Vara fierbite la Gura Portiței

E cald, e vară, e vacanță. Mulți pleacă în vacanță în Grecia sau spre țărmuri mai exotice. Mai aproape de noi, mai ales de cei din București, o destinație ideală este Gura Portiței. E un loc mirific între lacuri și mare,  relaxant potrivit și pentru cei care preferă confortul absolut și pentru cei care sunt amatori de plaje sălbatice.

Vedere aeriană

Cândva, demult acolo era un golf al Mării Negre unde se înălța falnică cetatea grecească Histria. Timpul a trecut, Histria a devenit cetate romană, apoi bizantină. În timp golful s-a colmatat și a devenit lacul Sinoe, parte a complexului lagunar Razelm Sinoe.

Cetatea Enisala

Mai la nord cetatea medievală Enisala (sec XIV- genovezi) a avut aceeași soartă. Marea comunica cu aceste lacuri doar printr-o intrare foarte îngustă care a fost numită sugestiv Gura Portiței. Azi locul cu acest nume e doar o limbă de pământ care desparte complexul de lacuri Razelm –Sinoe de Marea Neagră.

Vedere aeriană

Acolo pe limba aceea de pământ, unde nu se aflau decât colibele pescarilor din Jurilovca, există acum un sat de vacanță – Eden. E un loc în care unii pot regăsi farmecul de altădată al plajei de la Vama Veche precum și atmosfera romantică a Deltei Dunării. Acum câțiva ani şi portița care permitea comunicarea dintre lacuri și mare a fost astupată și a apărut o nouă plajă cu nisip fin.

Căsuţe pe plajă

La Gura Portiței se ajunge plecând din Jurilovca, unul dintre cele mai mari sate de pescari din Delta Dunării. După un drum de aproximativ ½ de oră șalupa, traversând lacul Golgovița, turistul debarcă la Gura Portiței. Chiar în locul unde azi se află indicatorul cu numele localității se afla altă dată canalul care unea marea cu lacurile.

satul de vacanţă

Pe plaja aceea dintre lac și mare se află un complex de 15 vile cotate cu trei stele, (75 de camere, cu grup sanitar propriu, aer conditionat) cu terase cu ieșire la lac. Pentru cei care preferă atmosfera rustică, pe plajă sunt amplasate 77 de căsuţe de lemn cu câte două paturi, deservite de două grupuri sanitare comune, având fiecare duşuri cu apă caldă şi rece curentă. În sat există un restaurant pitoresc. Pe plajă există un Beach bar, o piscină și un fast-food. O zonă de corturi din jurul unui golf reprezintă visul celor care preferă sălbaticia.

Frumusețea acestui sat de vacanță se datorează cadrului natural foarte generos, spațiilor verzi foarte îngrijite și faptului că arhitecții au găsit soluții inedite de valorificare a arhitecturii tradiționale din Delta Dunării. Casuțele albe, acoperișurile de stuf, ancadramentele albastre sunt caracteristice zonei şi se îmbină perfect cu tot ceea ce înseamnă confortul modern.

Cei care aleg acest loc de vacanță pot merge cu barca sau cu hidrobicicleta pe canale pentru a admira coloniile de pelicani, pot face plajă cu cormoranii sau pot pescui chiar de pe terasa casuței de vacanță. Pe plaja cu nisip foarte fin se găsesc cele mai frumoase scoici de pe litoral.

Text şi foto: Maria Alexe

2 thoughts on “Vara fierbite la Gura Portiței

Comments are closed.