Un loc de vis – Ohrid, Macedonia de Nord

Clătorind pri Balcani am avut surpriza să descopăr un loc minunat în care peisajul montan, luciul apei și locurile istorice se îmbină pentru a creea o fantastică atmosferă de vacanță – Lacul Ohrid din Macedonia de Nord. Aflat la 176km de Skoplije, la granița cu Albania, lacul Ohrid este unul dintre celel mai vechi și mai adânci din Europa. Situat la o altitudine de aproximativ 700 de m, cu o suprafață de 358km2, adăpostind peste 200 de specii de viețuitoare acvatice și cu o climă mediteraneeană este un loc pefect pentru o vacanță de vis. Un argument suplimentar îl reprezintă prețurile mai mici decat în Grecia, Croația sau Muntenegru.

De-a lungul țărmurilor lacului se află mai multe localități, dar cea mai importantă este orașul Ohrid, o localitate foarte veche care a devenit o stațiune modernă cu hoteluri confortabile și restaurante pitorești. Orașul și stațiunea modernă sunt dominate de vechea cetate. În timpul dominației bulgare, Ohrid a fost capitala Imperiului Bulgar iar atunci cetatea era una dintre cele mai mari din balcani. Încă din anul 1979, lacul Ohrid și zona din jurul său au fost incluse în Patrimoniul Natural și cultural UNESCO. Mai mult decât atât este unul dintre cele 28 de locuri care este protejat de UNESCO atât ca patrimoniu natural, cât și cultural. Este un loc atractiv pentru cei care iubesc natura și pentru cei interesați de vestigii culturale și așezări urbane vechi și pitorești

Lacul Ohrid

Azi Ohridul atarge turiștii prin frumusețea apelor limpezi ale lacului, promenada de pe malul acestuia, pitorescul străduțelor comerciale și restaurantele pitorești unde se poate mânca pastrăvul roz de Ohrid. Localnicii sunt foarte primitori, poate și datorită faptului că localitățile din jurul lacului sunt formate din macedoneni, albanezi (creștini și musulmani), vlahi și turci. E un loc în care moscheele stau pașnic alăuri de vechi biserici bizantine.

Cetatea Ohrid

Asemeni multor localități din Balcani și Ohridul a fost întemeiat de greci. Apoi au venit romanii și bizantinii. În antichitate se dezvoltă ca un centru comercial important, fiindcă era situat pe un important drum roman Via Egnatia. Slavii ajung in zonă în secolul al IV-lea. și timp de mai multe secole orașul este cucerit de bulgari, recucerit de bizantini, apoi de albanezi și de sârbi. În anul 1395 orașul ajunge sub stăpânire otomană, la început pentru o perioadă, fiindcă este cucerit de venețieni. Mohamed al II lea. cuceritorul Constantinopolelui recucerește în 1466 orașul care rămâne sub stăpânire otomană pănă în 1912.

Toate aceste stăpâniri și-au lăsat amprenta asupra arhitecturii orașului stațiune de azi. Se pot vedea biserici de cărămidă specifice stilului bizantin, case turcești de piatră, cișmele turcești și moschei. Cetatea este o construcție care îmbină caracteristicile de apărare ale unei fortărețe cu acelea ale unei reședințe regale. Ruinele pe care le vedem azi sunt înconjurate de case vechi sau noi locuite. Această zonă este situată între zidul de apărare exterior și cel interior.

În trecut Ohrid a fost un loc sacru, un loc de pelerinaj unde și azi se găsesc multe biserici. Legenda urbană număra 365, adică câte una pentru fiecare zi a anului. Eu nu am vazut mai mult de 10. Dintreacestea cele mai importante sunt: Biserica Sf. Pantelimon, cea a Sfintei Sofia și cea a Sfântului Jovan Kanevo. Biserica Sfânta Sofia se află în vechea cetate. Este o biserică de tip bizantin, construită în mai multe etape. Se presupune că fundațiile sunt din sec al VI-lea. Actuala biserica a fost construită în sec al X-lea și largită în sec al XVI lea. și împodobită cu fresce ce pot fi văzute și azi.

Case vechi în Ohrid

Biserica Sf Pantelimon a fost cel mai important centru religios din regiune, aici a funcționat prima universitate din Balcani. Ceea ce vedem azi este o reconstrucție a vechii biserici, deoarece vechea biserică din sec a fost transformată în moschee și distrusă. Clădirea inițială era o capelă rotundă a sfântului Klement, sfântul patron al Ohridului.

Orașul de azi se leagă de trecut prin străzile comerciale ale vechiului oraș și piața acestuia. Piața ne întoarce spre orașul otoman al secolelor trecut. În centrul ei este o fântână și un platan uriaș despre care legeda spune că este vechi de peste 1000 de ani, aproape tot atât de vechi ca orașul de azi.

Bătrânul platan şi cişmeaua

O vacanță ideală este o vacanță petrecută la un hotel frumos și cochet și Orhidul are o mulțime de astfel de hoteluri înșirate pe o promenadă pe malul lacului.

După ce ați vizitat cetatea, ați văzut bisericile sale vechi un popas la o terasă este binevenit. Acolo puteți mânca preparate orientale (amintire a vechii vieți otomane) și, pentru că suntețți pe malul unui lac cât o mare, multe preparate din pește, vedeta fiind păstrăvul roz.

Foto 20, 21

Nu ratați nici celebrele perle de Ohrid. Istoria lor începe în 1928 sau 1924 când doi prieteni rusul Talevi și negustorul macedonean Filevi au văzut un pescar cu un pește specific lacului Ohrid, Plashica.

Cei doi au descoperit faptul că din acest pește care nu trăiește decât în Ohrid se pot fabrica perle. Azi Filievi este o instituție care contribuie la faima locului.

Maria Alexe

Foto: Alexandru Zană (2 – 9)