Pentru seara de ajun încercaţI câteva reţete tradiţionale foarte vechi

Crăciunul este o sărbătoare tradiţională. Seara de ajun este magică, bradul se pregăteşte şi, în aelaşi timp, sunt activităţi în bucătărie în urma cărora casa se va umple de miresme de cozonac, portocale, vanilie şi scorţişoară.

Nu trebuie să fie reţete extrem de complicate şi frumos este ca şi copii să fie implicaţi în astfel de experimente. O tradiţie germană este să se coacă biscuiţi în diferite forme care vor fi atârnaţi apoi în bradul de Crăciun. Dar cum sărbătoarea este tradiţională, de ce n-am încerca şi nişte reţete vechi tradiţionale?

La Vila Golescu din Câmpulung Muscel, fundaţia Pro Patrimonio a descoperit un fabulous caiet cu reţete: Jurnalul culinar Maria Cantili Golescu – rețete, gusturi, obiecte și experimente.

Maria Cantili a fost soţia lui Vasile Golescu iar reţetele au fost folosite în urmă cu peste un secol. Iată câteva dintre aceste reţete de prăjituri, destul de simple, pe care le puteţi încerca în seara de ajun.

Prăjitură cu migdale

Amestecaţi 250 g de făină, 125 zahăr pudră, 125 g migdale pisate fin, 125 g unt, un ou. Frământaţi bine aluatul şi formaţi prăjitura, pe care o veţi da la cuptor. Lăsaţi la copt până ce prinde o culoare aurie.

Pricomigdale cu ciocolată

Luaţi 500 g zahăr pudră, 3 albuşuri de ou şi trei ceşti de ciocolată rasă.bateţi totul timp de aproximativ jumătate de oră. Puneţi câte puţin amestecul pe o foaie de hârtie unsă cu unt şi daţi la cuptor la foc mediu. Pricomigdalele sunt coapte când se desprind de pe hârtie.

Dents de loup

Luaţi două ouă întregi şi proaspete şi aceeaşi cantitate de zahăr pudră şi jumătate de cantitate de făină.puţină coajă de lămâie şi o bucată de vanilie. Amestecaţi totul bine. După ce aţi uns cu unt o formă puneţi amestecul şi daţi la cuptor.

Prăjtura Malakoff

Amestecaţi bine 120 g de unt cu aceeaşi cantitate de zahăr şi migdale decojite şi mărunţite. Când amestecul devine tare, adăugaţi câteva linguri de cremă de vanilie foarte groasă. După care, ornaţi o formă cu biscuiţi, turnaţi amestecul şi acoperiţi cu alţi biscuiţi. Puneţi prăjitura la rece presată pentru a doua zi.

Prăjitura Chiffonnette

Înmuiați 250 g de unt în apă călduță. Când untul se va înmuia, puneți-l într-un mojar și, cu un pistil, încorporați 300 g de zahăr, 500 g de făină foarte fină, douăsprezece gălbenușuri crude și o mână de flori de portocal, pralinate (zaharisite cu albuș și pudră de zahăr) și zdrobite în prealabil. Bateți 6 albușuri și adăugați-le în amestecul anterior, ungeți cu unt o formă de plăcintă, turnați prăjitura și coaceți în cuptor