădinii moderne”
Comments are closed.