O nouă fentă a dezvoltatorilor imobiliari prin care se demolează case vechi

Imobilele fiind vechi şi cu risc seismic sunt cumpărate de dezvoltatori imobiliari cu sume mici. Dar nicidecum cu scopul de a se consolida şi renova. De obicei, clădirile fiind bine plasate, în centrul oraşului în zone istorice, sunt protejate iar autorizaţie de demolare nu se poate obţine. Terenul pe care sunt construite este însă foarte scump şi, de aceea, dezvoltatorul imobiliar ar dori demolarea şi construirea unui alt imobil cu mai multe etaje, cât se poate permite. După cum am spus, fiind în centru, unde regimul de înălţime este mai mare ca şi parcela de teren rezultată în urma demolării se poate obţine o autorizare pentru o înălţime mai mare şi deci un profit excelent. Desigur, dacă se demolează.

În multe cazuri proprietarul sau dezvoltatorul lasă imobilul să se prăbuşească singur sau ajută la acest fapt. De aceea vedem şi numeroase clădiri aproape prăbuşite şi abandonate chiar în centru oraşului. Din fotografiile de mai jos, din resturile rămase ale casei vechi se poate “ghici” că a fost o frumoasă casă boierească cu o arhitectură deosebită.

Este de ajuns să vorbească cu câţiva “băieţi” care noaprea desprind cărămizi, bucăţi din ziduri sau elemente din fier din construcţie. În fotografii puteţi observa cum a fost construită o clădire nouă modernă pe strada Visarion, în apropiere de Piaţa Romană, prin demolarea, fără autorizare, a unei frumoase case vechi

În acest caz, primăria emite o autorizare de desfiinţare şi, bineînţeles de construire a unei clădiri noi. Iată cum arată acum colţul la intersecţia dintre Bulevardul Lascăr Catargiu şi strada Visarion, unde se găsesc case şi vile cu arhitectură foarte frumoasă şi, de cele mai multe ori, în stare bună. În locul acestora, în acest loc primăria a eliberat o autorizare de desfiinţare şi de construcţie a unui bloc de 4 etaje.

Cum se procedează mai nou?

Se solicită autorizare de consolidare şi se face un proiect în acest sens. Autorităţile locale nu au nici un motiv să nu aprobe consolidarea. Dar la executarea lucrărilor, constructorul, vezi doamne, din greşeală sau din cauza slăbiciunilor construcţiei, aceasta se prăbuşeşte şi nu se poate face altceva decât demolare. În acest caz, urmează procese sau sistarea lucrărilor dar, după un timp (sigur, poate dura chiar şi un an-doi, când scandalul este dat uitării), prelata protectoare este îndepărtată şi… apare noua clădire.

Blocul în stil Art Deco de pe Calea Dorobanților nr. 99 (Cinema Volga) a fost demolat deşi autorizaţia prevedea consolidare

Blocul cunoscut sub numele de Cinematograful Volga  şi unde a funcţionat şi studioul Martin, construită în perioada interbelică (1933), este demolată în totalitate. În locul ei este acum un morman de resturi.

Şantierul pare oprit, nimic nu se mişcă şi nu apare nici un fel de informaţii cu provire la proiect şi autorizări, aşa cum se solicită prin reglementările în vigoare. Clădirea făcea parte din ansamblul monument istoric Parcelarea Dorobanți și cuprindea cinematograful Volga (Studio Martin) şi apartamente de locuit la etaj.

Autorizația emisă pe 11 martie 2019 viza ”realizarea în regim de urgență a lucrărilor de punere în siguranță și consolidare a imobilului, intervenții de urgență”. Se menţionează faptul că se păstrează cele două fațade de la stradă care vor fi integrate în noua clădire. Faţadele prezentau şi decoraţii specifice, clădirea era în stil art deco. Pe de altă parte beneficiarul a dorit şi extinderea în plan a construcției și supraetajarea ei astfel încât în final să aibă S+P+7E, față de cât avea iniţial  S+P+5E Pe de altă parte beneficiarul a dorit şi extinderea în plan a construcției și supraetajarea ei astfel încât în final să aibă S+P+7E, față de cât avea iniţial  S+P+5E .

A doua autorizație, emisă de Primăria Capitalei pe 3 august 2020 vizează ”executarea lucrărilor de construire pentru extinderea subsol și refuncționalizare clădire de locuințe cu spații comerciale la parter, în hotel cu spații comerciale la parter”. Documentul este semnat tot de  Gabriela Firea și arhitect-șef Ștefan Dumitrașcu. În conformitate cu avizul nr. 1065/ZP/01.08.2018 emis de Direcția pentru Cultură a municipiului București, se reiterează faptul că fațada va respecta configurația și volumetria originară, iar finisajele exterioare vor fi păstrate.

Pe strada Povernei

Pe această stradă,cu greu se poate observa fundaţiile unei clădiri noi de dimensiuni mari în spatele cortinei care ascunde şantierul.

Putem vedea însă prezentarea proiectului (vezi foto) care prevede o construcţie nouă şi…consolidarea şi reabilitarea unei case vechi (existente) din imediata vecinătate pe acelaşi teren. Aceasta se vede în proiect dar în realitate.. a dispărut complet. Desigur a fost rapid demolată.

“Greaua moştenire”

Din presă aflăm că Primarul general, Nicuşor Dan, o acuză pe Gabriela Firea că a autorizat consolidarea unei case vechi pe strada Vasile Lascăr.

Se pare că şantierul nu a respectat autorizarea. Dar care e problema? Nu ţinem partea nimănui dar de ce nu ar fi trebuit autorizată o consolidare? Mai degrabă era datoria noii conduceri să supravegheze derularea şantierului conform autorizaţiei obţinute.

Foto: Ion Diamandi

1 thought on “O nouă fentă a dezvoltatorilor imobiliari prin care se demolează case vechi

Comments are closed.