Zona Upper East Side din New York este una dintre cele mai luxoase şi cosmopolite din lume. Situată în Down Town a Manhatanului, adică unde străzile au numere mici, aici se află bulevardele Park Avenue precum şi Madison Avenue.
La câţiva paşi se găsesc magazine opulente, restaurantele de clasă mondială precum şi și muzee celebre. Park Avenue are marele avantaj că pe o parte a sa se găseşte faimosul Central Park.
Aerul este deci mai bun şi beneficiul imens este că terasele şi balcoanele apartamentelor se deschid spre frumoasele împrejurimi ale acestui parc. Aici este partea de est a Manhatanului, în plin centru iar apartamentele sunt cele mai scumpe.
Deşi multe sunt zgârie nori din beton, unele blocuri nu au multe etaje, încă se recunoaşte în ele stilul art deco, cu multe decoraţiuni aparţinând acestui stil chiar dacă sunt moderniste. Multe sunt construite înainte de război şi au avantajul că prezintă un aspect mai degrabă clasic. Asta înseamnă că apartamentele sunt mai înalte, încăperile foarte generoase, ca şi dependinţele, terasele şi balcoanele foarte largi.
Suprafeţele apartamentelor sunt de minim 200 de metri pătraţi. Iar dacă este de tip duplex pot ajunge chiar la mii de metri pătraţi locuibili. Un alt avantaj este că au vederi şi asupra oraşului cu blocurile zgârie nori, mai ales că tot timpul s-a avut în vedere deschiderile vitrate largi. Astfel se pot vedea multe din clădirile renumite ale New Yorkului, emblematice pentru oraş dar şi pentru stilul de viaţă american.
De altfel, aceste blocuri au şi apărut în nenumărate filme şi multe vedete de film sau oameni de afaceri bogaţi locuiesc în apartamentele de aici al căror preţ poate atinge mai multe milioane de dolari pe piaţa imobiliară.
Printre celebritățile care numesc zona Upper East Side acasă se numară Mariah Carey, Rickey Martin, Samuel L. Jackson, Mia Farrow și Drew Barrymore. În apartamente foarte sofisticate, tot aici au locuit John Lennon şi Leonard Bernstein.
Dar poate cele mai sonore nume care au fost sau sunt legate de acest cartier sunt Donald Trump şi Ivana Trump. În ceea ce priveşte amenajările de interior ale apartamentelor nu este greşită afirmaţia că aici se regăsesc cele mai sofisticate şi diverse proiecte, de la cele în stil eclectic, la somptuoase în stil clasic sau spectaculoase în stil modern.
Arhitectura apartamentelor se pretează la oricare dintre aceste stiluri, inclusiv cel industrial. Iar după cum vom vedea, şi stilul regal îşi găseşte aici un loc perfect chiar dacă blocurile moderniste în stil art deco se află la sute de ani distanţa în timp faţă de palatele regale. Ivana Trump, fosta soţie a celui care a fost preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a avut o mare înclinaţie către designul de interior, având şi proiecte în acest domeniu. Deasemenea avea şi o slăbiciune pentru stilul arhitectural şi chiar cel de viaţă caracteristic palatelor regale. În acelaşi timp, avea şi posibilităţi, Donald Trump având o avere estimată la câteva miliarde de dolari. Mai mult ca sigur că Ivana l-a influenţat pe Donald Trump să îşi amenajeze locuinţa într-un stil asemănător cu cel din palatele regale şi având un stil de viaţă regal.
Printre elementele de finisaj şi decoraţiuni care concură la ambianţa regală şi care caracterizează acest stil, regăsindu-se în casele Ivanei şi Donald Trump se numără: lambriuri şi foiță aurite, picturi murale, coloane din marmură, candelabre de cristal, boiserii, marmură roz, tapeturi cu imprimeuri, draperii montate în stil mantovan, tavane cu lucrătură în lemn, şeminee aurite de dimeniuni mari în marmură de Carara, ferestre din tavan până în podea, paturi cu baldachin, covoare persane lucrate manual. Culorile favorite în amenajare sunt roşu bordo şi galben auriu.
Penthous-ul lui Donald Trump amenajat în stil Ludovic al XIV-lea
Localizat în clădirea TrumpTower din apropierea Central Park, penthouse-ul în care locuieşte Donald Trump împreună cu soţia Melania şi fiul Barron este amplasat la ultimele trei etaje ale clădirii.
Situat pe Fifth Avenue, TrumpTower este un bloc zgârie nori celebru. Are 58 de etaje şi o înălţime de peste 200 de metri. Construcţia a început în anul 1979, fiind deci mai modernă faţă de multe blocuri din Manhattan mai vechi, din beton şi în stil Art Deco.
Şi TrumpTower are structura de rezistenţă din beton armat dar faţadele sunt pereţi cortină din sticlă închisă la culoare, ceea ce permite vederi panoramice asupra oraşului precum şi un iluminat natural abundent. Surprinzător în cazul acestei clădiri este înălţimea mare a tavanelor pe fiecare palier şi deasemenea opţiunea proprietarului clădirii de a decora apartamentele de reşedinţă într-un stil regal cu mare bogăţie de decoraţiuni, deşi clădirea, după cum am văzut este foarte modernă.
Vedete importante au stat în chirie sau deţin în această clădire apartamente în proprietate. Celebrul fotbalist Ronaldo a cumpărat şi el un apartament la un preţ exorbitant însă l+a vândut apoi în pierdere. Este interesant că apartamentul lui Ronaldo nu era amenajat în stil modern ci în stil clasic glamur.
Penthous-ul oferă privelişti spectaculoase asupra parcului dar şi a cartierului. Locuinţa este decorată cu aur de 24 de Karate şi marmură, iar de designul acesteia s-a ocupat Angelo Donghia, care a mers pe stilul Ludovic al XIV-lea. Fără îndoială că mobilierul este cel care determină catalogarea stilului de decorare a întregii locuinţe.
Elegantă şi aproape de perfecţiune, locuinţa lui Trump are coloane din marmură de Carrara, picturi murale elaborate şi candelabre scumpe.
Casa somptuoasă a Ivanei Trump
Prima soție a lui Donald Trump și mama lui Ivanka, Donald Jr. și Eric Trump, Ivana Trump a etalat o puternică personalitate şi a excelat în nenumărate domenii extrem de diferite: a fost model, schior de performanţă, designer de interior, dezvoltator imobiliar, un mogul al modei și al parfumurilor. O adevărată forţă în culise, Ivana a fost în spatele multor acorduri importante acorduri ale lui Trump din anii ‘80.
Căsătoria și divorțul ulterior cu viitorul al 45-lea președinte al Statelor Unite au făcut obiectul unei ample acoperiri mediatice, inclusiv interviuri cu Oprah Winfrey și Barbara Walters. După divorț, Ivana și-a lansat propriile linii de modă, a scris mai multe cărți, a jucat în comedia de succes First Wives Club, a concurat la Celebrity Big Brother și și-a găzduit propriul reality show Ivana Young Man în care a ajutat femeile bogate în vârstă să-și găsească parteneri tineri.
Ultima ei căsătorie, în 2008, a fost cu un model italian, cu 23 de ani mai tânăr decât ea. Ivana a murit în iulie anul trecut la vârsta de 73 de ani, lăsând mamei cei trei copii și zece nepoți. Odată cu dispariția ei, a fost scoasă la vânzare casa ei, o clădire opulentă din Manhattan, pentru suma de 26,5 milioane de dolari.
Un bloc din piatră cu 6 etaje
Situat într-un bloc din piatră, mult râvnit, în stil clasic, între Strada 5 și Madison Avenue, casa Ivanei Trump se găseşte chiar vizavi de fostul conac al prietenei sale, Donnatella Versace. Imobilul cu șase etaje şi o suprafaţă de 8,725 de metri pătrați a fost cumpărat cu 2,5 milioane de dolari la scurt timp după divorțul de Donald Trump în anul 1992.
Construcţia a fost edificată în anul 1879 şi este din piatră de calcar. Are o fațadă cu coloane, acoperișul este mansardat iar uşile sunt unice, aurii și negre, cu grătar.
Pasiunea Ivanei pentru design şi interioare regale
Casa reflectă puternica personalitate a Ivanei, stilul ei capricios dar și pasiunea pentru designul interior. Într-devăr, înaltele încăperi sunt somptuoase şi aduc foarte mult cu interioarele regale, inspiraţia venind în special de la Palatul Versailles. ambianţa presupune deasemenea un stil de viaţă regal. şi nu este de mirare că printre oaspeţii în această locuinţă s-au numărat şi persoane din familii regale. După cum arată mobilierul, s-ar pute spune că că stilul este Ludovic al XV-lea. Este de notat faptul că oparte din mobilier a fost reinterpretat: tapiţeria nu este în stilul original, fiind înlocuită cu alta modernă tip animal.
Dar şi multe alte elemente de finisaj şi decoraţiuni concură la această ambianţă. Ușile duble, frumos ornamentate se deschid spre o galerie formală impunătoare, cu covoare roșu bordo, lambriuri aurite și un imens candelabru italian de cristal.
O scară de marmură curbată duce către nivelul de divertisment de la etajul al doilea. Tavanele sunt foarte înalte, distingându-se șemineele aurite.
Somptuoasa sală de mese cu ferestre din podea până în tavan şi cu vedere la curtea interioară privată, a găzduit actori celebri, cunoscuţi oameni de afaceri și chiar personaje regale.
Un lift de modă veche, în stil cușcă de păsări, duce la etajele superioare. Al treilea nivel este dedicat apartamentului primar spectaculos, cu o pictură murală spectaculoasă, o bibliotecă cu imprimeu leopard, o terasă privată cu uși franceze uimitoare și un birou executiv opulent îmbrăcat cu imprimeu leopard, cu un șemineu din marmură auriu și negru.
Baia privată are marmură roz Onyx cu feronerie aurie și include o cadă imensă, chiuvete duble și chiuvetă cu oglindă. Cinci dormitoare suplimentare, fiecare cu propriul stil șic, ocupă următoarele două etaje, în timp ce o sală media, un al doilea birou și o saună suedeză la subsol completează ofertele generoase ale casei.
Foto: Evan Joseph Photography
Sursa: jrogererickson.elliman.com
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei
-
Întâlnire de gradul 3 în standul Sophia