Pictura lui Nicolae Tonitza deține recordul de vânzări al Casei de Lictații ARTMARK. Și totuși o simplă căutare pe Google evidențiază faptul că nu există nicăieri o adevărată casa memorială Tonitza. Căutarea ne duce la Valenii de Munte, acolo unde artistul a locuit câțiva ani.
Trecând adeseori prin Vălenii de Munte am vrut să văd această casă. În anul 1921, pictorul Nicolae Tonitza se mută la Valenii de Munte și locuiește acolo împreună cu familia până în 1924. Am fost curioasă să vad ce urme a lăsat artistul în orașul copleșit de personalitatea lui Nicolae iorga. .
La adresa http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=1697&-Casa-Memoriala-Nicolae-Tonitza-VALENII-DE-MUNTE-Prahova, ne informează că la adresa Str. Berevoiești nr.57, se află Casa Memorială Nicolae Tonitza. Siteul publică și 3 imagini, două imagini cu interiorul casei și un desen. În cazul lucrării nu este menționat numele autorului și nici nu am putut vedea semnatura.
Conform acestor informații am plecat vineri 29 august în căutarea casei. Acolo surpriză! La numărul 57, pe o strada liniștită (presupun la mariginea orașului pe vremea în care Tonitza a locuit acolo ne întâpină o casa în frumoasa arhitectura a satelor prahovene de munte. Niciun fel de inscripție sau placă memorială. Poarta ferecată. O vecină de peste drum, intrigată de faptul că ne tot învârteam in jurul casei făcând poze, confirmă faptul că acolo a locuit Tonitza. A ținut să sublinieze că nu a fost casa lui, pictorul a fost doar chiriaș. A avut un atelier în curte în niște dependințe, dar s-a demolat.
Doamna care nu a dorit să își spună numele ne-a spus că locuiește acolo de 50 de ani și înainte au stat acolo socrii ei. De la soacră are informațiile despre Tonitza. A adăugat că a fost vorba să se pună un bust în curte dar ”Cum să stea bieții oameni cu statuia in curte, ca la cimitir”. Intrebata dacă vin oameni să întrebe de casa pictorului ne-a spus că din câte știe nu.
Este greu de crezut că interioarele pe care le-am văzut pe site există. E evident că în acest moment casa este locuită, fapt confirmat și de vecină care ne-a spus că proprietarii locuiesc la București și într-o casă mai mică locuiește o familie care are grijă de casă. Proprietarii nu au legătură cu familia Tonitza, ci cu cei de la care a închiriat Tonitza. Casa din desen pare cea pe care o vedem și noi.
Un bust al lui Tonitza există în fața Centrului de Cultură Europeană, centru aflat aproape de Primăria Valenii de Munte. Din păcate nu am putut afla cine este autorul lucrării. Municipalitatea a dat numele Tonitza unei străzi.
În perioada în care a locuit la Vălenii de Munte, artistul a pictat Grădina din Văleni, tablou aflat la Muzeul de Artă din Târgul Mureș. Pare să fie grădina casei de pe strada Berevoiești 57.
Text şi foto: Maria Alexe
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Expoziția “Visul reginei”, dedicată Reginei Maria, până pe 4 august, la Pelișor
-
O nouă expoziție de pictură Paula Craioveanu la Pelișor, Sinaia
-
Una caldă, alta rece în Piaţa Romană