Târgul Ambiente şi tendinţele în design pentru 2023

Conform specialiştilor de la Messe Frankfurt tendinţele în design în anul viitor se concentrează pe durabilitate, creații neașteptate și noi idei de design.

În perioada 3 – 7 februarie 2023 când va avea loc târgul Ambiente iar una din zonele pavilionului expoziţional va oferi vizitatorilor o inspirație valoroasă și prezentări zilnice pentru a aprofunda tendințele actuale în domeniul lifestyle, decoraţii şi accesorii pentru casă.

Biroul de design bora.herke.palmisano a preluat tendințele relevante din sectorul bunurilor de larg consum și a selectat dintre produsele care vor fi expuse la târg pe cele mai relevante şi care, grupate,  caracterizează anumite tentinţe. Astfel au fost  identificate trei tendinţe majore.

Biroul de design bora.herke.palmisano reprezentând Messe Frankfurt identifică proincipalele tendinţe în design şi lifestyle

„După doi ani de stare de urgență, semnelele indică în mod vizibil un nou început. În cercetarea noastră, am descoperit că sunt puternice teme vii care răspund la întrebările stringente ale timpului nostru în moduri foarte diferite. Ceea ce au toate  aceste teme în comun este o legătură strânsă cu oamenii, sentimentele și experiențele lor”, spune Annetta Palmisano de la biroul de design bora.herke.palmisano.

Frumuseţi noi, ciudate şi graţioase

La această tendinţă. dorința de experiențe noi, surprinzătoare, joacă un rol decisiv. Este reflectată o temă vie care combină grația neconvențională și creațiile noi. Neașteptatul își face drum în mediul de viață familiar de aici. Paleta de culori prezintă culori intense, extravagante, alternând cu nuanțe încântătoare și blânde. Temele micro-culoare permit interpretări individuale și puncte focale variind de la rece la intens, de la neutru la excentric. Tonurile multicolore și strălucitoare domină, la fel ca efectele de curcubeu irizate sau aspectul umed. În ceea ce privește materialele, accentul este pus pe forme abstracte, extraterestre și pe suprafețe neconvenționale.Convergența meșteșugurilor și tehnologiei aduce la iveală produse noi.

“Accentul este pus pe scheme de culori fascinante și soluții estetice neașteptate. Modelele situaționale, reflecțiile ambientale și jocul de lumini și umbre creează efecte vizuale remarcabile. Decorurile sunt de la extravagant la bizar, întotdeauna extraordinar și plin de farmec într-un mod special” Palmisano rezumă astfel această tendință.

Natură calmă

Noua vitalitate se întâlnește cu apropierea de natură şi se concentrează pe puterea calmantă a acesteia. Formele organice, culorile blânde și o utilizare atentă a resurselor sunt aici în centrul atenției la fel de mult ca și relația dintre om și natură. Formele și modelele organice sunt susținute de culori moi. Astfel paleta de culori se concentrează pe tonuri naturale, care au un efect deosebit de blând prin pigmentarea lor delicată. Orientarea mai rece prezintă nuanțe din lumea plantelor, în timp ce gama neutră prezintă nuanțe de piatră și metal. Mușchiul, argila și o nuanță de trandafir determină o expresie mai caldă. Granițele dintre tehnologie, cercetare, artă și meșteșuguri se estompează. Noi soluții sunt oferite, de exemplu, de materialele reziduale care devin noi materii prime. Natura este întotdeauna inclusă în această lume a tendințelor, inclusiv în birouri: mediul de lucru beneficiază și de un limbaj de design clar și calm. Scaunele, mesele și corpurile de iluminat par axate pe elementele esențiale. Lumina biofilă oferă birourilor și spațiilor de lucru un aspect natural.

“Cercetarea materialelor este încă una dintre cele mai importante strategii în design, iar studiourile de design interdisciplinare caută constant materiale inovatoare, durabile. Calea către design circular rămâne cea mai mare preocupare și ne va însoți continuu în următorii câțiva ani”, spune Palmisano.

Idei de durată pasionale şi evocatoare

Cu culori puternice și forme concrete sunt evocate amintiri ale designului iconic. Accentul este pus pe dorința de a reinterpreta concepte familiare: pot fi văzute concepte bine gândite care au ca intenţie să rezolve noile nevoi. Acolo unde mediul nostru de viață devine tot mai mult și un mediu de lucru se găsesc soluții modulare, versatile. Paleta de culori formează baza pentru modele puternice: nuanțele petrol și albastru domină gama rece, în timp ce portocaliu-roșu intens cu nuanțe de violet și galben conduc la orientarea caldă. Atât culoarea individuală, cât și compozițiile de culori sofisticate, de exemplu în modele de placă grafică sau mozaicuri moderne, caracterizează această tendință. Conceptul de ansamblu este clar în prim plan, astfel încât pot fi folosite și diferite materiale: moi sau solide, din materiale naturale sau reciclate. Materiale precum piatra sau marmura accentuează durabilitatea, la fel ca și obiectele modulare și versatile. Tendinţa arată că nu numai mobilierul de casă ci și alte produse funcționale pot fi folosite într-un mod deosebit de flexibil. Și în domeniul muncii și al locuinței adaptabilitatea mediului nostru de viață este perpetuată de obiecte vii multifuncționale.

“Măiestria de fabricație în care piese speciale sunt produse în ediții mici sau chiar ca unice joacă un rol important. Multe produse sunt funcționale dar întotdeauna prezintă o declarație de design”, spune Palmisano.