Un purificator de aer performant – soluţia optimă pentru un aer de calitate în casă

Problema calității aerului este un subiect important, mai ales dacă luăm în considerare că anumite noxe au o concentrație mult mai mare în aerul din interiorul clădirilor decât în cel din exterior.

Sunt mai multe cauze care conduc la poluarea aerului iar un purificator de aer performant, cum este Dyson Purifier Cool Formaldehyde, este cea mai bună soluţie care poate fi adoptată în vederea combaterii poluării aerului la interior.

Poluarea aerului şi confortul la interior

Pulberile in suspensie, dioxidul de azot, ozonul şi formaldehida sunt poluanții cei mai nocivi pentru sănătatea umană. Expunerea îndelungată la aceste substanțe poate duce la probleme majore. În jur de 90% dintre orașele din Europa sunt expuse la acești poluanți într-o cantitate mai mare decât cea normală. Riscurile poluării aerului nu sunt înregistrate doar în mediul extern, ci și în interiorul locuințelor.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 4,3 milioane de persoane mor anual din cauza expunerii la poluarea din locuințe mai ales că majoritatea oamenilor își petrec aproximativ 90% din timp în interior – în medie 22 de ore pe zi. Astfel, devine tot mai important ca aerul din interiorul clădirilor, indiferent că este vorba de birou sau acasă, să fie de o calitate superioară. Mediul întunecat și nearisit potențează la rândul său poluarea.

În clădirile rezidențiale a fost descoperită o concentrație de 10-15 ori mai mare în aerul interior decât în cel exterior. Din categoria de substanțe denumite compuși organici volatili (COV), formaldehida se evidențiază în mod special, fiind masiv prezentă și în clădirile în care locuim, lucrăm, ne instruim, ne tratăm sănătatea, facem sport, sau ne distrăm. Ea intră în componența dezinfectanților, adezivilor pentru tapet, vopselelor, materialelor textile rezistente, spumelor folosite pentru izolare și, cel mai important, în mobilier. Astfel, formaldehida este constant prezentă în mediul interior din jurul nostru.

Statisticile arată deasemenea că numărul cazurilor de alergii și astm este în creștere. Peste 80 de milioane de persoane din Europa au o formă de alergie, iar prevalența acestor boli continuă să crească.

La acest lucru contribuie și faptul că locuințele și clădirile actuale sunt mai bine izolate, cee ce duce la un schimb limitat dintre aerul exterior și cel interior. Specialiştii recomandă aerisirea tuturor încăperilor cu ferestrele larg deschise de două ori pe zi timp de cel puţin jumătate de oră. Dar acum temperaturile au scăzut considerabil. În timpul aerisirii, aerul din casă va ajunge la o temperatură apropiată de cea de afară şi deci va trebui reîncălzit. Şi aceasta în condiţiile în care ne confruntăm cu creşteri substanţiale ale preţului energiei. Cu alte cuvinte, un vechi proverb românesc se potriveşte cel mai bine: “Ce iei pe mere, dai pe pere!”. Adică, ce economii obţii prin izolarea casei, dai pentru încălzirea aerului răcit prin aerisire. Ce se poate face? Din nou, soluţia unui purificator performant, cum este Dyson Purifier Cool Formaldehyde, este cea mai bună alegere.

Ce efecte au asupra organismului şi cum se pot elimina particulele de formaldehidă de la interior

Toamna este sezonul cel mai indicat pentru renovarea casei iar de cele mai multe ori se realizează la interior. În plus, ne apropiem rapid de sărbătorile de iarnă şi ne-am dori ceva nou în casă. O zugrăveală, un tapet în dormitor, un mobilier nou, pot fi decizii normale în acest moment. Unii chiar plănuiesc să se mute într-o casă nouă şi să serbeze aici venirea noului an. Dar atenţie! Toate acestea pot avea urmări nefaste dacă nu se iau nişte decizii şi măsuri corespunzătoare.

Mirosul de vopsea proaspătă și cel provenit de la despachetarea pieselor noi de mobilier sunt considerate indicatori importanți ai faptului că o substanță chimică a fost eliberată în aer. Formaldehida este un gaz incolor care își găsește drumul în casă printr-o varietate de surse. Cel mai frecvent, este eliberat prin mobilier și produse din lemn, cum ar fi placaj și plăci de fibre, care pot folosi rășini industriale pe bază de formaldehidă. Poate fi găsit și în materiale izolante și produse de bricolaj, cum ar fi vopseaua, lacurile și produsele de curățare de uz casnic. Temperatura ridicată și nivelul de umiditate contribuie deasemenea la frecvența eliberării particulelor de formaldehidă în aerul din casă.

Fiind de 500 de ori mai mici decât particulele cu dimensiunea de 0,1 microni, particulele de formaldehidă din aer sunt dificil de captat. Foarte periculoasă este expunerea prelungită la acest compus chimic. Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) a confirmat efectele cancerigene ale expunerii prelungite la formaldehidă, respectiv posibilitatea dezvoltării unor forme de cancer, precum cel al nazofaringelui, cancerul sinusal sau leucemia.

Oamenii de știință din cadrul Dyson oferă mai multe sfaturi şi recomandări utile pentru eliminarea particulelor de formaldehidă de la interior și crearea unui mediu mai sănătos acasă.

Alegerea unor produse cu conţinut scăzut de formaldehidă sau achiziționarea de mobilier la mâna a doua sunt soluții utile pentru evitarea expunerii la formaldehidă. Dacă totuşi dorim un mobilier nou, printre opțiuni se numără cel din lemn masiv sau mobilier din lemn presat (MDF) complet sigilat.

Dyson Purifier Cool Formaldehyde

Un purificator de aer foarte eficient este Purifier Cool Formaldehyde de la Dyson care, datorită inovaţiilor tehnologice pe care le încorporează, prezintă numeroase avantaje faţă de alte aparate de acelaşi tip. Pentru o eficienţă sporită și a oferi o cât mai bună calitate a aerului pe care-l respirăm, specialiştii recomandă pentru un purificator de aer să aibă în primul rând senzori integraţi care să analizeze constant aerul. În cazul purificatorului Dyson Purifier Cool Formaldehyde, senzorii săi integraţi analizează aerul, verifică şi certifică datele obţinute în fiecare secundă graţie utilizării unui algoritm unic realizat de Dyson. Astfel, poluanţii sunt diagnosticaţi constant şi la nivel molecular. Rezultatele sunt afişate live pe ecranul LCD al aparatului.

Un alt avantaj al purificatorului Dyson este legat de fineţea cu care acesta realizează purificarea aerului. Filtrul HEPA alpurificatorului de aer Dyson Purifier Cool Formaldehyde obţine purificarea unui volum mare de aer, captând nu mai puţin de 99,95% din particulele cu dimensiunea de 0,1 microni. Calitatea unui purificator de aer este funcţie şi de numărul de particule nocive pe care le poate înlătura. La Dyson Purifier Cool Formaldehyde, stratul de cărbune activ îndepărtează, în afară de compuşii volatili organici, toate mirosurile şi gazele din încăpere. Dar cel mai important avantaj al aparatului Dyson Purifier Cool Formaldehyde este faptul că detectează şi înlătură moleculele de formaldehidă de 500 de ori mai mici de 0,1 microni iar această precizie este menţinută pe toată durata de viaţă a aparatului. Înalta performanţă este realizată prin intermediul unui senzor special în stare solidă. În acelaşi timp, filtrul catalitic Dyson captează şi descompune continuu moleculele de formaldehidă în apă şi CO2 iar acesta nu are nevoie să fie înlocuit.

Nu mai puţin important este faptul că, datorită tehnologiei Air Multiplier, Dyson Purifier Cool Formaldehyde asigură purificarea aerului din întreaga încăpere.

O problemă în cazul folosirii unui purificator de aer este faptul că, după trecerea prin filtru, poluanţii rămân în interiorul aparatului, existând riscul ca, în timp, aceştia să revină în încăpere. În cazul purificatorului Dyson Purifier Cool Formaldehyde, întregul aparat este etanşat complet conform HEPA H13 şi astfel poluanţii rămân în interiorul acestuia.

Nu trebuie omis faptul că Dyson Purifier Cool Formaldehyde prezintă, ca toate aparatele Dyson, un design modern şi spectaculos, putând fi astfel integrat cu succes în interioarele contemporane.